Gaziantepli Sanayiciler Günes Enerjisinde Öncü Oldu

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Baskani Cengiz Simsek, Gaziantepli sanayicilerin, enerji yükünün hafifletilmesi ve yesil bir OSB için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarina yöneldiklerini söyledi.

Gaziantepli Sanayiciler Günes Enerjisinde Öncü Oldu
16. EIF Gaziantep Enerji Fuari Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardimcisi Abdullah Tancan’in da katildigi bir törenle açildi. Gaziantep OSB Baskani Cengiz Simsek, Ortadogu Fuar Merkezi’nde düzenlenen Gaziantep Enerji Fuari’nin açilisinda yaptigi konusmada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarinin yayginlastirilmasinin önemine dikkat çekti.

Baskan Cengiz Simsek, günümüzde enerjinin stratejik yatirimlar arasinda yer aldigini belirterek, “Enerji, sadece sanayiciler için degil, tüm devletler için de önemli ve öncelikli konular arasinda yer almaktadir. Hatta uluslararasi iliskilere büyük ölçüde enerji politikalari yön vermektedir. Bu nedenle 16. Günes Enerji Kongresi ve fuarinin sehrimizde yapiliyor olmasi biz sanayiciler için büyük önem tasimaktadir” dedi.

“2022’de enerjiye 2 milyar dolar ödedik”

Türkiye’de sanayi bazinda kullanilan enerjinin yüzde 5’inin Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde tüketildigini ifade eden OSB Baskani Cengiz Simsek, sanayicinin enerji yükünü hafifletmek amaciyla yenilenebilir enerji kaynaklarindan olan günes enerjisine yöneldiklerini ifade etti.

Simsek, Gaziantep OSB olarak her yil enerjiye 2 milyar dolar ödediklerini vurgularken, “Gaziantep OSB olarak Enerjiye 2022 yili içerisinde 2 milyar dolar ödeme yaptik. Gaziantep’ in aylik ihracatinin 1 milyar dolar civarinda oldugu düsünülürse sanayicinin enerji yükü çok daha net olarak görülecektir. Bu sürdürülebilir bir rakam degildir. Sanayicinin enerji yükünü azaltmamiz ve rekabet gücünü artirmamiz gerekiyor. Bunun yolu da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarindan geçiyor” seklinde konustu.

"Karbon emisyonunu düsürmeyi hedefliyoruz"

Baskan Cengiz Simsek, konusmasinda, “Tüm dünyada oldugu gibi Ülkemizde de basta günes enerjisi olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarina son yillarda yönelim hizla artmaktadir. Dünyada fosil yakitlarin sinirli olmasi ve fosil yakitlarin yanmasiyla ortaya çikan karbon emisyonu problemi yenilenebilir enerji kaynaklarina olan ilgiyi arttirmistir. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi olarak, bir taraftan artan enerji maliyetlerini düsürmek diger taraftan karbon emisyonunun azaltilmasina katki sunmak amaciyla yönümüzü günese döndük. Yesil Dönüsüm çalismalari isiginda sanayicilerimizin çatilarina GES kurmalarina rehberlik ve de tesvik ederek günes enerji santrallerine en hizli izin veren OSB’ olduk. Bugün Bölgemizdeki sanayicilerimizin faydalandigi günes enerjisi santrallerinin toplam gücü 380 megawatt’ a ulasti. Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklasik yüzde 10’ u günesten elde edilirken Gaziantep OSB’de 2023 agustos ayinda bu rakam yüzde 15’ e ulasmistir. Günes enerjisine yatirim yaparak hem enerji maliyetlerini düsüren, hem de Yesil Sürdürülebilir OSB hedefimize katki sunan sanayicilerimizi kutluyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA