Misir Çarsisi Patlamasina Iliskin Pinar Selek'in Yeniden Yargilanmasina Devam Edildi

Misir Çarsisi’nda 1998 yilinda yasanan patlamaya iliskin davada hakkindaki beraat karari 4. kez bozulan sanik Pinar Selek’in yeniden yargilanmasina devam edildi. Mahkeme, sanik Selek hakkinda yoklugunda çikartilan tutuklama kararinin devamina ve kirmizi bülten talebinin sonucunun beklenmesine hükmederken, sanik Abdülmecit Öztürk hakkindaki tutuklamaya yönelik yakalama kararinin devamina karar verdi.

Yargitay Ceza Genel Kurulu’nca, Misir Çarsisi’nda 9 Temmuz 1998’de 7 kisinin ölümüne, 127 kisinin ise yaralanmasina yol açan patlamaya iliskin davada hakkindaki beraat karari 4. kez bozulan Pinar Selek ile sanik Abdulmecit Öztürk’ün yeniden yargilanmasina devam edildi. Istanbul 15. Agir Ceza Mahkemesi’nce görülen durusmada sanik Pinar Selek’in avukatlari, ayrica sanigin hem avukati hem de babasi olan Alp Selek hazir bulundu. Durusmaya diger sanik Abdulmecit Öztürk’ün avukati da katilirken, çok sayida yabanci izleyici ile Fransiz Barosu avukatlari da izleyici olarak yer aldi.

Mahkeme baskani, istenen cezanin 5 yilin üzerinde olmasi nedeniyle yasa geregi Fransa’da yasayan Pinar Selek’nin ifadesinin uluslararasi adli yardimlasma yoluyla alinamayacagini belirtti.

Baskan ayrica, Fransiz adli makamlarina Selek’in iadesi için talepname gönderildigini ancak eksikler oldugu gerekçesi ile yazinin iade edildigini, Adalet Bakanligi’nin yaziyi düzelterek Fransa Adalet Bakanligi’na yolladigini, Fransiz adli makamlarindan henüz bir cevap gelmedigini, bir bilgilendirme de yapilmadigini söyledi.



‘’Dava basladiginda 64 yasindaydim, simdi 93 yasindayim’’

Durusmada savunma yapan avukat Alp Selek, ‘’25 yili geçmeye basladi.

Insanlar yaslandi. Bir kismi öldü. O tarihte yeni dogan çocuklar bugün avukat oldu, Pinar’i savunuyor. Fakat bu sahteliklerle dolu dosya ne Yargitay’da okundu ne baska bir yerde incelendi. Bu dava sahteliklerle dolu, haksiz bir dava. Bu asamada savunma yapmama durumundayiz. Mevcut yasaya göre Pinar’in ifadesinin alinmasini beklemek zorundayiz. Fazlada söylenecek bir sey yok. Insanlari bitiren bir dava. Kirmizi bülten çikarilmasini gerektirecek bir durum yok. 25 yil oldu. Dava basladiginda 64 yasindaydim. Simdi 93 yasindayim. Bu davanin sonucunu görmek istiyorum’’ dedi.

Sanik Abdülmecit Öztürk’ün avukati Mehmet Erbil ise savunmasinda tutuklamaya yönelik yakalama kararinin kaldirilmasini talep etti.

Mahkeme heyeti, Pinar Selek’e atili suça istenen cezanin müebbet hapis oldugunu ve savunmasinin mahkeme huzurunda alinmasi gerektigini belirterek, savunmasinin uluslararasi adli yardimlasma yoluyla alinmasina iliskin talebin reddine karar verdi.

Sanik Selek hakkinda yoklugunda çikartilan tutuklama kararinin devamina ve kirmizi bülten talebinin sonucunun beklenmesine hükmeden heyet, Abdülmecit Öztürk hakkindaki tutuklamaya yönelik yakalama kararinin devamina karar vererek durusmayi erteledi.

Durusmanin ardindan söz isteyen Sinir Tanimayan Savunma Avukatlarindan Françoise Cotta “Pinar Selek’in babasi Alp Selek gibi ben de bu davanin sonucunu görmek istiyorum. Pinar Selek’in Fransiz vatandasi oldugunu hatirlatarak, siz bu davanin kaç yil daha sürecegini öngörüyorsunuz onu sormak istiyorum” dedi.

Mahkeme baskani da "Hakimler kararlariyla konusur. Kararlarla düsüncesini belirtir” diye yanit verdi.
Kaynak: İHA