Isveç'te Yüksek Mahkeme, PKK'yi Finanse Etmeye Çalisan Sahsin Türkiye'ye Sinir Disi Edilme Kararini Bozdu

Isveç’te Yüksek Mahkeme, terör örgütü PKK için haraç toplamaya çalisan ve temmuz ayinda 4,5 yil hapis cezasina çarptirilan sahsin hapis cezasini onadi ancak cezasini çektikten sonra Türkiye’ye sinir disi edilmesi kararini iptal etti.

Isveç’te Yüksek Mahkeme, geçtigimiz 6 Temmuz’da terör örgütü PKK’yi finanse etmeye çalismak, gasp ve silah suçlarindan 4,5 yil hapis cezasina çarptirilan 40 yasindaki sahsin itiraz basvurusunu degerlendirdi. Mahkemeden yapilan açiklamada, sahsin gasp, silahli saldiri ve teröre finans saglamaktan suçlu bulundugu, Stockholm Bölge Mahkemesinin verdigi hapis cezasinin onandigi belirtildi. Ancak sahsin Isveç’te cezasini çektikten sonra Türkiye’ye sinir disi edilmesi kararinin iptal edildigi vurgulandi.

Ne olmustu?

Stockholm Bölge Mahkemesinden 6 Temmuz’da yapilan açiklamada, 40 yaslarindaki sahsin PKK’yi finanse etme, gasp girisimi ve silahli saldiri suçlarindan 4,5 yil hapis cezasina çarptirildigi, cezasini tamamladiktan sonra Türkiye’ye sinir disi edilmesine karar verildigi belirtilmisti. Gasp girisiminin amacinin "PKK’ya para saglamak" oldugu aktarilmisti. Yargiç Mans Wigen, "Bölge mahkemesi, sahsi Stockholm’de PKK’ya para ödemesi için silah zoruyla bir Kürt is adamina santaj yapmaya tesebbüs etmekten mahkum etti. Santaj tesebbüsü, PKK’nin Avrupa’da yürüttügü ve gasp yoluyla da dahil olmak üzere kapsamli bir kaynak gelistirme programi çerçevesinde gerçeklesti" demisti. Böylece Isveç’te ilk kez terör örgütü PKK için haraç toplayan bir kisiye hapis cezasi verilmis oldu.

Sahsin avukati Ilhan Aydin ise müvekkilinin karara itiraz edecegini belirtmisti. Söz konusu sahis, ocak ayinda Stockholm’deki bir restoranin önünde silahla ates edip tehditler savurduktan sonra tutuklanmisti.

NATO üyeligi terörle mücadelesine bagli

Isveç’i basta terör örgütü PKK mensuplari olmak üzere "teröristler" için siginak olmakla suçlayan Türkiye, Iskandinav ülkesinin NATO üyelik basvurusunu veto ediyor. Türkiye, geçtigimiz yilin haziran ayinda Ispanya’nin baskenti Madrid’deki NATO zirvesinde imzalanan memorandum çerçevesinde Isveç’in terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle etkili bir sekilde mücadele yürütmesini bekliyor.
Kaynak: İHA