Rektör Türkdogan, Syedra Antik Kenti'ni Inceledi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdogan, iki adet Nike heykeli bulundugu Syedra Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

Rektör Türkdogan, Syedra Antik Kenti'ni Inceledi


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), tarihi, kültürü ve iklimi ile Türkiye’nin en güzide sehirlerinden olan Alanya’daki kültürel ve turizm çalismalarina desteklerini sürdürüyor. Bu çerçevede ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdogan, geçtigimiz günlerde iki adet Nike (Zafer tanriçasi) heykelinin bulundugu Syedra Antik Kenti’ndeki çalismalari yerinde görmek ve bilgi almak için incelemelerde bulundu. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Ertug Ergürer tarafindan kazi çalismalarinin yürütüldügü Syedra Antik Kenti’ni inceleyen Rektör Türkdogan, Doç. Dr. Ergürer’den detayli bilgi aldi.

ALKÜ destek vermeye hazir

Rektör Türkdogan’a Syedra Antik Kenti’nin bölge için önemini anlatan Doç. Dr. Ertug Ergürer, kazi çalismalarinin tüm hiziyla sürdügünü ve her geçen gün yeni kesiflere rastladiklarini dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan onaylanan çalisma programina göre Sütunlu Cadde, Ara Yollar, Büyük Hamam, Tiyatro, Sapel, Dini Magara, Bazilika (Çesme Binasi), Mabet, Meclis Binasi, Atölye, Su Sarniçlari ve Nekropol gibi alanlarda kazi ve onarim çalismalari hakkinda bilgi alan Rektör Türkdogan, ALKÜ olarak buraya her türlü destegi vermeye hazir olduklarini belirtti.

Türkdogan, ALKÜ’nün kazi çalismalarinda yer aldigi Gazipasa’daki Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde ve Fethiye’deki Telmessos Antik Kenti’ndeki çalismalari yakindan takip ettiklerini dile getirdi. Türkdogan, Alanya’nin tarihi ve kültürünün tanitimi için ALKÜ’nün yogun çalismalar sürdürdügüne degindi. Rektör Türkdogan’in inceleme gezisine; ALTSO MYO Müdürü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Eray Bayramol ve Ögr. Gör. Serdar Aslan da katildi.



Syedra’daki kesifler bölgenin tarihine isik tutuyor

Antik Kent’teki kazi çalismalari, Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü, Alanya Belediyesi, Türk Tarih Kurumu destekleriyle Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazi Baskani Doç. Dr. Ertug Ergürer baskanligindaki ekip tarafindan bes yildir devam ediyor. Syedra Antik Kenti’ndeki kazi çalismalarinda Vaftiz Magarasi, Sütunlu Cadde, Herakles’in Mozaigine sahip hamam gün yüzüne çikarildi. Çalismalar sirasinda Sütunlu Cadde bölümünde Nike heykeli bulunmustu. Nike heykelinin ikincisi de devam eden çalismalar sonucu geçtigimiz günlerde ortaya çikarildi.
Kaynak: İHA