Hindistan'in Ay'a Gönderdigi Uzay Araci Uykuya Daldi

Hindistan’in Ay’a gönderdigi ve soguk hava kosullarinda kapanma moduna geçen uzay aracinin “uyanmasi” için umutlar tükeniyor.

Hindistan'in Ay'a Gönderdigi Uzay Araci Uykuya Daldi


Hindistan, Chandrayaan-3 insansiz uzay aracini tasiyan roketi 14 Temmuz’da basarili bir sekilde firlatmisti. Chandrayaan-3, 23 Agustos’ta Ay yüzeyine basarili bir sekilde inis gerçeklestirmisti. Ay’in kesfedilen güney kutbuna inen ilk ülke olan Hindistan’in tarihi basarisina gölge düstü. Ay yüzeyinde bilgi toplamak için bir haftadan daha fazla bir süre harcayan uzay araci gezgini ve Vikram adi inis araci, aydaki sicakligin düsmesi üzerine kapanma moduna geçti. Hindistan Uzay Arastirma Örgütü’ndeki (ISRO) bilim adamlari, kapanma moduna geçen uzay araci ile iletisim kuramiyor. Hindistanli bilim adamlari, uzay aracinin elverissiz kosullara dayanarak bataryalarinin yeniden sarj edebilecegine ve 22 Eylül tarihlerinde yeniden uyanacagina inandiklarini ifade etti.

Eski ISRO Baskani Kiran Kumar ise bugün yaptigi açiklamada, her geçen saat “umutlarin tükendigini” ifade etti.

Kumar, inis araci Vikram ve gezgininin Ay’in asiri soguklarina dayanamayacak kadar çok bilesene sahip oldugunu ifade ederek, “Inis aracindaki verici açilmadigi sürece hiçbir baglantimiz yok diger sistemler çalissa bile verici açilmadigi sürece bilmemizin hiçbir yolu yok” ifadelerini kullandi.

ISRO Sözcüsü ise, uzay araci ile iletisim kurmaya devam ettiklerini savundu.

Hindistan, Chandrayaan-3 insansiz uzay aracini tasiyan roketi 14 Temmuz’da Sriharikota Adasi’ndaki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden basarili bir sekilde firlatmisti. Söz konusu uzay misyonu Hindistan’a yaklasik 75 milyon dolara mal olurken, Hindistan’in 2008’de Ay’a ilk yolculugunu gerçeklestiren Chandrayaan-1 Ay’da su molekülleri kesfetmisti. Chandrayaan-2 ise 2019’da basarili bir sekilde yörüngeye girmis ancak Ay yüzeyine inisi basarisiz olmustu.
Kaynak: İHA