Putin, Kim'in Kuzey Kore'ye Davetini Kabul Etti

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un dün gerçeklestirilen zirvede Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i ülkesine davet ettigi, Putin’in de daveti kabul ettigi belirtildi.

Putin, Kim'in Kuzey Kore'ye Davetini Kabul Etti
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda dün Rusya’nin Amur bölgesinde yapilan görüsmeye iliskin detaylar netlesti. Devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansi’nda (KCNA) yer alan açiklamaya göre Vostoçni Uzay Üssü’nde Putin tarafindan "dostça" karsilanan Kim, yogun programina ragmen kendisini sicak bir sekilde karsilayan Putin’e tesekkür etti. Putin ile birlikte Vostoçni Uzay Üssü’ndeki tasiyici roket montaj ve test kompleksini ziyaret eden Kim’e Soyuz-2, Angara ve diger tasiyici roketlerin teknik özellikleri, montaj ve firlatma süreçleri hakkinda detayli bilgi verildi.

Putin’in ayrica sahsi aracini Kim’e gösterdigi belirtildi.

Ziyaretin sonraki etabinda heyetler esliginde görüsen Kim ve Putin, iki ülke arasinda üst düzey ziyaretler de dahil olmak üzere çesitli alanlarda çok yönlü bilgi alisverisi ve is birliginin derinlestirilmesi konusunda görüs alisverisinde bulundu. Karsilikli olarak endise duyduklari önemli konulari genis kapsamli olarak masaya yatiran Kim ve Putin, yapici iliskileri istikrarli bir sekilde gelistirme konusunda mutabik kaldi.

Daha sonra gerçeklestirilen birebir görüsmenin basinda ise Kim, ikili iliskilerin gelismesinden duydugu memnuniyeti dile getirdi. Iki lider, karsilikli stratejik ve taktik is birliginin daha da güçlendirilmesi, egemenlik, kalkinma ve çikarlar, bölge ve dünyada baris, güvenlik ve uluslararasi adaletin savunulmasi konularini ele alirken, "askeri tehdit ve provokasyonlar ile insanligin bagimsizligi, ilerlemesi ve barisçil yasamini sekteye ugratmaya yönelik keyfi uygulamalara" karsi is birligi yapma konusunda görüs birligine vardi.

Putin, Kim’in Kuzey Kore davetini kabul etti

Gün sonunda Kim ve Kuzey Kore heyeti onuruna bir resepsiyon düzenleyen Putin, burada yaptigi konusmada Pyongyang-Moskova iliskilerinin süregeldigi gibi is birligi ve iyi komsuluk iliskileri temellerine dayandigini söyledi.

Putin, iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesine yönelik niyetini ifade etti.

4 yil 5 aylik aranin ardindan Rusya’yi ziyaret ederek Putin ile bir araya gelmekten mutluluk duydugunu söyleyen Kim ise, yeni dönemde Kuzey Kore-Rusya iliskileri için Putin’le birlikte istikrarli ve gelecege yönelik genis kapsamli bir plan hazirlamak istedigini ifade etti.

Ayrica resepsiyon sonunda Kim, Putin’i uygun bir zamanda Kuzey Kore’yi ziyaret etmeye davet ederken, Putin’in daveti "memnuniyetle" kabul ettigi ifade edildi.
Kaynak: İHA