Soyer Açiklamasi 'Ne Kaybedecek Ormanimiz, Ne De Sansina Terk Edilecek Ekonomimiz Var'

Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde MINEX-10. Madencilik, Dogal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuari ile IMMAT 9. Uluslararasi Maden Makinalari ve Teknolojileri Kongresi basladi. Baskan Tunç Soyer, “Doganin döngüsü içerisinde yer alan her seyi, sürdürülebilir ve hatta onarici bir sekilde kullanabiliriz. Yazik ki madencilik potansiyeli son derece yüksek olan ülkemizde, yanlis uygulamalar nedeniyle son yillarda bu sektörün itibarina zarar verildigini görüyoruz. Halbuki bizim ne kaybedecek bir karis ormanimiz, ne de sansina terk edilecek ekonomimiz var” dedi.

Soyer Açiklamasi 'Ne Kaybedecek Ormanimiz, Ne De Sansina Terk Edilecek Ekonomimiz Var'
Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde IZFAS tarafindan düzenlenen MINEX - 10. Madencilik, Dogal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuari ile IMMAT 9. Uluslararasi Maden Makinalari ve Teknolojileri Kongresi basladi.

13-16 Eylül tarihlerinde yapilacak MINEX ile 13-15 Eylül arasinda gerçeklesecek IMMAT’in açilisina ev sahibi Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in yani sira CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Izmir Ticaret Odasi Meclis Baskani Selami Özpoyraz, Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Hakan Ürün, TMMOB Maden Mühendisleri Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Yüksek, IZFAS Genel Müdürü Canan Karaosmanoglu Alici, ilçe belediye baskanlari, siyasi parti temsilcileri, sektör profesyonelleri katildi.



Soyer: “Bes kattan fazla büyüdü”

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “MINEX, ilk kez düzenlendigi yila göre bes kattan fazla büyüdü ve ülkemizin madencilik sektöründeki konumunu güçlendirmeye, ihracati, istihdami ve ülke ekonomisini gelistirmeye devam ediyor. Bu yil MINEX’de, Almanya, Çin, Polonya, Amerika Birlesik Devletleri, Avustralya, Hindistan, Birlesik Arap Emirlikleri gibi dünyanin farkli ülkelerinden toplam 173 uluslararasi katilimci ile Türkiye’nin farkli noktalarindan 116 katilimci Izmir’de bir araya geliyor. MINEX’e paralel olarak Türkiye Mühendis ve Mimar Odalari Birligi Maden Mühendisleri Odasi Izmir Subesi tarafindan organize edilen IMMAT 9. Uluslararasi Maden Makinalari ve Teknolojileri Kongresi’ne de fuarimizin birinci ve ikinci günlerinde ev sahipligi yapiyoruz” seklinde konustu.



“Markalasmaya dayali yeni bir madencilik ekonomisi insa etmek zorundayiz”

Madencilik sektörüne gereken önemin verilmedigini belirten Baskan Soyer, “Bizim için ekonomi ve ekoloji arasinda bir ses benzerliginden çok daha fazlasi var. Ekoloji yoksa ekonomik kalkinma da yok, refah da yok, yasam da yok. Oysa günümüzde yeralti kaynaklarinin kullanimi neredeyse ’doganin isgali’ anlamina geliyor. Buna derhal dur demek zorundayiz. Doganin döngüsü içerisinde yer alan her seyi, sürdürülebilir ve hatta onarici bir sekilde kullanabiliriz. Yazik ki madencilik potansiyeli son derece yüksek olan ülkemizde, yanlis uygulamalar nedeniyle son yillarda bu sektörün itibarina zarar verildigini görüyoruz. Hâlbuki bizim ne kaybedecek bir karis ormanimiz, ne de sansina terk edilecek ekonomimiz var. Ülkemizin bu sorununu çözebilmemizin anahtari, ucuz hammadde satmaya yönelik makûs talihimizi yenmek. Bunun yerine hammaddenin bilgiyle harmanlandigi, katma degere ve markalasmaya dayali yeni bir madencilik ekonomisi insa etmek zorundayiz. Çünkü bu vatani yasatmaktan baska çaremiz yok... Bu hedeflere ulasmak için önemli bir kilometre tasi olan MINEX Fuari’nin düzenlenmesini mümkün kilan TMMOB Maden Mühendisleri Odasi’na ve Belediyemiz sirketi IZFAS’taki degerli çalisma arkadaslarima cani gönülden tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

Baskan Tunç Soyer, fuara konferans için gelen Prof. Dr. Celal Sengör ile de bulusup bir süre sohbet etti.

Akin: “Geleneksellesti”

Madenciligin devlet tarafindan tesvik edilmesi gerektigini ifade eden CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin ise “Ülkemizde madencilik alaninda gerçekten bilim ile sanayinin bir araya geldigi ve geleneksellestigi etkinlik haline geldi. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Izmir Ticaret Odasi Meclis Baskani Selami Özpoyraz, Ege Bölgesi Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Hakan Ürün, TMMOB Maden Mühendisleri Odasi Baskani Ayhan Yüksek, MINEX Fuari ve IMMAT Kongresi’nin sektör için çok önemli oldugunu ifade etti.



300’den fazla katilimci firma

10. MINEX “Madencilik, Dogal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuari”, 13-16 Eylül tarihlerinde Fuar Izmir’de A ve B hollerinde TMMOB ’’Türkiye Maden Mühendisleri Odasi’’ isbirligiyle yapiliyor. Minex; ülkemizin madencilik sektöründeki konumunu güçlendirmeyi, ihracata, istihdama ve ülke ekonomisine katkida bulunmayi hedefliyor. Fuar, maden isletme makinalari ve ekipmanlari, sondaj makine ve ekipmanlari, cevher hazirlama ve zenginlestirme makine ve ekipmanlari, endüstriyel hammaddeler gibi genis yelpazede ürün grubuna sahip 300’den fazla katilimci firma ile kapilarini ziyaretçilerine açiyor. Fuari, yerli ve yabanci 10 binin üzerinde kisinin ziyaret etmesini bekleniyor.

TMMOB Maden Mühendisleri Odasi Izmir Subesi tarafindan organize edilen 9. Uluslararasi Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi (IMMAT), 13-15 Eylül tarihleri arasinda MINEX 2023 Madencilik, Dogal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuari ile es zamanli olarak Izmir’de yapiliyor. Birincisi 2007 yilinda düzenlenen 9. Uluslararasi Maden Makinalari ve Teknolojileri Kongresi’nin (IMMAT 2023) 2017 yilinda uluslararasi bir kimlik kazanmayi basardi.
Kaynak: İHA