Çocuklarda Uyku Düzenine Dikkat

Yaz tatilinin sona ermesi ve okullarin açilmasiyla uyku düzensizligi yasayan ögrenciler hakkinda konusan Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Saglik Uygulama ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Demet Ilhan Algin, uyuma ve uyanma sürelerinin en az 15 dakika erkene alinmasini tavsiye etti.

Çocuklarda Uyku Düzenine Dikkat
Haziran ayinda baslayan yaz tatili, eylül ayi itibari ile bitti. Ilkokul ve lise ögrencileri egitim-ögretime baslarken, üniversitelerin açilmasina ise 1 haftadan kisa bir süre kaldi. Yaz tatili boyunca bozulan uyku düzenleri sonucunda okula baslayan ögrenciler, okul saatlerine uyum saglamakta zorluk yasamaya basladi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan ESOGÜ Nöroloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Demet Ilhan Algin, uyku düzeninin özellikle çocuklar için çok önemli oldugunu dile getirdi. Düzenli uykunun sadece ders basarisinda etkili olmadiginin altini çizen Algin, “Aslinda uyku çocuklar, ögrenciler ve eriskinler için sadece ders basarisina degil; ders disi aktivitelerde, spor aktivitelerinde ve motivasyonlari için de çok önemli” dedi.

“Uyku düzeninde 15’er dakikayla baslanan erken yatma ve kalkma uygulamasi yardimci olacaktir”

Uyku düzeninin sadece ders basarisinda degil, ayni zamanda ders disi aktivitelerde de büyük bir etkiye sahip oldugunu vurgulayan Doç. Dr. Demet Ilhan Algin, bu düzeninin olusturulmasi konusunda ailelerin önemli bir rol oynadigini belirtti.

Uyku düzenine her yastan vatandasin dikkat etmesi gerektigini de dile getiren Algin, “Ögrenciler için ve aslinda bütün yetiskinler için uyku düzeni çok önemli. Uyku hayatimizin çok önemli bir parçasi o yüzden yaz döneminde olusan bir takim aktiviteler ve programlar nedeniyle uyku saatleri kaymakta ve bunlari için aslinda okullarin açilmasi bizim için mükemmel bir zaman olarak düsünüp bunu olumluya çevirmemiz çok daha iyi olabilir. Söyle ki aslinda uyku aliskanliklarini düzeltmek için okullar baslamadan belki 1-2 hafta öncesinde ortaokul ve lise ögrencilerimize aileleri tarafindan 15’er dakikayla baslanan erken yatma, daha sonra bu kalkislarda da 15’er dakika geç kalkmayla baslayan bir uygulama çocuklarin uyku düzenini normale koymalarina çok yardimci olacaktir. Peki, neden bu kadar önemsiyoruz uykuyu? Çünkü aslinda uyku çocuklar için, ögrencileri için, eriskinler için sadece ders basarisina degil, ders disi aktivitelerde, spor aktivitelerinde ve geçirdikleri zamanda motivasyonlarinda daha mutlu olmalarinda da önemli. Onun disinda dersteki motivasyonlarini arttirarak, ders basarisini arttirmakta. Bu yüzden uyku düzenlerinin olusmasi konusunda ailelerin de çocuklara yardimci olmasinin çok önemli oldugunu düsünmekteyiz” dedi.

“Aileler çocuklarin uyku düzeni konusunda çok da israrci olmamali ama”

Farkli arastirma sonuçlarina göre belirli yas gruplarina göre ideal uyku süreleri oldugunu söyleyen Demet Ilhan Algin, düzenli uykunun hayat kalitesini arttirdigini söyledi.

Bazi genetik rahatsizliklar sebebiyle uyku düzeni konusunda çok israrci olunmamasi gerektiginin altini çizen Algin, söyle konustu;

“Amerika Uyku Tibbi Akademisi’nin yaptigi arastirmalara göre aslinda 6-12 iki yas arasi 9-12 saat; 13-18 yas arasi da 8-10 saat kadar uyumasi ideal. Fakat biliyoruz ki aslinda uykumuz tamamen genetigimizle alakali bir durum. O yüzden bu genetik etkilenmelerden dolayi da bunlarda 1-2 saat sarkmalar veyahut da azalmalar olabilir. Buna göre de aileler çocuklarin uyku düzeni konusunda çok da israrci olmamali ama genellikle bu uyku düzenine uyduklari zaman çocuklarin ders, yeme hatta bütün hayatindaki aliskanliklarini düzene sokacaktir. Bu açidan çok önemli olacaktir.”
Kaynak: İHA