Yaylacilar Büyük Göç Öncesi Son Hazirliklarini Tamamladi

Mus’un verimli yaylalarinda hayvanlarini otlatan aileler, havalarin serinlemesiyle dönüse geçmek için hazirliklara basladi.

Yaylacilar Büyük Göç Öncesi Son Hazirliklarini Tamamladi
Mus’ta, yaz aylarini hayvanlarini götürdükleri yüksek ve serin yaylalarda geçiren vatandaslar, havalarin serinlemeye baslamasi ile birlikte sicak bölgelere göç etmeye hazirlaniyor. Yaz mevsimi boyunca yaylada sagim yapan kadinlar; peynir, çökelek ve tereyagi gibi ürünler satarak da aile ekonomisine katki sunuyorlar. Hayvanlarini otlatmak için kisin ovalara ve sicak yerlere, yazin yaylalara göç etmek zorunda kalan sürü sahipleri, uzun bir yolculuk için hazirliga basladi.

Yüksek kesimlerde havalarin sogumaya baslamasi ile birlikte yaylacilar sicak bölgeye göç ederek kis mevsimini Diyarbakir, Mardin ve Sanliurfa gibi illerde geçiriyor.

Büyük göç öncesi son hazirliklarini tamamladiklarini söyleyen Sosin Özçelik, yaylada yaklasik 2 ton peynir ürettigini ifade ederek, “Ilkbahar mevsiminde çiktigimiz yaylalarda süt sagip peynir satiyoruz. Çobanlarimiz için ekmek pisiriyoruz. Havalarin sogumasi ile birlikte sicak bölgelere, yani Diyarbakir tarafina gidiyoruz. Çocuklarimiz yaylaya gelmiyor benle esim tek basimiza yaylaya geliyoruz. Ben 2 ton peynir topladim. Bir tonunu mandiraya sattim bir ton da kendimize topladik. Çocuklarima ve akrabalarima verecegim peynirleri” dedi.

Havalarin sogumaya baslamasi ile birlikte sicak bölgelere göç edeceklerini söyleyen Netice Erol, göç öncesi hazirliklarini tamamladiklarini belirterek, “Ilkbahar mevsiminde bu yaylaya geldik. Geldigimiz günden beri koyun sagiyoruz. Elde ettigimiz sütten peynir ve yag yapiyoruz. Havalarin sogumasiyla birlikte biz esyalarimizi topladik. Burada hava soguk oldugu için daha sicak olan Diyarbakir’a gidecegiz” seklinde konustu.

Hayvanlari yaklasik bir ay yürüttüklerini ifade eden Baris Çete ise “Mayis ayinda Diyarbakir’dan göç ederek bu yaylaya geldik. Bütün yaz mevsimi boyunca hayvanlarimizi sagarak peynir elde ediyoruz. Bir kisim sütü ise mandiraya veriyoruz. Sonbaharin gelmesi ile birlikte artik koyunlari sagmiyoruz çünkü doguma az bir süre kaldi. Hayvanlarimizi Diyarbakir’a götürüyoruz orada hava sicak ve az kar yagiyor. Burada havalar sogudu dönüs için hazirliklarimizi tamamladik. Hayvanlarin durumuna ve mesafeye göre 15 ile 30 gün yolumuz sürüyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA