Putin Açiklamasi 'Rus Tarim Ürünlerinin Ihracati Ile Ilgili Yaptirimlar Kaldirilirsa Anlasmaya Dönmeye Haziriz'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda tahil anlasmasina geri dönme sartlarini açiklayarak, “Tahil anlasmasini canlandirmaya haziriz. Rus tarim ürünlerinin ihracati ile ilgili yaptirimlar kaldirilirsa buna haziriz” dedi.

Putin Açiklamasi 'Rus Tarim Ürünlerinin Ihracati Ile Ilgili Yaptirimlar Kaldirilirsa Anlasmaya Dönmeye Haziriz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin Soçi kentinde bir araya geldi. Iki lider görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Putin, basin toplantisinda Türkiye ile ekonomik iliskilere deginerek, “Güvenlik, ekonomi, siyaset, kültür alanlari olmak üzere tüm konulari degerlendirdik. Uluslararasi ve bölgesel güncel konulari degerlendirdik. Karsilikli ticaret hacmimiz artiyor. Ticaretimizde ruble ve Türk lirasi kullaniyoruz. Dolar ve euro üzerinden ticaretimizde azalma var. Enerji alanindaki ticari iliskimiz stratejik konumda. Nisan ayinda Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nde Rus nükleer yakit gönderildi ve Türkiye barisçil nükleer kullanan ülkeler arasina katildi” dedi.



“Türkiye’ye gaz merkezi kurulmasini teklif ettik”

Konusmasinin devaminda Rus gazinin Türkiye üzerinden diger ülkelere dagitilmasi için planlanan gaz merkezi konusunu Erdogan ile ele aldiklarini söyleyen Putin, “Dogalgaz kullaniminda isbirligi yapiyoruz. Rusya geçen sene Türk Akim ve Mavi Akim boru hattindan 21.5 milyar metreküp gaz sevk etti. Ayrica bu yilin ilk 7 ay içerisinde 10 milyar metreküp dogalgaz sevk ettik. Rusya dogalgaz sevkiyatinda güvenilir ve sorumlu bir ortak olmaya devam edecektir. Gelecekte Türkiye’ye ucuz ve kaliteli yakiti sevk etmeye devam edecegiz ve Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere de transit olarak gaz sevkiyati gerçeklestirmeye haziriz. Bu nedenle Türkiye’ye gaz merkezi kurulmasini teklif ettik. Gazprom sirketi, Botas’a bununla ilgili yol haritasini paylasti ve bu merkezin kurulmasi için ortak çalisma grubu olusturulmasini konustuk” ifadelerini kullandi.

Diger alanlarda da Erdogan ile görüstüklerini ekleyen Putin, “Tarim alaninda geçen sene ticaret hacmimiz 7.4 milyar dolara ulasti. Bu yil ilk 6 ayda yüzde 19 artti. Geçen sene Rusya’dan Türkiye’ye 5 milyon Rus turist geldi bu yilin ilk yarisinda 2.2 milyon Rus turist daha geldi. Bu alanda da isbirligimizin artmaya devam edecegine inaniyoruz. Türk meslektaslarimizla Rus turistlerin güvenli bir sekilde tatil yapmasini saglamaya devam etmesi için ortak çalismalarimizi sürdürüyoruz. Türkiye’deki büyük depremlerin ardindan güçlü desteklerimizi verdik. Ayrica Türkiye’deki orman yanginlari için de Türkiye’ye destekler gönderdik” diye konustu.



“Rus tahili Türkiye üzerinden yoksul ülkelere gönderilebilir”

Ülkesinin tahil anlasmasindan çekilmesinden sonra Rus tahilinin yoksul ülkelere ulastirilmasi için sunduklari önerileri de anlatan Putin, “Bu karari almaya mecbur birakildik, bizi zorladilar. Çünkü Bati, Rus tahil ve gübre ürünlerinin ihracatinin yapilmasini engellendi. Yani Bati tarim ihracati yaptirimlarinin kaldirilmasini engelliyor. Ukrayna tarafi, insani koridorlari Rus sivil ve askeri tesislere saldiri yapmak için kullandi. Söz konusu anlasmanin sona ermesi küresel gida pazarini çok fazla etkilemedi. Üretimde degil ama dagitimda sorunlar var. Bunun Karadeniz Girisimi ile bir ilgisi yok. Bu sürpriz degildi, çünkü Ukrayna’nin dünya gida ihracatinda payi çok azdi. Bati bizi aldatti. Çünkü Karadeniz girisiminin insani hedefleri yoktu. Sevk edilen tahilin yüzde 70’i gelismis ülkelere gönderildi. Yoksul ülkelere yalnizca yüzde 3’te ulasti. Bu çok az. Biz tahil anlasmasini canlandirmaya haziriz. Bizim Rus tahil ürünlerinin ihracatinin önündeki yaptirimlarin kaldirilirsa anlasmayi canlandirmaya haziriz. Bunu sayin Erdogan’a söyledim. Küresel gida pazarindaki durumu stabilize etmek için elimizden geleni yapmaya haziriz. Bu konuda bir önerimiz var. Rusya’dan 1 milyon ton tahilin uygun fiyatla isletilip Türkiye üzerinden un haline getirilip Katar’in finans destegiyle yoksul ülkelere sevk edilmesi projesine haziriz. Alti Afrika ülkesiyle çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu ülkelere tahilin ücretsiz bir sekilde sevk edilmesi için masraflari da karsilamaya haziriz. Görüsmelerimiz neticelendirilmek üzere” dedi.



“Suriye konusundaki Türkiye’nin kaygilarini anliyoruz”

Erdogan ile Suriye ve Libya gibi bölgesel konulari da görüstüklerini belirten Putin, “Suriye konusunda Astana formatini önemsiyoruz. Biz Suriye konusundaki Türkiye’nin kaygilarini anliyoruz ve temel ilkelerini paylasiyoruz. Bu da Türkiye’nin toprak bütünlügünün korunmasidir. Disaridan empoze edilen çözümler olamaz. Libya’da kapsamli bir çözümden yanayiz. Libya’nin bölünmemesi ve siddetin sona ermesini istiyoruz” seklinde konustu.



“Ukrayna anlasmalari çöpe atti”

Ukrayna krizinin çözümünde Türkiye’nin çabalari sonucu Kiev tarafiyla masaya oturduklarini ancak Ukrayna tarafinin varilan bazi anlasmalardan geri çekildigini vurgulayan Putin, “Ukrayna’daki krizin çözülmesi için Erdogan’in katkilari çok fazlaydi. Erdogan’in katilimiyla Ukrayna ve Rusya’nin katilimiyla bir mutabakat imzalandi ancak Ukrayna bu belgeleri çöpe atti. Kimse buna bakmadi. Biz yeni girisimlerle ilgili seyler duyuyoruz ancak bu yeni girisimler bize aktarilmadi. Biz bu girisimleri reddetmiyoruz. Çin ve Afrika ülkelerinin de ayri girisimleri var. Biz sayin Erdogan’a da çabalari için ayrica mütesekkiriz. Biz Tahil Anlasmasina katildik. Çünkü BM ve Erdogan’in girisimleriyle bir dizi taahhütleri kabul ettik. Bu anlasma sona erdirildiginde Rusya’ya yapilan vaatlerin hiçbiri yerine getirilmemisti. Bizden anlasmanin 2 kez uzatilmasi istendi ve biz de kabul ettik. Bizi aldattilar. Vaatlerin yerine getirilmemesine ragmen biz anlasmayi uzattik. Bu anlasmaya karsi degiliz ama önümüzdeki günlerde eger taleplerimiz yerine getirilirse anlasmayi uzatmaya dönebiliriz. Insani koridorlarin askeri amaçlarla kullanilmamasi için anlattik ama kullanildi. Türk Akim ve Mavi Akim dogalgaz boru hatlarina saldiri tesebbüslerinde bulunuldu. Bu boru hatlarini bizim gemilerimiz koruyor ancak gemilerimiz IHA ve SIHA’lar ile saldiri altinda tutuluyor” diye konustu.

Putin ayrica Rusya’nin tahil üretimindeki hasilat oranlari ile ilgili de bilgiler vererek, “Bu yil iyi bir tahil hasilati toplayacagimizi düsünüyoruz. 130 milyon ton tahil hasilatimiz olacak 60 milyon ton tahil ihracat planimiz var. Türkiye ile bu alandaki isbirligimizi arttirmaya hazir oldugumuzu sayin Erdogan’a ilettim. Karadeniz Girisimi Rusya, Türkiye, Katar olarak fakir ülkelere ücretsiz olarak göndermeye haziriz. Biz 6 Afrika ülkesine ücretsiz olarak tahil sevkiyati gerçeklestirmeye haziriz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA