Balat'ta 'Kullanilmayan Arsalari Isgal' Davasina Baslandi Açiklamasi 23 Saniga Balat Mahallesi Sinirlarina Geçmeme Karari

Istanbul’da özellikle Balat’ta sahipleri tarafindan kullanilmayan bina ile arsalari isgal edip kullandiklari, hak sahiplerini ise silah yoluyla tehdit ederek sindirmeye çalistiklari iddia edilen saniklarin yargilanmasina baslandi. Örgütün lideri oldugu öne sürülen sanik savunmasinda, ‘’Oturdugumuz semtte Ramazan ayinda bir iftar yemegi verdik. Mahalleliyi tanimiyorduk, bize de önyargiliydilar. Iftar yemegine kim geldiyse örgüt üyesi ilan etmisler’’ dedi. Mahkeme, tutuklu saniklarin tahliyesine hükmederken, 23 sanik hakkinda ise ‘Balat mahallesi sinirlarina geçmemek’ seklinde adli kontrol tedbiri uyguladi.

Balat'ta 'Kullanilmayan Arsalari Isgal' Davasina Baslandi Açiklamasi 23 Saniga Balat Mahallesi Sinirlarina Geçmeme Karari
Istanbul’da özellikle Balat’ta sahipleri tarafindan kullanilmayan bina ve arsalari isgal edip kullandiklari, hak sahiplerini ise silah ve tehdit kullanarak sindirmeye çalistiklari iddia edilen 30 sanigin yargilanmasina baslandi. Istanbul 38.Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada 15 tutuklu sanik ile taraflarin avukatlari hazir bulundu. Durusmaya 6 müsteki ile bazi tutuksuz saniklar da katilirken, 1 sanik Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla baglandi.

‘’Kimseyle emir-talimat iliskimiz yoktur’’

Durusmada savunma yapan sanik Mesut Baraj, Balat’ta hiç kimseyle bir sorununun olmadigini ve hiçbir iddiayi kabul etmedigini söyleyerek, ‘’Saniklardan yakin olanlarimla zaten beraber is yapariz. Saniklarin bir kismi çalisanimizdir, bir kismi komsumuzdur, bir kismini hiç tanimam ve kimseyle emir-talimat iliskimiz yoktur. Oturdugumuz semtte Ramazan ayinda bir iftar yemegi verdik. Mahalleliyi tanimiyorduk, bize de önyargiliydilar. Bu yüzden düzenledik. Iftar yemegine kim geldiyse örgüt üyesi ilan etmisler’’ dedi.



‘’Içeri girdik, sözde biz Seda Sayan’in kocasina çarpmisiz’’

Savunmasina devam eden sanik Baraj, ‘’Ortaköy’deki eglence mekanina dogum günü kutlamaya gitmistik. Içeri girdik, sözde biz Seda Sayan’in kocasina çarpmisiz. Bizi tanimadiklari için, oranin müsterileri seçkinmis diye bizi kapi disari çikardilar. Bize ‘siz olay çikarirsiniz, gergin duruyorsunuz’ dediler. Ben de kendimi tutamadim bir tane kafa attim’’ ifadelerini kullandi.

‘’Kendilerine ‘bakin burasi benim mülküm, beni magdur ediyorsunuz’ dedim’’

Kendisine ait arazide 3 tane sahis gördügünü belirten müsteki Hayrettin Korkmaz, ‘’Gördügüm sahislara burada ne yaptiklarini sordum. Telefonumu da video moduna aldim. Onlara arazinin benim oldugunu söyledim, kimligimi de gösterdim. Kimligimi aldilar ve kirip geri verdiler, sonra da üzerime çullanip gasp ettiler. Karsi kafede bulunan 2 kisi daha olay yerine geldi, ayni gruptaydilar. Kendilerine ‘bakin burasi benim mülküm, beni magdur ediyorsunuz’ dedim. Telefonumu duvardan duvara vurup attilar. Telefonumu almak için çok mücadele ettim ancak kendilerinden tokat yemedim. Benim magduriyetimi giderdiler, davami geri çektim. Sikayetçi degilim çünkü hepsi genç, hatalar yapiyorlar ve yapmaya da devam ediyorlar’’ seklinde konustu.



‘’Yaralama olayi hepimizin hayatini buralara kadar getiren olaylarin baslangici oldu’’

Müstekilerden Enes Kaya ise beyaninda, ‘’Islerimin yogunlugu nedeniyle ‘NO 88’ adli alanla çok fazla ilgilenememistim. Kiralanan yerlerle ilgili Recep isimli sahisla denk geldim. Benimle konusma talebini reddettim, beni yaraladi ve ceza aldi. Kendisi orada bir pilav tezgahi açmak istiyordu, biz bir dernek oldugumuz için ben de bunun mümkün olmadigini söylemistim. Yaralama olayi hepimizin hayatini buralara kadar getiren olaylarin baslangici oldu. Her seyin üst üste gelmesiyle örgütsel bir yapiyla karsi karsiya oldugumuzu düsündüm. Daha sonra ise üst üste gelen olaylarin örgütsel degil münferit olduklarini fark ettim. Gelinen noktada benim sahislardan herhangi bir sikayetin bulunmamaktadir’’ dedi.

Mahkeme baskaninin, Kaya’ya yönelik ‘seni tehdit eden, korkutan var mi’ diye sormasi üzerine Kaya, ‘’Hepsinin gözüne bakiyorum, korkmayacagimi hepsi biliyor’’ dedi.

Tutuklu saniklara tahliye

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, aralarinda Mesut Baraj’in da bulundugu 16 tutuklu sanigin yurt disina çikis yasagi seklindeki adli kontrol sartiyla tahliyesine karar verdi.

23 saniga Balat mahallesi sinirlarina geçmeme tedbiri

Saniklar Mesut Baraj, Ozan Turan ve Ararat Özer’e ‘konutu terk etmeme’ seklinde adli kontrol tedbiri de uygulayan heyet, 23 sanik hakkinda ise ‘Balat mahallesi sinirlarina geçmemek’ seklinde adli kontrol tedbiri uygulayarak durusmayi erteledi.

Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nca hazirlanan iddianamede, müsteki Enes Kaya’nin sikayeti sonrasi sorusturma baslatildigi, örgütün kurucusu ve lideri oldugu öne sürülen süpheli Mesut Baraj’in emir ve talimatlari istikametinde hareket eden süphelilerle birlikte, örgüt faaliyeti neticesinde yagma, hakki olmayan yere tecavüz gibi suçlari isleyerek haksiz kazanç sagladiklari aktarildi.

Hazirlanan iddianamede, süpheli Baraj’in emir ve talimati istikametinde hareket eden örgüt üyesi süphelilerle birlikte yasal olmayan yollarla kisilerden cebir, tehdit kullanmak suretiyle zorla maddi menfaat temin etmeye çalistiklari, özellikle Balat Mahallesinde sahipleri tarafindan kullanilmayan bina ve arsalari isgal edip kullandiklari, gayrimenkullerini bosaltmalarini istemeyen hak sahiplerini ise cebir ve tehdit kullanarak sindirmeye çalistiklari, örgüt mensubu olmalari ve örgütün korkutucu gücünden istifade etmis olmalari nedeniyle çevrede korku meydana getirdikleri da kaydedildi.

Süpheli Mesut Baraj’in, sinemasal kurucusu müsteki Enes Kaya’nin kiralamis oldugu yerlerin kendi arkadaslarina ait oldugunu söylediginin aktarildigi iddianamede, bu adreslerde kendilerinin faaliyet göstereceklerini belirttigi, bir derdi olan varsa karsilarinda kendilerini bulacagini, çok güçlü olduklarini, onlara karsi olursa veya onlarin yaninda olmazsa bunun bedelini ödeyecegini söyleyerek tehdit ettigi de anlatildi. Iddianamede ayrica, süpheli Recep Çetin’in müsteki Enes Kaya’ya yönelik silahli saldiri nedeniyle ayrica sorusturma yürütüldügü, Istanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargilamanin yapildigi ve sanik hakkinda hapis cezasi verildigi de kaydedildi.

Ortaköy’deki ünlü eglence mekanindaki çatismaya yer verildi

Örgüt tarafindan gerçeklestirildigi öne sürülen 14 ayri eyleme yer verilen iddianamede, süpheli Baraj’in 8 Eylül 2022’de yaninda bulunan Inci Cennet Eroglu ve Recep Çetin ile eglenmek için gittikleri Ortaköy’deki bir eglence mekaninda yasamis olduklari tartisma sonrasi mekanin güvenlik görevlileri tarafindan darp edildikleri ve olay yerinden ayrildiklari anlatildi. Daha sonra örgüt lideri süpheli Baraj’in darp edildigi mekanin önüne 2 motosikletle geldiginin aktarildigi iddianamede, örgüt üyesi süpheliler Selman Çetin, Süleyman Can, Ferdi Kurt, Seyhmus Yavuz’un intikam almak amaciyla silahla saldiri düzenlemek istedikleri, mekanin çalisanlarinin da silahla karsilik vermesi üzerine karsilikli çatismanin yasandigi, süpheliler Selman Çetin, Ferdi Kurt ve Seyhmus Yavuz ile bir arkadasiyla eglenmek amaciyla mekana giden müsteki Mesut Günes’in de boynundan yaralandigi kaydedildi.

195 yila kadar hapis cezasi talebi

Hazirlanan iddianamede, süpheli Mesut Baraj’in da arasinda bulundugu 30 süphelinin ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma, yönetme, üye olma’, ‘nitelikli yagma’, ‘ihaleye fesat karistirmak’, ‘nitelikli tehdit’, ‘mala zarar verme’, ‘konut dokunulmazligini ihlal etme’, ‘parada sahtecilik’, ‘ruhsatsiz silah bulundurma’, ‘kasten yaralama’, ,’hirsizlik’, ‘2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu’na muhalefet’, ‘tasarlayarak öldürmeye tesebbüs’ suçlarindan 3 yil 7 ay ile 195 yil 9 ay arasinda degisen oranlarda hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA