Sedat Kilinç Açiklamasi 'Suanda Asgari Ücretlinin Ev Almasi Imkansiz'

Sedat Kilinç Insaat Yönetim Kurulu Baskani Sedat Kilinç, enflasyonla beraber daire fiyatlarinda ciddi sekilde artis yasandigini, insanlarin da daire almak için finans bulamadiklarini söyleyerek, "Suanda asgari ücretlinin ev almasi imkansiz" dedi.

Sedat Kilinç Açiklamasi 'Suanda Asgari Ücretlinin Ev Almasi Imkansiz'


Sedat Kilinç, gündeme iliskin yaptigi açiklamada insaat sektörünün sikintilarina degindi. Bu yil gurbetçilerin konut alimi yapmadigini kaydeden Kilinç, "Kayseri’de bölge bölge daire fiyatlari döviz bazinda yaklasik 15 yil hiç degismedi. Sehir merkezine yakin yerlerde 150-200 bin Euro, biraz merkeze uzak yerlerde 50-70 bin Euro arasinda bir fiyat vardi. Bu her yil Türk lirasi bazinda artiyordu. Son iki yila baktigimizda döviz bazinda yaklasik yüzde 40 üzerine çikti. Döviz basinda da maliyet artti. Durum böyle olunca gurbetçilerimiz de bunu duyuyor. Çok zamlanmis, ben alamam dediler. Bugün baktigimizda gurbetçi bu sezonda daire alamadi. Sebebi de bu olay. Türkiye’deki bu enflasyon gurbetçilerinde dikkatini çekti. Alisilagelmis fiyatin üzerine yüzde 40 çikinca gurbetçilerde bu fiyatlar düser beklentisine girdi ve satin alma yapmadi. Sadece bizde degil, birçok alanda gurbetçilerin satin alma yapmadigini görüyoruz. Sik gelen gurbetçilerimiz araç aliyorlardi. Bu tür alimlar da yapilmadi. Gurbetçiler Türkiye’deki enflasyon karsisinda sok geçirdi. Fiyat çok yüksek. Bu yil gurbetçiye daire satisi ciddi anlamda düstü. Insaat temsilcileri de bunun farkinda" ifadelerini kullandi.

"Insaat sektörü daralacak"

Sektör temsilcilerinin artan maliyetlerle beraber konut yapma noktasinda frene bastigini kaydeden Kilinç, 2024 yilinda sifir konutun bulunmayacagini dile getirerek, "Kayseri’de yillik ortalama 20 bin konut satisi var ve bunun yarisi sifir konut. Bu denge bazen degisiyor. Sifir konuta kamu bankalari araciligiyla destekler gelince yüzde 55-60’a çikiyor ama ortalama yilda 10 bin sifir daire satiliyor. Bu asamada sektör temsilcilerinin yavaslama hamlelerini de görünce 2024 yilinda dairede bulunmayacak. Bu yil arabada yasadigimiz sikinti gibi 2024 yilinda da daire bulunmayacak. Sektör temsilcilerinin hepsi suanda elindeki projeleri bitirme ve sattiktan sonra ödeme dengesini saglama yönünde hamle yapiyor. Herkesin ortak kanaati bu. Herkes frene basma noktasinda hamle yapiyor. Gelecek yil büyük bir konut noktasinda sikinti olacagini düsünüyoruz. Stok bu yil biterdi ama ciddi bir daralma var ve bekleniyor da. Yil sonunda ortalamaya bakacagiz ama benim tahminim yüzde 30-40’lik bir daralma görecegiz. 2019 yilinda bugün ki yasadigimizin biraz daha hafifini yasamistik. 2029 yilinda da faizler de hizli bir artis olmustu. Böyle olunca sektör temsilcileri isin finansal noktasini çözemeyince daire karsiligi 1 milyon TL zararina satmak zorunda kalmisti. 2019 yilinda belli basli insaat firmalari arka arkaya konkordato ilan etti. O gün ki hafifti ama bugün o günün belki de 5 kati" seklinde konustu.



"Suanda asgari ücretlinin ev almasi imkansiz"

Konut kredilerinde de artis ile beraber konut satisinin da zorlastiginin altini çizen Sedat Kilinç, aylik ödemelerin çok arttigin belirterek, "Suan sektörün küçülmesindeki ve satisin olmayisinin altindaki sebep finansman sorunu. Bunu dis finansmanda halletmeye çalistiginizda 1’e 3. 1 milyon çekiyorsunuz 3 milyon ödüyorsunuz. Bunu da aylik ödeyecek gelir yok. 25 bin TL geliri olan 30 küsur bin TL ödeyemez. Bugün de konut satisinin olmayisinin sebebi bu. Fiyatlarin artisiyla birlikte kira da artiyor. 2 milyonluk daireyi daha çok dar gelirli insanlar aliyor. 5-10 yil önce asgari ücret alan bir vatandas o daireyi bizden alabiliyordu. Belli bir pesinat veriyordu, 50 bin TL verip 100 bin TL kredi çekiyordu ve onu ödeyebiliyordu. Bugün geldigimiz durumda aylik ödeme rakamina baktigimizda birakin asgari ücretle çalisani kari koca çalisan devlet memurlari bile alamiyor. Orta gelir grubu dedigimiz grup dahil suanda o ekonomik daireyi alamiyor. Suanda asgari ücretlinin ev almasi imkansiz" dedi.



"Mehmet Özhaseki bakanimiz deprem bölgesinde bu isin içinden çikabilecek nadir insanlardan biri"

Deprem bölgelerinde yasanan sikintilara deginen Sedat Kilinç Insaat Yönetim Kurulu Baskani Sedat Kilinç, firsatçilara tepki gösterdi. Kilinç, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki’nin deprem bölgelerinde pratik çözümlerle isin içinden çikacagini belirterek, "Depremin yaralarini sarmak ciddi zaman alacak. Ciddi bir bütçe istiyor. Allah bir daha yasatmasin. Hasar çok. Suanda halen çadirda yasayan yüzbinlerce insan var. Konteynirda da yasam kolay degil. Maddi açidan faturasi da agir. Manevi açidan da unutulacak bir sey degil. Ülke bu isin altindan zaten kalkamiyor. Insanlarin tamamen konutlarina kavusmasini 5 yil olarak görüyorum ama para var ise. Eger para olur ise 5 yilda insanlari evlerine kavusturabiliriz. Her seyden önce insanda ahlak olacak. Böyle bir günde ülkenin her vatandasi oraya kostu. Enkazda çalistik, maddi destekler sunduk. Elimizden geldigince mücadele ediyoruz. Bu ahlaksiz insanlari anlamakta güçlük çekiyorum. Çimento, beton fiyatini artiranlar. Bu ahlaksiz insanlari kelimelerle tarif etmek zor. Bu deprem Kayseri’de de yasanilabilir. Bunun üzerinden rant elde edenlere sesleniyorum. Böyle bir enkaz var ve bunun altindan hep beraber kalkacagiz. Mehmet Özhaseki bakanimizda bu konulari bilen, pratik çözümler bulacak biri. bu isin içinden çikabilecek nadir insanlardan biri. Pratik çözümler bulabilir ve o olayi hizlandirabilir. Bu da isi hizlandirma noktasinda katki bulacaktir. Gerçekten isleri zor. Allah yardimcilari olsun. Devletimizin de üzerinde agir bir yük" diye konustu.

Kaynak: İHA