Tayvan Ilk Yerli Denizalti Prototipini Test Için Suya Indirdi

Tayvan, "Yerli Savunma Denizalti Programi" kapsaminda gelistirdigi ilk yerli denizalti prototipini test için Kaohsiung sehrinde denize indirdi.

Tayvan Ilk Yerli Denizalti Prototipini Test Için Suya Indirdi
Tayvan, egemenlik ihtilafi yasadigi Çin’e karsi caydiricilik saglama amaciyla baslattigi Yerli Savunma Denizalti Programi çerçevesinde gelistirilen ilk yerli denizalti prototipini tanitti. Liman kenti Kaohsiung’da düzenlenen törende “Haikun” ismi verilen denizalti, test için suya indirildi.

Tayvan lideri Tsai, törende yaptigi konusmada, "Tarih, bu günü sonsuza kadar hatirlayacak. Yerli denizalti yapma fikri daha önce imkansiz bir görev olarak görülüyordu. Ama bugün gözümüzün önünde tasarlayip ürettigimiz bir denizalti duruyor. Bu, Tayvan’i koruma kararliligimizin somut bir sekilde gerçeklesmesidir” diye konustu.



2024 sonuna kadar teslim edilecek

Askeri yetkililere göre, 1,54 milyar dolarlik dizel elektrikle çalisan denizalti, çesitli testlerden geçirilecek ve 2024 yili sonuna kadar donanmaya teslim edilecek. Denizalti, ABD’li savunma sirketi Lockheed Martin’in savas sistemini ve ABD yapimi füzeler tasiyacak.

Çin ile Tayvan arasindaki egemenlik ihtilafi

Pekin yönetimi Tayvan’in Çin’in bir parçasi oldugunu belirtirken, Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barisçil yeniden birlesme" adi altinda Tayvan’in idaresini eline almayi istiyor ve bu dogrultuda güç kullanmaktan çekinmeyecegini ifade ediyor. Pekin ayrica, diger ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasini da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.

Tayvan çevresinde askeri tatbikatlarini arttiran Çin, savas uçaklari ve donanma gemilerini devriye ve tatbikat için Tayvan yakinlarina gönderiyor.

Tayvan, dünyada yalnizca 13 ülke tarafindan resmi olarak taniniyor.
Kaynak: İHA