8 Asirlik Keykubadiye Sarayi'ndaki Hamam Gün Yüzüne Çikti

Anadolu Selçuklu Hükümdari Aleaddin Keykubat tarafindan 1220’li yillarda yaptirilan Keykubadiye Sarayi’nin hamami yapilan kazi çalismalari sonrasi ortaya çikti. Kazi Baskani Prof. Dr. Ali Bas, “Hamam diye düsündügümüz mekanin tamamen açilmasiyla çok güzel bir saray hamaminin oldugunu gördük” dedi.

8 Asirlik Keykubadiye Sarayi'ndaki Hamam Gün Yüzüne Çikti
Anadolu Selçuklu döneminin ünlü saraylarindan biri olan Kayseri’deki Keykubadiye Sarayi’nda kazi çalismalari sürüyor. Kazi Baskani Prof. Dr. Ali Bas baskanliginda devam eden çalismalarda Selçuklulara dair yeni yasam alanlari ortaya çikiyor. 8 asirlik Keykubadiye Sarayi’ndaki çalismalarda Anadolu Selçuklu döneminin saray yasantisi ile ilgili kesifler ortaya çikarken, tonozlu yapi çevresinde bulunan Divanhane’nin ardindan hamam da gün yüzüne çikti. Hamam diye düsündükleri bölümün tamamen açilmasiyla çok güzel bir saray hamami oldugunu gördüklerini söyleyen Kazi Baskani Prof. Dr. Ali Bas, “Su anda Kayseri’de, Keykubadiye Sarayi’nda bulunuyoruz. 1. Alaeddin Keykubat tarafindan 1220’li yillarin ortalarinda insa ettirilen bir saraydayiz. Biz burada 2015 yilindan itibaren Kültür ve Turizm Bakanligi ve Selçuk Üniversitesi adina kazi çalismalarini sürdürmekteyiz. Alanda su anda özellikle iki tane yapi kalintisi mevcut. Bu iki yapi kalintisinin çevresinde

çalismalarimiza devam ediyoruz. Biz 2021 yilina kadar daha çok 4 kemerli yapi diye tanimladigimiz alanda çalismalarimizi sürdürmüstük. Ancak 2021 yilindan itibaren yogunlugu burada tonozlu yapi diye tabir ettigimiz yapi çevresinde sürdürmeye basladik ve bu sene de çalismalarimizi yine burada sürdürdük. Özellikle 2023 yilinda agirlik buradaydi. 2023 yili tonozlu yapi çevresindeki çalismalari tamamlamis bulunuyoruz. Tonozlu yapi çevresinde özellikle çok önemli verilerle karsilastik. Özellikle mimari anlamda verilerle karsilastik. Daha önceki senelerde Divanhane’nin ve su sisteminin ortaya çikmasi ile ilgili degerlendirmeler yapmistik. Ancak bu sene onlara ilave olarak hamam diye düsündügümüz mekanin tamamen açilmasiyla gerçekten burada çok güzel bir saray hamaminin oldugunu gördük. Özellikle hamamin belli bölümlerinin okunabilirlik anlaminda saglam kalabilmis olmasi bizim için önemli” diye konustu.

Ortaya çikan verilere göre yapinin yönetim birimi oldugunu ifade eden Bas, “Elde ettigimiz verilerden yola çikarak burada Divanhane, hamam, bir tane merdivenimiz var. Bu merdivenle birlikte bir seyir terasi ve bunlarla birlikte bir su sisteminin burada görülmesi, alanin gerçekten bir yönetim birimi olarak düzenlendigini göstermektedir. Biz çalismalarimizi burada sonlandirdik. Su anda 4 kemerli yapiya geçtik. Çalismalarimizi ekim ayi ortalarina kadar orada devam ettirecegiz. Bizler çalismalarimizi yürütürken destek almamiz gerekiyor. Basta Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Türk Tarih Kurumu’nun bize çok önemli destekleri var. Biz kazilari onlarin destegi ile götürüyoruz. Fakat yerelde de özellikle Kayseri Büyüksehir Belediyesi ve Kayseri Seker sirketi bu anlamda çok büyük destekler verdiler. Biz de buna bagli olarak çok hizli ve rahat bir sekilde yürütüyoruz. Bundan sonra da insallah bu sekilde yürütecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA