Balik Kafesleri Yirtildi, Oltasini Alan Baraja Kostu

Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde bulunan Karadere Baraji’nda yer alan balik kafeslerinden 8 tanesinin yirtilmasi neticesinde binlerce balik göle dagildi. Haberi alan vatandaslar ise baliklari yakalayabilmek için oltasini alip barajin yolunu tuttu.

Balik Kafesleri Yirtildi, Oltasini Alan Baraja Kostu
Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde Karadere Çayi üzerinde sulama amaciyla 1998 yilinda insa edilen Karadere Baraji’nda Türk somonu üretimi yapan firmalardan birine ait kafeslerde yirtilma meydana geldi. Kafeslerden 8 tanesinin yirtilmasi neticesinde binlerce somon firar edince oltasini alan baraj gölüne kostu. Kastamonu’nun merkez ve Tasköprü ilçeleri baslat olmak üzere çevre ilçelerden de çok sayida gelen olta balikçilari, kilolarca yakaladiklari baliklari evlerine götürdü.

Sabahin erken saatlerinde baraj gölünde balik avina çikan olta balikçilari, bu vesile ile yurt disina ihraç edilen baligin tadina bakma imkani da buldu.

Rusya ve Japonya’ya ihraç ediliyor

Karadere Baraji’nda su ürünleri yetistiriciliginin serbest birakilmasi üzerine kurulan tesislerde Türk somonu üretimi ülke ekonomisine büyük katki sagliyor. Türk somonu, basta Rusya ve Japonya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor.

“Balik tesislerindeki aglarin patlamasi sonucu baraj alabalikla doldu”

Istanbul’dan emekli olduktan sonra Tasköprü ilçesine yerlestigini ve Karadere Baraji’na da balik tutmaya geldigini ifade eden Hakki Altunlu, “Balik tesislerindeki aglarin patladigini söylüyorlar. Bizlerinde sonradan haberi oldu. Iki gündür falan burada barajda balik tutuyoruz. Baligin tadi lezzetli, bir de balik tutmanin zevki de çok farkli. Bakin su anda balik oltaya geldi, çekiyorum. Gelen alabalik. Alabalik tesisi var burada, aglardan patlayinca sürekli alabalik geliyor oltaya” dedi.



“Alabalik aglardan kaçtigi için daha çok alabalik ve somon tutuyoruz”

Kastamonu’dan balik tutmaya geldigini belirten Birol Çiglioglu ise, “Tesislerin balik aglari patlamis diye duyduk, biz de haber alinca geldik buraya, bir hayli balik da tuttuk. Daha öncesinden de geliyorduk buraya fakat çok fazla tutamiyorduk, ancak 3-5 tane tutabiliyorduk. Hava aydinlanirken sabah geldik, bayagi da balik tuttuk. Nasibimizi aldik, az sonra da gidecegiz. Barajin içerisinde kafesler var, herhalde o kafesler patlamis ya da yirtilmis. Nasil oldu tam olarak bilemiyorum ama baliklar hep kaçmis. Daha önce buradan kime olmazdi, belki 3-5 kisiyi ancak bulabilirdiniz. Fakat simdi herkes geliyor, dolmus durumda. Küçük olanlari saliyoruz, belli bir boyut altinda olanlari. Zaten bayagi bir balik tutuyoruz, oltaya geliyor. Sazan var, alabalik kaçtigi için daha çok alabalik geliyor, somon geliyor” diye konustu.



“Barajda daha çok alabalik tutuyoruz”

Tasköprü ilçesinden baraja balik tutmaya gelen Mehmet Acar da, “Barajda bulunan tesislerdeki aglarin patlamasi sonucu bizler de nasibimiz neyse alalim dedik. Barajda balik tutma yasagi da gelmek üzere. Simdilik güzel, balik da tutuyoruz. Herkes nasibini almak üzere baraja balik tutmaya gelmis. Barajda alabalik tutuyoruz su anda, sazan da var, somon da var. Bugün bereketli bir gün geçiriyoruz. Nasibimiz ne ise onu tutacagiz, barajdaki tesislerdeki aglarin patlamasi sebebiyle barajda balik yaylimi olmus, duyan baraja balik tutmaya geliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA