Içsu Baliklari Arastirma Ve Uygulama Birimi, Balik Üretimini Sürdürüyor

Atatürk Üniversitesinin ögrenci odakli egitim misyonu kapsaminda ögrencilerin arastirma üniversitesi ekosisteminden en üst düzeyde yararlanmalarini hedefleyen Su Ürünleri Fakültesi gerek arastirma altyapisi gerekse kamu ve özel sektör is birlikleri ile ögrencilerine yönelik desteklerini kesintisiz bir sekilde sürdürüyor.

Içsu Baliklari Arastirma Ve Uygulama Birimi, Balik Üretimini Sürdürüyor
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde hizmet veren Içsu Baliklari Arastirma ve Uygulama Biriminde yilda 10 ton sofralik alabalik ve 2 milyon adet yavru balik üretimi yapiliyor. Üretimi yapilan balik türlerini; Gökkusagi Alabaligi (Oncorhyncus mykiss), Altin Alabalik (Golden trout), Kirmizi Benekli Dere Alabaligi (Salmo trutta fario) ve Kaynak Alabaligi (Salvelinus fontinalis) olusturuyor. Üretilen baliklar canli ve fileto olarak satisa sunularak sehrin taze balik ihtiyaci karsilaniyor. Sadece balik ihtiyacini karsilamakla kalmayan uygulama birimi, ayrica bulundugu bölgenin gelismekte olan kültür balikçiligina destek olarak yavru, yumurta temini ve teknik danismanlik da veriliyor.

Içsu Baliklari Arastirma ve Uygulama Birimi üretim faaliyetlerinin yani sira Su Ürünleri Fakültesinde egitim gören ögrencilere pratik uygulama imkani sunarken, arastirmacilara da canli materyali temin edilerek küresel çapta önemli arastirmalar yürütülüyor.

“Su Ürünleri Kaynaklarini Koruyan Ögrenciler Yetistiriyoruz”

“Gerek uygulama birimlerimizde gerekse altyapisi güçlü olan dersliklerimizde ögrencilerimize en iyi egitim ve ögretimi vermeye çalismaktayiz” ifadelerini kullanan Su Ürünleri Fakültesi Dekan Prof. Dr. Telat Yanik: “Geride biraktigimiz akademik yilda uygulamaya baslanan 7+1 (70 is günü is yeri egitimi) egitim-ögretim planinda mesleki egitim sürecinde, ögrencilerimiz ile birlikte disi balik üretimi için gerekli olan erkek balik üretimini de gerçeklestirerek talep eden yetistiricilere vermekteyiz. 7+1 egitim ögretim planiyla egitimini tamamlayan ögrencilerimizi; edindikleri deneyimle meslege hazir, çevreyle bütünlesik, su ürünleri kaynaklarini koruyan, sürdürülebilir kullanimlarini saglayan, bilgilerini sürekli tazeleyen su ürünleri mühendisleri olarak yetistiriyoruz. Içsu Baliklari Arastirma ve Uygulama Birimimiz de bu egitimin temelini teskil ediyor” seklinde konustu.

Rektör Çomakli: “Toplumsal Misyonumuza Uygun Adimlar Atmaya Devam Ediyoruz”

Toplumla bütünlesik bir yönetim anlayisini benimsediklerini ve çalismalarini buna göre sekillendirdiklerini ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Su Ürünleri Fakültesinin de topluma katki misyonuna uygun olarak hizmet verdigini belirterek sunlari söyledi: “Kuruldugu günden itibaren degisen teknolojik sürece uygun olarak ilgili bilim disiplinindeki gereksinimlerle birlikte egitim ve ögretim faaliyetlerini gerçeklestiren Su Ürünleri Fakültemiz, bünyesinde bulunan Içsu Baliklari Arastirma ve Uygulama Birimi ile toplumsal misyonunu da yerine getirmeyi sürdürüyor. Fakültemiz, su ürünleri alaninda kamu ve özel sektörde çalisan ve bilim insani olarak görev yapan çok sayida mühendisi ülkemize kazandirdigi gibi, kaliteli ve kendini yenilemeye sürekli açik olan egitim programi, ögrenci odakli yaklasimi ve basarisini ulusal ile uluslararasi platformlarda kanitlamaya devam ediyor. Bu kapsamda kendi öz kaynaklari ile hizmet veren Içsu Baliklari Arastirma ve Uygulama Birimimiz de yetistirdigi baliklari akademik ve idari personelimiz ile vatandaslarimizin alimina sunuyor. Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projemiz kapsaminda ortaya koydugumuz topluma katki misyonuna uygun olarak çalismalarimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA