Bursa Mevlevihanesi Açilisa Gün Sayiyor

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin çalismalariyla tavan islemeleri, ahsap oymalari, çevre düzenlemesi ve isiklandirmayla ilk günkü ihtisamina kavusan 4 asirlik Bursa Mevlevihanesi, açilis öncesi kapilarini basin mensuplarina açti. Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle yasatilacagi kompleksi, basin mensuplarina gezdiren Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Mevlevihane’yi 7 Ekim’de Bursa’nin ve Türkiye’nin hizmetine sunmayi hedeflediklerini söyledi.

Bursa Mevlevihanesi Açilisa Gün Sayiyor
8bin 500 yillik Arkeoparktan 2 bin 300 yillik Bitinya surlarina, 700 yillik Osmanli eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlik örnegi yapilara kadar her alanda essiz eserlere sahip olan Bursa, Büyüksehir Belediyesi marifetiyle adeta açik hava müzesine dönüsüyor. Atil vaziyette olan yer bir süre sonra yikilip yerine su depolari yapilan 400 yillik Bursa Mevlevihanesi’ni tekrar gün yüzüne çikaran Büyüksehir Belediyesi, Pinarbasi Mezarligi karsisinda bulunan ve 17. yüzyilda Mevlevîligin önemli isimlerinden Cünûnî Ahmed Efendi tarafindan kurulan yapiyi aslina uygun sekliyle ayaga kaldirdi. ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-i Serif ve Matbah-i Serif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlik’ olmak üzere 3 bölümden olusan yapi, özgün kimligiyle Bursa’ya deger katti. Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan islemeleri ve ahsap oymalari göz kamastirirken, Matbah-i Serif bölümü Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatildigi bir müze olarak hizmet verecek. Bunun yaninda Dedegan Hücreleri ve Selamlik bölümünde de Uludag Üniversitesi isbirligiyle uzmanlik seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek. Haftalik sohbet programlari, sema gösterileri, musiki ve hat dersleri ile Mevlevi kültürü tüm yönleri ile burada yasatilacak.

"Çok heyecanliyiz"

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, adeta küllerinden dogan Bursa Mevlevihanesi’ni açilis öncesi basin mensuplarina gezdirdi. Açilis öncesi son düzenlemelerin yapildigi mevlevihane’nin tüm bölümlerini basin mensuplari ile birlikte gezen Baskan Aktas, daha sonra Bursa Mevlevihanesi için özel egitim alan 21 semazenin sema gösterisini izledi. Bursa için çok önemli bir açilisin arifesinde olduklarini belirten Baskan Aktas, “Çok heyecanliyiz. Yazili kaynaklara göre 1615 yilinda kurulan Mevlevihane, bakimsizliktan yikilarak, yerine su deposu yapilmis, geriye 1958 yilinda yeniden yapilan türbe disinda hiçbir sey kalmamisti. Büyüksehir Belediyesi olarak yeniden ihya ettik. Mevlevîhâne 3 bibn 500 metrekarelik alan içerisine insa edildi, bin 500 metrekare alan da otopark olarak düzenlendi.

Mevlevîhâne alani ise yaklasik bin 50 metrekare net kullanim alanina sahip” dedi.



Egitim merkezi

Müze olarak hizmet verecek matbah kismi içerisinde Mevlevilik, Mevlana, Bursa Mevlevihanesi, sema gibi basliklar altinda bilgilendirmeler ile birlikte koleksiyonlara da yer verilecegini ifade eden Baskan Aktas, buranin ayni zamanda bir egitim merkezi gibi kullanilacagini vurguladi. Selamlik dairesinin altinda bulunan dis kisimdaki 2 dedegan hücresinde geleneksel Türk sanatlari dahilinde ki hat-tezhip gibi sanatlarin enderun usulünde egitimlerinin verilecegini açiklayan Baskan Aktas, “Yine selamlik dairesinin girisinde iç kisimda yer alan 3 hücre ise Türk musikisi dahilinde yer alan ney, kudüm, bendir tambur, kanun gibi enstrümanlarin egitimlerinin verilecegi alanlar olacak. Selamlik binasinin üst katinda yer alan mabeyn alaninda ziyaretçiler kütüphane kismindan faydalanabilecek. Selamlik binasinin son kismi olan seyh odasi ise süreç içerisinde mesnevi okumalarina, sohbetlere ve toplantilara ev sahipligi yapacak. Semahane kisminda da haftada 1, 2 veya 3 gün sema mukabeleleri olacak. Ayrica Mevlevîhâne, Bursa’da yetisen semazen ekibi ev sahibi olmak üzere Konya ve Istanbul’dan gelecek ekiplere de sadece sema için tahsis edilebilecek. Halihazirda egitim alan 21 ögrenci, Mevlevihane’nin açilisinda sema yapabilecek konuma geldi. Burada bir çok gönüllünün bir çok ekip arkadasimizin emekleri var, katkilari var. Allah her birinden razi olsun. Bursa Mevlevihanesi’nin açilisini, Insallah 7 Ekim’de gerçeklestirip Bursa’mizin ülkemizin hizmetine sunmus olacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA