Mardin'de Ilk 'Üretroplasti' Ameliyati Basariyla Gerçeklesti

Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Üroloji ekibi, 20’den fazla kapali endoskopik islem gören hastaya, agiz içinden yama alarak idrar kanalini genisletme ameliyati yapti.

Mardin'de Ilk 'Üretroplasti' Ameliyati Basariyla Gerçeklesti
Uzun zamandir idrar yapmada zorluk sikayetiyle tedavi gören 41 yasindaki Ahmet Sakin, sifayi Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde buldu. Birçok doktora gitmesine ve çesitli tedaviler görmesine ragmen rahatsizligina bir türlü çözüm bulamadi. Idrar yapmada güçlük çeken ve 20’den fazla kapali endoskopik islem yapilan ama kalici çözüm bulamayan Ahmet Sakin yapilan ameliyat ile sagligina kavustu.

Üroloji Kliniginde Operatör Doktor Ümit Uysal, hastanin sik sik idrara çikma, idrar yaparken zorlanma, çatalli iseme sikayetleri ile basvurdugunu söyledi.



Hastanin öyküsünde daha önceden 20’den fazla kapali endoskopik ameliyat oldugunu ögrendiklerini belirten Dr. Uysal, "Bu ameliyatlarin hiçbirisinde bir fayda görememis. Tekrar ayni sikayetler ile bize basvurdu. Yaptigimiz tetkiklerde iseme testinde idrar kanalinda darlik, yaptigimiz kapali islemde de yine idrar kanalinda 2 santimlik bir darlik segmentini oldugunu gördük. Türkiye’nin sayili merkezlerinde yapilan üretim plastik ameliyatini ilk defa Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi Üroloji Klinigimizde uygulamis olduk" dedi.

Dar olan idrar kanalini hastanin agiz içi mukozasindan aldiklari yaklasik 22,5 segmentlik mukozal grefti, dar olan idrar kanalina yamadiklarini ifade eden Uysal, "Bu sekilde yeniden idrar kanali olusturduk ve hastamiza sonda taktik. Sondasi 3 hafta boyunca takili duracak. 3 hafta sonra sondasini çekip iseme testini tekrarlayacagiz. Hastamizin bundan büyük bir fayda görecegini düsünüyoruz. Bu ameliyatin yüzde 90’dan fazla basarisi mevcut durumda" diye konustu.

Türkiye’de sayili, Mardin’de bir ilk olan ameliyatin yüzde 90 basari sagladigini aktaran Dr. Uysal, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye’nin sadece sayili birkaç ve tecrübeli merkezinde yapiliyor. Biz de bu ameliyati Mardin Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde yaparak bir ilki gerçeklestirmis olduk bölgemizde. Mehmet Sirin hocamla beraber basarili bir ameliyat yapmis olduk. Umarim hastamiza faydasi olmustur. Bundan sonraki vakalar için de bir ilk ve bir baslangiç olur diye düsünüyoruz."

Mardin egitim Arastirma Hastanesi Ameliyathane Sorumlusu Dr. Erkan Sanmak, Türkiye’de nadir yapilan merkezlerden biri olmanin gururunu yasadiklarini dile getirerek, "Bundan dolayi Il Saglik Müdürümüz Saffet Yavuz’a ve Bakanimiz Fahrettin Koca’ya desteklerinden dolayi çok tesekkür ederiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA