Samsun'da Baraj Ve Göllere 3 Milyon 200 Bin Sazan Yavrusu Birakildi

Samsun’da “Iç Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi Projesi” çerçevesinde baraj ve göllere 3 milyon 200 bin adet sazan yavrusu birakildi.

Samsun'da Baraj Ve Göllere 3 Milyon 200 Bin Sazan Yavrusu Birakildi
Tarim ve Orman Bakanligi, Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü’nce yürütülen "Iç Su Kaynaklarinin Baliklandirilmasi Projesi" çerçevesinde kirsal bölgelerde yasayan vatandaslarin kaliteli, ucuz ve saglikli hayvansal gida ihtiyaçlarinin karsilanmasi, ticari ve sportif amaçli balikçiligin desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarinin sürdürülebilir kullanilmasi ve kaynaklarin gelecek nesillere aktarilmasi için, su ürünleri kaynaklarinda baliklandirma çalismasi devam ediyor. Proje geregi Samsun’a tahsis edilen 3 milyon 200 bin adet yavru sazan baligi Bafra Balik Gölleri basta olmak üzere, Derbent Baraji, Altinkaya Baraji, Hasan Ugurlu ve Suat Ugurlu Barajlari ile Ilçelerde bulunan tüm göl ve göletlere bölgedeki amatör ve ticari avcilik yapan balikçilarin katilimi ile birakildi. 19 Mayis ilçesi Kizilirmak Deltasi Yörükler Mahallesi’nde protokol üyelerinin katilimi ile düzenlenen törende ise yavru sazanlar lagünlere salindi.

"Sürdürebilirlik açisindan önemli"

Göl ve göletlerin baliklandirilmasi ile ilgili olarak degerlendirmelerde bulunan Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Biliyorsunuz dogal kaynaklarimizin tükenmemesi amaciyla göl ve akarsularimizda, iç sularimizda, baraj göllerimizde baliklandirma çalismasi yapacagiz. Amacimiz hem gölün tamaminda yapisini bozmamak hem de gelecek nesillere sürdürülebilir baliklarimizin devamini saglamaktir. Ortalama 5-8 gram agirligindaki sazan yavrularinin 3-4 yil sonra avlanabilir asgari boy olan 45-50 santimetreye ulasacak. Baliklandirma çalismalarinda özellikle amatör balikçilarin avcilikta yararlanabilecegi su kaynaklarini tercih ettik. Su ürünleri kaynaklari ile su ürünlerinin sürdürülebilir olarak kullanilabilmesi ve gelecek nesillere aktarilmasi, iç su ürünleri stoklarinin takviye edilmesi, göl ekosisteminin canli tutulmasi, göl ve göletlerdeki balik popülasyonun desteklenmesi amaciyla, göl ve göletlerimize yavru baliklar birakilmaktadir. Balik türleri ve stoklarin korunarak gelecek nesillere aktarilabilmesi için av araci, balik boyu, av zamani ve yer yasaklarina uyulmasi, en az bir kez üremelerine imkân taninmasi sürdürülebilir balikçilik açisindan büyük önem arz etmektedir" dedi.

Kaynak: İHA