Türkiye'nin Ilk Tekstil Bienali Izmir'de Açildi

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Uluslararasi Tekstil Bienali’nin açilisini yapti. Baskan Soyer, tekstil sektörünün Izmir için anlamina deginerek, “Tarihi 8 bin yil öncesine uzanan ilk dokuma araçlari da Izmir’in bu özelliklerini yansitiyor. Hareketli ticaret hayati ve çok renkli, çok kültürlü yapisiyla sanat üretiminde de Izmir, Akdeniz’in en özgün sehirlerinden biri olmus” dedi.

Türkiye'nin Ilk Tekstil Bienali Izmir'de Açildi
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Türkiye ve dünya sanat tarihine adini yazdiracak Uluslararasi Tekstil Bienali’nin açilisini yapti. Küratörlügünü sanatçi Nihat Özdal’in yaptigi Uluslararasi Tekstil Bienali’nin açilis törenine Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in esi Neptün Soyer, Büyüksehir Belediyesi bürokratlari, sanatçilar ve sanatseverler katildi.

Baskan Tunç Soyer, esi Neptün Soyer ile birlikte sergilenen eserleri tek tek inceleyerek, sanatçilardan bilgi aldi. 24 Kasim’a kadar açik olacak sergilerde 17 farkli ülkeden 57 katilimci yer aldi. Eserler Kültürpark’taki Atlas Pavyonu ve Pakistan Pavyonu’nun yani sira Kemeralti’nda Agora Antik Kenti, Etz Haim Sinagogu ve Alga Çikolata Fabrikasi’nda da sanatseverlerle bulusacak.

"Sehrimiz tarihi boyunca inovasyonun ve yenilikçi düsüncenin odaginda yer almis"

Serginin açilis töreninde konusan Baskan Soyer, bienalin 92. Izmir Enternasyonel Fuari çerçevesinde düzenlendigini belirterek, “Izmir 8 bin 500 yillik tarihi boyunca Akdeniz’in en önemli ticaret ve liman kentlerinden biri olmus. Doguda ve batida bulunabilecek tüm ürünlerle birlikte tüm yenilikçi fikirler de Izmir Limani’nda yüzlerce yil harmanlanmis. Bu yüzden sehrimiz tarihi boyunca inovasyonun ve yenilikçi düsüncenin odaginda yer almis. Urla Klazomenai’de bulunan Anadolu’nun en eski zeytin isligi de, Kemalpasa’da Ulucak Höyük’te bulunan ve tarihi 8 bin yil öncesine uzanan ilk dokuma araçlari da Izmir’in bu özelliklerini yansitiyor. Hareketli ticaret hayati ve çok renkli, çok kültürlü yapisiyla sanat üretiminde de Izmir, Akdeniz’in en özgün sehirlerinden biri olmus. Bugün tekstil sektörünün Izmir için anlamini hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu sebeple Fashion Prime, Fashion Tech ve IF Wedding Fuarlari ile Izmir ve Türkiye tekstil sektörünü dünyayla bulusturmayi sürdürüyoruz. Izmir’in tarihinden ve tekstille olan iliskisinden aldigimiz ilhamla Türkiye’de bir ilk olacak Uluslararasi Tekstil Bienali’nin açilisini gerçeklestiriyoruz. Kiymetli sanatçilarimiza çok tesekkür ediyorum. Nihat Bey de 10 yili askin dostlugumuzda ülkemiz ve sehrimiz adina inanilmaz gururlar yasatti bize. Bir kez daha Nihat Bey’e tesekkür ediyorum” dedi.



Yavaslik kavrami bienalin merkezinde

Bienalin temasini “Yavas Kumas” olarak belirlediklerini söyleyen Baskan Soyer, “Dünyanin ilk CittaSlow metropolü olan Izmir, tüm dünyada ve tekstil sektöründe de etkisi hissedilen ‘yavaslik’ kavramini bienalin merkezine tasiyor” seklinde konustu.



"Izmir ilham veren bir sehir"

Uluslararasi Tekstil Bienali’nin küratörü Nihat Özdal ise, “Izmir çok özel bir sehir, çok farkli bir sehir. Izmir’de Tekstil Bianeli’ne hazirlik yaparken 8 bin 500 yillik bir geçmisten ilham aldik. Dokuma tezgahlari oldugunu ve antik dokuda fabrikalarini gezerek deneyimleme firsati bulduk. Izmir tekstil sehri ve tekstil sanatçilarinin da sehri. Sanatçilarimiz burada yasamasalar da Izmir ilham veren bir sehir. Pek çok sanatçi Amerika’dan, Hollanda’dan, farkli sehirlerden eserleriyle katildi.

Izmir’in sanatçi sehri olmasinin en büyük göstergesi bu bianeldir” diye konustu.



Izleyicileri etkileyici bir yolculuga davet ediyor

Tekstil Bienali, tekstil sanatinin yavaslik, dokunus ve baglanti temalarini kesfetmek için bir platform sunacak. Temasi “Yavasla, Dokunusa Odaklan” olarak belirlenen bienalde sanatçilarin el emegi ve özenle yaptiklari eserleri, izleyicilere tekstilin gücünü ve anlamini yeniden hatirlatacak. Sergi, yavaslik hareketinin degerlerini yansitan sürdürülebilir ve etik uygulamalari da vurgulayacak. Izleyiciler, dokunarak, gözlemleyerek ve düsünerek tekstilin zengin dünyasina adim atacak. Bienal, tekstil sanatinin derinliklerine inmek, yavaslik ve baglanti kavramlarini anlamak isteyen herkes için bir deneyim sunacak.
Kaynak: İHA