Kemer Köyünde 350 Yillik Osmanli Hamami Bulundu

Çanakkale Biga ilçesine bagli Kemer köyünde 2 bin 700 yillik geçmise sahip olup, Roma Imparatorluk döneminde önemli bir liman kenti konumunda olan Parion Antik Kenti’nde kazi çalismalarina devam eden kazi ekibi tarafindan 350 yillik Osmanli Hamami gün yüzüne çikarildi. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Parion Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Hasan Kasapoglu, “Antik kentin konumlandigi cografyanin günümüzdeki devamliligi niteligindeki Kemer Köyü’ndeki modern yapilar arasinda sakli kalmis ve bu köydeki 350 yil öncesine uzanan Osmanli-Türk varliginin korunagelmis en belirgin mimari tek yapisi” dedi.

Kemer Köyünde 350 Yillik Osmanli Hamami Bulundu


Biga ilçesine bagli Kemer köyü sinirlarindaki 2 bin 700 yillik liman sehri Parion’da, 2005 yilinda kurtarma kazisiyla baslayan çalismalar, 2015 yilindan itibaren Ondokuz Mayis Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keles baskanligindaki ekip ile sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’nün izniyle, Türk Tarih Kurumu ve IÇDAS A.S. resmi sponsorlugunda, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin 4 yil önceki karariyla kazi çalismalarinin 12 aya çikarildigi antik kentler arasinda yer alan Parion’da, çalismalar Haziran ayinda basladi.

2023 yili kazi çalismalari Samsun, Atatürk, Hitit, Ankara Üniversitesi ile Rusya High school University Arkeoloji Departmani’ndan katilan 55 kisilik ekiple Tiyatro, Agora, Dükkanlar, Yamaç Hamami, Odeion, Güney-Tavsandere Nekropolisi ile Kemer Köyü’nde yakin dönemi mimarisinin oldugu hamamda çalismalar gerçeklestirildi.



350 yillik Osmanli Hamami gün yüzüne çikarildi.

Biga ilçesine bagli Kemer köyünde 2 bin 700 yillik geçmise sahip Roma Imparatorlugu’nun liman kenti Parion Antik Kenti’nde kazi çalismalarina devam eden kazi ekibi tarafindan 350 yillik Osmanli Hamami gün yüzüne çikarildi. Hamamin bulundugu bölgede çevre temizligi yapildi. Hamamin içi geçici olarak çelik konstrüksiyon ile güçlendirildi.

Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Parion Kazi Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Hasan Kasapoglu, “2023 yili çalismalarindaki yeni vizyon projelerimizden biri de Kemer köyünün içerisinde yer alan ve aslinda köydeki mevcut haliyle korunagelmis Osmanli dönemi tek yapisi olan bu Osmanli Hamami’nda bir çalisma gerçeklestirildi.

Köydeki Osmanli dönemi verilerine dahil daha önceki dönemlerde kazi heyet üyelerimizden, sanat tarihçilerinin yaptigi arastirmalarla mezar taslari üzerinde 1700’lere tarihlenen iki örnekte hamamci ve yardimcisi olarak nitelendirebilecegimiz iki kisiden bahsediliyordu. Iki kisinin mezar tasi vardi. Ondan çikan veriler sonrasi bu yapi da bir çalisma gerçeklestirildi ve buranin bir hamam oldugu ortaya çikarildi. Aslinda Türk-Islam Arkeolojisi yada Osmanli Arkeolojisi anlaminda yeni bir vizyon projesi olarak da degerlendirilebilir. Bu yil bu yapinin bulundugu alandaki moloz ve çöp yigini tamamen temizlenip, genel hatlariyla yapi belirginlestirildi ve Sanat Tarihi ekibi ve Restorasyon ekibi tarafindan iç kisimda geçici bir çelik konstrüksiyon ile konsolidasyonu saglandi. Önümüzdeki yillarda Türk-Islam arkeolojisi yada Osmanli arkeolojisi vizyonuyla köydeki en erken tarihli bu Osmanli dönemi yapisinin restorasyonuyla daha korunabilir ve gezilebilir hale getirilmesini planlamaktayiz. Bu Osmanli hamami 1700’lü yillara tarihleniyor. Günümüzden ortalama 300-350 yil öncesine tarihlenen yani köydeki ortalama 350 yil önceki Osmanli-Türk varliginin korunagelmis en belirgin mimari tek yapisi. Dolayisiyla bu anlamda da önemli bir yere sahip. Parion Antik Kenti’nde 2700 yil öncesinden itibaren varligini bildigimiz kültürel geçmisin devamliliginin Milattan Sonra 1700’lerde de burada aktif olarak sürdürüldügünün ve bunun devaminda da modern dönemde devam ettigini yani aslinda bölgedeki 2700 yillik kültürel devamliligin araliksiz günümüze kadar gelebilecegini gösteren önemli verilerden biri ile karsi karsiya oldugumuzu söyleyebiliriz” dedi.

Kaynak: İHA