Akdenizli Balikçilar 'Vira Bismillah' Demek Için Gün Sayiyor

Ege ve Karadeniz’de sezonun açilmasinin ardindan Akdenizli balikçilar da son hazirliklarini yaparak 15 Eylül’ü bekliyor. 15 Eylül’de ’Vira Bismillah’ diyecek olan Akdenizli balikçilar bir taraftan bakimlarini yaptiklari teknelerini denize indiriyor, diger taraftan da ag bakimi ve yeni ag örümü yapiyor.

Akdenizli Balikçilar 'Vira Bismillah' Demek Için Gün Sayiyor
321 kilometrelik Akdeniz’e olan kiyisi ile dikkat çeken İçel’de de balikçilik da önemli bir ekonomik gelir sagliyor. İçel’de birçok balikçi, tekneleri ile ekmegini denizden çikariyor. Ege ve Karadeniz’de 1 Eylül’de açilan yeni sezon ise Akdeniz’de 15 Eylül’de basliyor. Av yasaginin sona ermesine günler kala balikçi barinaklarinda balikçilar, ekmek teknelerinin bakimlarinda son asamaya geldi. Bakimlari tamamlanan tekneler deniz indirilirken, av malzemeleri el den geçirilmeye baslandi. Eski aglarin bakimlarini yapan balikçilar, kullanilamayacak olanlarin yerine ise yenisini örmeye basladi.

Yeni sezondan umutlu olduklarini belirten balikçilar 15 Eylül ile birlikte her eve balik girmeye baslayacagini ifade etti.

Erdemli Balikçi Barinaginda teknesinin bakimini yapan Murat Gürsoy, "Hazirlik yapiyoruz, sezona yetismek için mücadele veriyoruz. Insallah sezon hayirli ve bereketli bir sekilde baslar devam eder. Karadeniz’de Ege’de sezon açildi kismet olursa bizim sezonda 15 Eylül’de açilacak. Akdeniz çok zengin bir deniz. Barbun, istavrit, Kolyoz, Halili gibi bir çok balik türü var. 15 Eylül’den sonra balik görmeyen sofrada balik bulunur" dedi.

15 Eylül gecesinde sezonu açacaklarini belirten kaptanlardan Emre Balkis ise "Sezonun açilacak olmasi nedeniyle hazirligimizi tam hiz yapmaya devam ediyoruz. Allah nasip ederse sezonumuzu 15’i aksaminda açacagiz. Yeni avlar örüyoruz, diger eski avlarimizin tadilatlarini yapiyoruz. Arkadaslarimizda tekne bakimlarini yapti. Onlarda teknelerini denize indiriyor son 3-4 arkadasimiz kaldi" diye konustu.

Akdeniz’den bu sene umutlu olduklarina deginen Balkis, "Sezonun açilmasiyla birlikte 10-15 gün süreyle balik popülasyonu fazla oluyor. Bu nedenle de balik girmeyen ev kalmiyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA