Antep Fistigi, Lisansli Depoyla Deger Kazaniyor

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Türkiye’nin ilk Antep Fistigi Lisansli Deposunun yeni üretim sezonunda ürün alimina basladigini belirterek, tesisin fistik üreticilerine saglikli ve güvenli depoculuk hizmetinin yani sira çesitli devlet desteklerini bir arada sundugunu söyledi.

Antep Fistigi, Lisansli Depoyla Deger Kazaniyor
GTB yönetim kurulu baskani Mehmet Akinci, "Antep fistigi lisansli depo, üreticilerimize saglikli ve güvenli depoculuk hizmeti sunmakta. Üreticilerimiz gönül rahatligiyla ürünlerini lisansli depomuzda muhafaza edebilirler. Devlet garantisi altinda hizmet veren tesisimizde üreticilerimize nakliye, depo ve analiz destekleri saglanmakta" dedi.



Güneydogu Anadolu Bölgesinin en önemli tarim ürünlerinin basinda gelen Antep fistiginda boz fistigin ardindan kirmizi kabuklu Antep fistiginda ürün hasadina baslandi.

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, arz yigilmalarinin yasandigi hasat döneminde ürününü erken satmak istemeyen çiftçilerin devlet garantisi altinda hizmet veren Antep Fistigi Lisansli Depoda ürünlerini saglikli sartlarda muhafaza edebileceklerini ifade etti.

Antep Fistigi Lisansli Deponun en modern teknolojiyle 2021 yilinda GTB ve IKA is birligiyle Gaziantep ve bölge üreticisinin hizmetine açildigini hatirlatan Akinci, yaklasik 10 bin ton fiziki depolama kapasitesine sahip olan tesisin üreticilere ürünlerini saglikli, sigortali ve güvenli bir ortamda muhafaza etme olanagi sundugunu dile getirdi.

Gaziantep-Nizip karayolu Küllü mevkiinde hizmetlerini sürdüren lisansli deponun isleyisi hakkinda bilgi almak isteyen tüm çiftçileri tesise davet eden Akinci, “Antep fistigi; sosyal, ekonomik ve kültürel etkilesiminin yüksek olmasindan dolayi Gaziantep ve bölge halkinin en önemli tarim ürünlerinin basinda gelmekte. Antep Fistigi Lisansli depoyu Antep fistiginin ana vatani Gaziantep’te hizmete kazandirmaktaki temel gayemiz herhangi ticari bir kaygi gütmeden ürünün kalitesini koruyarak, üreticimizi daha fazla üretime tesvik etmekti. Çok büyük bir emek ve özveriyle ancak yillar içerisinde yetistirilen fistigin her tanesi bizim için çok kiymetli. Bu nedenle fistigin gelecegine yapilmis en önemli yatirim olarak degerlendirdigimiz Türkiye’nin ilk Antep Fistigi Lisansli Deposunu Gazi sehrimize kazandirdik. Modern ve teknolojik bir alt yapiya sahip olan tesis, güvenli depolamanin yani sira ürünü isleyen firmalar için de istenilen miktar, standart ve kalitede ürün temini saglamakta” dedi.

"Ürünler siniflandirilarak çuvallaniyor"

Antep Fistigi Lisansli Depoya kuru kirmizi kabuklu, kirmizi kavlak ve boz kavlak Antep fistiklarinin kabul edildigini aktaran Akinci, “Her seyden önce diger lisansli depolarin aksine Antep Fistigi Lisansli depoda ürünler birbirlerine karistirilmamakta. Üretici depoya teslim ettigi ürününü ayni sekilde geri alabilmekte. Depoya ürün getirmek için önceden herhangi bir randevu almaya veya farkli bir islem yapmaya gerek yok. Depoya kabul edilen Antep fistigi temizleme islemine tabi tutulduktan sonra laboratuvar ortaminda siniflandirmasi yapilarak barkod sistemiyle çuvallanmakta ve daha sonra özel kafeslerde koruma altina alinmakta. Üretici çuvallanarak kafes sisteminde muhafaza edilen ürününü istedigi zaman geri alabildigi gibi Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi araciligiyla elektronik ortamda satisini da gerçeklestirebilmekte. TÜRIB üzerinden yapilan bu satislarda ürün bedeli mudiinin yatirim hesabina geçmeden ürün hiçbir sekilde karsi tarafa teslim edilmemekte” seklinde konustu.

"Devlet destekleri saglanmakta"

Güvenli ve saglikli depolama, tüm risklere karsi koruma ve elektronik ürün senedi (ELÜS) ile kolay alim-satim imkâni saglayan Antep Fistigi Lisansli Deponun üreticilere çesitli devlet destekleri sagladigina da vurgu yapan Akinci, “Antep fistigini, lisansli depoda muhafaza eden üreticilerimize devletimiz tarafindan ton basina 100 TL nakliye destegi, ton basina 30 TL aylik depo kira destegi ve parti basina da 25 TL analiz destegi verilmekte. Tüm bunlarin yani sira çiftçilerimize Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile kolay alim satim ve finansmana kolay erisim imkânini da taninmakta” diye konustu.

Kaynak: İHA