Biber, Bu Yil Altin Yilini Yasiyor

Aydin’in Efeler ilçesinde, geçtigimiz yillara göre bu yil hem rekolte hem de fiyat yönünden üreticileri memnun eden biber, altin yilini yasiyor.

Biber, Bu Yil Altin Yilini Yasiyor


Ekolojik konumu ile birçok tarim ürününün yetistigi Aydin’da, bu yil biber üreticilerinin yüzü güldü. Hem rekolte hem de fiyat yönünden biber altin yilini yasarken, mevsim sartlarinin da iyi gitmesiyle biberin kilosu 20 TL’den alici buluyor. Sabahin erken saatlerinde yevmiyeciler ile tarlaya giren üreticiler, biberlerini hasat ederken, toplanan ürünleri satisa hazirliyor. Biber tarlasinda çalismak isteyen yevmiyeciler ise kadinlarda 300, erkeklerde 450 TL olarak yevmiye parasi kazaniyor.

Armutlu Mahallesi’nde çiftçilikle ugrasan biber üreticisi Hüdaverdi Akgül, biberin bu yil yüzleri güldürdügünü ifade ederek “Allah bereket versin bu yil biberin durumu iyiydi. Diger mahsullerden zararlar ettik ama bu yil biber iyi para yapti. Su anda kirmizi biberin kilosunu 20 TL’den satiyoruz, toptan olursa 18 TL’den veriyoruz. Yakinda biberden bu kadar güzel para kazanmadik. Bir dönüm yerden yaklasik 2-3 ton biber alinir. Yari yariya kazandiriyor. Yarisi masraf desen yarisi kazaniyor. Biber bu yil altin çagini yasiyor. Bu yil biber iyiydi ama domatesi 2 lira 45 kurustan verdik. Domates pazarda 10 TL ama bizde 2 lira 45 kurus oldu salçalik olarak. Yani domatesten zarar ettik” dedi.

Kaynak: İHA