Prof. Dr. Samsun Açiklamasi 'Tüketiciler Küçük Baliklari Almamali'

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Osman Samsun, balik sezonunu degerlendirerek, “Akademik camia olarak tüketicilere bir mesajimiz var. Küçük baliklar yakalanirsa, bu küçük baliklarin tüketilmemesi, alinmamasi gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Samsun Açiklamasi 'Tüketiciler Küçük Baliklari Almamali'
Prof. Dr. Osman Samsun, 1 Eylül’de baslayip 15 Nisan’da sona erecek olan balikçilik av sezonunu degerlendirdi. Samsun, geçen yila göre bu sezonun daha kötü basladigini belirterek, “Balikçilarimizin bekledigi avlanma sezonu açilma tarihi gerçeklesti. Geçen yillara göre balikçilarimiz ilk günlerde denizde istedikleri ava ulasamadilar. Bunun birçok nedeni var. Palamut baligi normalde agustos ayinda olur, Çingene palamudu olarak kendini gösterir. Eylül ayi ortalarina kadar her yagmurla büyür, 500 gram ile 750 gram arasina ulasirdi. Palamudu geçen sene çok görmemize ve uygun fiyatlarla tüketmemize ragmen bu sene göremedik. Peki, baliklarin göçleri bu süreçten nasil etkileniyor? Bilindigi üzere küresel bir isinma söz konusu. Bu her seyi etkiledigi gibi baliklarin bu sicaklik farkliklari, sicakligin fazla olmasi beslenme, üreme ve göçleri etkiliyor ve bizim sahillerimize gelip av vermesini etkiliyor” diye konustu.

Balikçilarin hamsiden daha iyi bir sonuç bekledigine dikkat çeken Samsun, “Umarim öyle olur. Ancak tüketicilere de akademik camia olarak bir mesajimiz var. Ola ki, küçük baliklar yakalanirsa, -hamsi için 9 santimetre, palamut için 25 santimetre- bu küçük baliklarin tüketilmemesi, alinmamasi gerekiyor. Balikçilarimizin çok isi oldugunu biliyorum. Zor sartlarda denizde, Karadeniz’de, Marmara’da, Ege’de mücadele eden balikçilarimizin bu önemli ve zor isi yaparken onlarin her sene daha bilinçli olduklarini, bu stoklari korumak için akademi ile üniversiteler ile is birligi içerisinde olduklarini biliyorum. Hepsine saglikli, güzel, bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA