Pamukkale'de Seftali Hasadi Basladi

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan bölgelerinde siklikla yetisen ve sevilerek tüketilen yaz meyvelerinden olan seftalide hasat mevsimi basladi.

Pamukkale'de Seftali Hasadi Basladi


Denizli’de iklim özellikleri sayesinde basta kekik, nar ve ayva olmak üzere çok sayida tibbi aromatik bitki ve meyve yetistiriciligi yapilan Pamukkale ilçesinde üretilen seftaliler hasat edilmeye baslandi. Pamukkale Ilçesi Irliganli Mahallesinde baslayan seftali hasadina Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügü teknik personelleri ve üreticiler katildi.

Türkiye’deki seftali üretiminin yüzde 11,80’i Denizli’de üretiliyor. Denizli seftali üretiminde Türkiye’de 4. sirada, Ege Bölgesinde 1. sirada yer aliyor. 2022 yilinda Denizli’de 27 bin 490 dekar alanda 94 bin 503 ton seftali üretimi gerçeklesti.

Seftali yetistiriciligi; uygun iklim, arazi, toprak yapisina göre agirlikli olarak Çivril, Honaz ve Pamukkale ilçelerinde yapilmakta. Pamukkale ilçesi Irliganli Mahallesi’nde 716 dekar alanda seftali ve nektarin yetistiriciligi yapilmakta olup, Ilçede kurulan soguk hava depolarinin etkisiyle seftali ve nektarin üretimi artis göstermekte. Bölgenin iklim ve toprak yapisi seftali üretimine uygun klimatik özellik tasidigindan bölgede yetistirilen ürünler ihracat kalitesinde bulunuyor. Pamukkale ilçesinde Sweet Lady, Caldesi 85, Venüs, Extrem Red nektarin çesitleri agirlikli olarak yetistirilmekte olup, bunun yanisira Extrem 314, Plus Plus, Extrem Jully seftali çesitleri de yetistirilmekte. Sabah erken saatlerde toplanan seftaliler yapilan islemlerin ardindan tek kullanimlik kasalara siralaniyor. Eylül ayinin 5 ile 10 gibi baslayan seftali hasadinin eylül ayi sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

“Sert ve aromasi çok iyi”

Pamukkale ilçesinde hem üretim hem de ihracat yapan Mevüt Erarslan, üretilen seftalinin hangi asamalardan geçtigini, sabah erken saatlerde toplanan seftalilerin yapilan islemlerin ardindan tek kullanimlik kasalara siralandigi anlatti. Yapilan hasadin seftalinin türüne göre degistiginden ve ayrica ürünün özelliklerinden anlatan Erarslan, “Suan bahçede bulunan ürünün cinsi Plus Plus, yol ve raf ömrü en yüksek ürünlerden biri. Sert ve aromasi çok iyi. Bu sekilde depoda 45 gün kalabiliyor. Buradan toplanan seftaliler basta AB ülkeleri olmak üzere Romanya, Ukrayna, Rusya, Belarus, KKTC, Dubai, S.Arabistan ve Katar’a ihraç edilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA