Karabag'da Ermeni Ayrilikçilarinin Sözde 'Devlet' Yapisi Feshediliyor

Karabag’daki yasadisi Ermeni güçlerin lideri Samvel Sahramanyan, hiçbir ülke tarafindan taninmayan sözde Daglik Karabag Cumhuriyeti”nin varligina son verilmesine iliskin bir “kararnameyi” imzaladigini duyurdu.

Azerbaycan’in Karabag’da yasadisi Ermeni güçlerine karsi düzenledigi terörle mücadele operasyonunun ardindan bölgede bulunan sözde “devlet yapisinin” faaliyetlerinin imzalanan kararnameyle feshedilecegi açiklandi. Ermeni basininda yer alan haberlere göre, Azerbaycan’in Karabag bölgesindeki Ermeni ayrilikçilarinin sözde “Baskani” Samvel Sahramanyan yaptigi açiklamada, Rus Baris Gücü’nün arabuluculugunda Azerbaycan’la saglanan anlasmalar dogrultusunda, bölgedeki silahlarini teslim eden Ermeni güçlerin Laçin sinir kontrol noktasindan serbest ve herhangi bir engel çikarilmadan geçisinin saglanmasi karari alindigini duyurdu. Sahramanyan, Karabag’daki sözde hükümetin “kurum” ve “yapilarinin” faaliyetlerinin 1 Eylül 2024’ten itibaren feshedilecegini belirterek, Ermeni nüfusun gelecekte Karabag’da kalma konusunda bagimsiz ve bireysel kararlar verebilmeleri için Azerbaycan’in sundugu yeniden entegrasyon konularini incelemeleri çagrisinda bulundu.

Azerbaycan’in operasyonu

Azerbaycan ordusu, 19 Eylül’de Karabag’da anayasal düzeni tesis etmek amaciyla terörle mücadele operasyonu baslatmisti. Karabag’daki yasa disi Ermeni silahli güçler, yaklasik 24 saat süren operasyonun ardindan silah birakmisti. Operasyonlarin ardindan Karabag’daki Ermeni nüfusun temsilcileri Azerbaycan’a görüsme teklifinde bulunmus ve Ermeni nüfusun temsilcileri ile Azerbaycanli yetkililer 21 Eylül’de Yevlah’ta, 25 Eylül’de ise Hocali’da bir araya gelerek görüsmüslerdi.
Kaynak: İHA