Kahvalti Sofralarina 3 Bin Rakimdan Gelen Lezzet Açiklamasi Erzincan Tulum Peyniri

Yüksek rakimli yaylalarda beslenen akkaraman koyunu ile kil keçisinin sütünden üretilen cografi isaretli Erzincan tulum peyniri, 3-4 aylik olgunlasma sürecinin ardindan satisa sunulmaya baslandi.

Kahvalti Sofralarina 3 Bin Rakimdan Gelen Lezzet Açiklamasi Erzincan Tulum Peyniri
Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakimli yaylalarda beslenen akkaraman irki koyun ve kil keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve dogal olarak yapilan sirden (peynir mayasi) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor.

Cografi isaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylik olgunlasma sürecinin artindan kahvalti sofralarini süslemeye hazir hale geldi.

Erzincan Tulum Peyniri asirlardan bu yana kahvalti sofralarini süsleyen, kusaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. Ilk ne zaman, nerede, nasil üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapilan tulumlara basmak nereden kimin aklina geldi bilinmez ama Firat’in sulariyla yikanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras birakmistir Anadolu’nun çocuklarina.

Erzincan ile özdeslesmis, ünü tüm ülkede bilinen ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan Tulum Peyniri, üç kitaya hükmeden Osmanli Padisahlarindan tutun da Anadolu’nun dört bir yanindaki her haneye ugramis, lavas ve çayla birlikte mükemmel bir üçlü olusturmustur. Bu üçlüye kimi zaman Kemah’in cevizi, kimi zaman Cimin’in üzümü ya da Erzincan’in yerli domatesleri eslik etmistir sofralarda.

Damaklarda kendine özel bir yer edinen Erzincan Tulum Peynirinin vazgeçilemeyen lezzetinde Erzincan’in 3 bin metre yükseklikte yer alan yaylalarinda yetisen bitkilerin de, bu bitkilerle beslenerek o aromayi sütüne ortak eden akkaraman koyununun da, mayalamada kullanilan Kemah tuzu ve sirdenin de, bu mükemmel lezzeti üreterek sofralarimiza tasiyan nasirli ellerin de elbette hakki var.

Mayis ayinda bu yana Erzincan’in yaylalarinda üretilen tulum peynirleri bu aralarda tüketicilerin begenisine sunulacak. Yaklasik 4 aydir yaylalarda koyunlarini otlatarak Erzincan tulum peyniri üreten yüzlerce aile bugünlerde yayladan inmeye hazirlanirken, binlerce ton tulum peyniri de tesislerde paketlenmeye devam ediyor.

Yüzölçümünü üçte biri mera ve yaylalardan olusan Erzincan’da, binlerce kisiye istihdam saglayan Erzincan Tulum Peyniri sektörü hakkinda su bilgiler verildi:

“Yilda yaklasik 5-6 bin ton üretilen ve kendine has bir lezzeti olan tulum peyniri, yöredeki firmalarca Erzincan’in yani sira basta Istanbul, Ankara ve Izmir olmak üzere ülkenin birçok kentinde de sofralara lezzet katiyor. Erzincan ülkede küçükbas hayvancilik açisindan önde gelen illerden biri konumunda. Cografi isareti bulunan ürünlerinden birisi olan tulum peyniri yaylalarda, otlaklarda, meralarda otlayan akkaraman koyunlarindan elde ediliyor. Peynirin lezzeti, yüksek rakimli meralarda otlayan koyunlarin sütünden elde edilmesinden kaynaklaniyor."
Kaynak: İHA