Köy Sakinleri Mermer Ocagi Için Eylem Yapti

Bursa’nin Orhaneli ilçesine bagli Firoz köyü yakinlarina yapilan mermer ocagina karsi köy sakinleri eylem yapti.

Köy Sakinleri Mermer Ocagi Için Eylem Yapti
Bursa’nin Orhaneli ilçesi bagli Firoz köyüne 300 metre kala bir firma tarafindan mermer ocagi yapilacagini duyan köylüler eylem yaparak bu karardan dönülmesini istedi. 24,35 hektarlik alanda mermer ocagi faaliyetlerinin yürütülmesi için izin alan madencilik firmasina köylüler ve Dogayi ve Çevreyi Koruma Dernegi (DOGADER) tarafindan dava açildi.

Eylem sirasinda köy sakini bir amca göz yaslarina hakim olamadi. Yasli adam; “Bizim çocuklugumuz buralarda geçti, geçimimizi burada tarlalarimizdan sagliyoruz. Biz burada mermer ocagini istemiyoruz.” dedi.

.

Köy sakinleri; geçimlerini sagladiklari tarlalarin zarar görecegini ve geçim kaynaklarinin yok olacagini dile getirdi.

Firoz köyünde büyüyen Avukat Elif Aslan, “Buraya yapilan madencilik faaliyeti sadece köyümüze ve çevre köylere degil Bursa’ya zarar verecek o yüzden bütün Bursa’lilari buraya davet ediyorum. Gelin doganiza sahip çikin” dedi.

Firoz köyünde yapilan basin açiklamasinda konusan DOGADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, ”Burada köyümüzü dogamizi, yesilimizi, çocuklarimizin gelecegini savunmak için bir araya geldik. Yüzyillardir yasadigimiz köyümüzde, bir sirket kendi cebini doldurmasi için biyolojik dogasini, yasamini, gelecegini riske atan bir madencilik faaliyetini baslatti. Biz bu faaliyetin baslatilmamasi için hep birlikte yetkililere çagrida bulunmustuk. Daha önce yetkililere, köyümüzde temiz havayi soluyamayacagiz, ’köyümüzde su varligi tehdit edilecek, köyümüzde huzur kaçacak’ dedik. Bunun üzerine Firoz köylüler yargiya basvurarak dava açtilar. Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz, dava süreci bitene kadar burada madencilik faaliyetinin baslamasini istemiyoruz.” dedi.

Murat Demir, firmanin ruhsat için de hileye basvurdugunu öne sürerek, "Çünkü bu firma 24.35 hektarlik alan için basvuruda bulunmus. Neden? Çünkü 25 hektarlik alan basvurusunda bulunsa bakanlik Çevre Etki Degerlendirme (ÇED) raporu isteyecek. Çevre Etki Degerlendirme (ÇED)’ten muaf tutulmak için ilk etapta 25 hektarin altinda basvuruda bulundu. Ama biz biliyoruz ki ruhsat alani daha büyük, sadece Firoz köyü degil, Dag güney köyünü de etkileyecek. Ocagin bir kismi karsi köyde olacak ve Karesi köyünü de etkileyecek yani çevre köyleri de etkileyecek ve içine alacak. Adeta kanserli bir hücre gibi burayi 24 hektarlik alanlar alarak burayi sarip adeta kanser gibi bu alani öldürecek. Bizde buna müsaade etmek istemiyoruz.”

Mermer ocagi Çinarcik barajini etkileyecek

Mermer ocaginin Çinarcik Barajini da etkileyecegini kaydeden Demir, “Buradaki madencilik faaliyeti sadece çevre köylere zarar vermeyecek, Bursa’ya da zarar verecek. Hemen alt tarafta Çinarcik barajini dolduracak en önemli kollarindan olan Kocasu deresi geçmekte. Buranin bütün tasi, topragi, pisligi Kocasu deresine gidecek ve Çinarcik barajini etkileyecek. Kocasu deresi buradan etkilenip su yer altina kaçacak ve Çinarcik barajini besleyemeyecek. Çinarcik baraji suanda içinde bulundugumuz ve önümüzdeki 50 yillik süreçte yasanacak iklim krizinde Bursa’nin su sorununu çözecek önemli bir barajdir. Bu yüzden bu faaliyet sadece Firoz köy ve çevresini degil Bursa’yi da olumsuz etkileyecek. Yetkililer biran önce buradaki faaliyeti sonlandirmalidir, bizde , köylülerde, Bursa’lilar da buradaki mermer ocagini istemiyoruz. Cep telefonlarindan haritalara girip bakarsaniz, Orhaneli, Keles ve bu yol üzeri yüzlerce tas ve mermer ocaklari tarafindan isgal edilmis durumda. Simdi soruyorum bu cografyaya bu kadar madencilik faaliyeti yapilmasi revamidir. "Buradan Çin’e mermer gidecek diye, bir grup insanin cebi para görecek’ diye buradaki köylerin ve yüzlerce insanin zarar görmesi Allah’tan hak midir. Simdi soruyorum bize tas mi lazim yoksa yesillik mi? Bize su mu lazim yoksa tas mi lazim? Bize çocuklarimizin gelecegi mi yoksa tas mi lazim? Buradan yetkililere bir kez daha ifade ediyoruz, biz burada mermer ocagi istemiyoruz! Bizde Dogayi ve Çevreyi Koruma Dernegi (DOGADER) olarak burada Firoz köyünün yanindayiz ve bu mermer ocagi gidene kadarda buradayiz.” seklinde konustu
Kaynak: İHA