Mus'ta 2100 Rakimli Tesisten Japonya'ya Alabalik Ihracati

Mus’un Varto ilçesinde 2100 rakimli Bingöl Dagi‘nin eteginde kurulan alabalik tesisinde üretilen baliklar, basta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Mus'ta 2100 Rakimli Tesisten Japonya'ya Alabalik Ihracati
Basta Japonya ve Rusya’ya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen Türk somonlarinin yani sira yavru alabaliklari da yurt içinde farkli illere sevk ediliyor. Dogal su kaynaklarinin üzerine kurulan Varto somon ve alabalik tesisinde yetistirilen baliklardan ilçe ekonomisine yilda 30 milyon lira katki bekleniyor. Tesiste 8 milyon balik yavrusunun belli bir gramaja geldikten sonra iç ve dis piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Tesise iliskin bilgi veren isletmeci Ercan Özer, kentte ilk kez kurulan tesiste bin anaç somondan 8 milyon balik yavrusu elde ettiklerini aktardi. Bölgedeki su kaynaklarinin verimliligi sayesinde kaliteli baliklarin yetistigini dile getiren Özer, “2100 rakimli Bingöl Dagi eteklerinde kurulan Varto somon ve alabalik üretim tesisimizde üretilen baliklarimizi agirlikli olarak yurt disina ihracat ediyoruz. Bu yil 8 milyon adet üretimimiz oldu. Japonya ve Rusya’ya basta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmaktayiz. Ürettigimiz yavru alabaliklari ise yurt içinde farkli illere vermekteyiz. Bingöl Dagi’ndan çikan su soguk ve berrak oldugu için alabaliklarimiz yagli ve lezzetli oluyor. Bu nedenle ragbet görmektedir. Yilda 30 milyon lira ilçeye katkimiz olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA