Müteahhitler Artan Maliyetler Ve Sektörel Sikintilara Çözüm Istiyor

Insaat malzemelerindeki hizli fiyat artisi, döviz kurundaki hareketlilik gibi durumlarin olusturdugu yüksek maliyetin kendilerini islerini bitiremez pozisyona getirdigini ifade eden kamu müteahhitleri, sorunlarina çözüm bulunmasi gerektigini belirtti. Müteahhitler, yatirimlarin devamliliginin ve ülke ekonomisine olumlu katkinin devami için taleplere yönelik çalismalar yapilmasi gerektigini aktardi.

Müteahhitler Artan Maliyetler Ve Sektörel Sikintilara Çözüm Istiyor
Türkiye Kamu Müteahhitleri Platformu Baskan Yardimcisi Ilyas Çagri Ince, sektörde yasadiklari sikintilara iliskin açiklamalarda bulundu. Pandemi, Rusya - Ukrayna savasinin etkisi, anlik döviz kuru artislari, emtia (ticarete konu olan mallarin tümüne verilen ad) ve hammadde fiyatlarindaki artislarin yüksek maliyet oranlarina sebebiyet verdigini ifade eden müteahhitler, devam etmekte olan islerinde sikintilar yasadiklarini belirtti.

Müteahhitler, ehil isçi bulunamamasi, sektörel malzemelerin fiyatlarindaki yükselisler nedeniyle gereken sürece teslim edilmeyen yapilara yönelik cezalara maruz kaldiklarini aktardi. Deprem bölgelerindeki yapilarin sahiplerine hizla tamamlanmasinin çok önemli olduguna vurgu yapan kamu müteahhitleri, sorunlarin çözüme kavusturulmasini istedi. Sicil affi, süre uzatimi, ek fiyat farki ve tasfiye haklarinin verilmesi talep edilirken Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin yilda bir kez güncellenen birim fiyatlarini 2022 yilinda 3 defa güncellemek durumunda kaldigi ifade edildi. Sicil affi verilmek sureti ile teminatlari iade edilerek, rücu davalarindan da affi saglanmasi gerektigini ifade eden kamu müteahhitleri yatirimlarin devamliliginin ve ülke ekonomisine olumlu katkinin devami için taleplere yönelik çalismalar yapilmasi gerektigini aktardi.
Kaynak: İHA