GTO'da 'Yesil Dönüsüm'E Dikkat Çekildi

Gaziantep Ticaret Odasinin (GTO) Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) destekleriyle kurdugu Yesil Teknoloji Koordinasyon Merkezi organizasyonunda “Sanayide Kaynak Verimliligi ve Döngüsel Ekonomiye Geçis Semineri” düzenlendi.

GTO'da 'Yesil Dönüsüm'E Dikkat Çekildi
GTO’da düzenlenen seminer ile Yesil Dönüsüm’ün isletmeler açisindan giderek önem kazanmaya basladigi bu dönemde isletmelerde sürdürülebilir uygulamalarin kesfedilmesi, üretimde kullanilan kaynaklarin optimize edilmesi, israfin azaltilmasi ve döngüsel ekonomi modellerini benimsenmesi noktasinda farkindalik olusturuldu.

“Gaziantep’in verimlilik yeteneginin gelismesi çok önemli”

Seminerin açilis konusmasini yapan GTO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Taner Özdurak, GTO Yesil Teknoloji Koordinasyon Merkezini Yesil Dönüsüm konusunda bölge isletmelerine farkindalik olusturmak ve dönüsüm süreçlerine destek olmak için kurduklarini belirterek, “Kaynaklarin sinirli hatta hizla tükendigi bir dünyadayiz. Dolayisiyla da kaynaklari nasil kullandigimiz, gelecegimizi belirler. Nasil sorusunun cevabi da elbette verimlilik Bir üretim ve ihracat kenti olan Gaziantep için bu verimlilik yeteneginin gelismesinin çok çok önemli oldugunu düsünüyorum” dedi.



Yesil Teknoloji Koordinasyon Merkezi projesinde is birlikleri ve GTO’nun birçok projesinde destekleri olan EBRD’ye ve projenin yönetim sürecinde is birliklerinden dolayi IDEMA’ya tesekkür eden Özdurak, konusmasinin devaminda, “GTO olarak Merkezimiz araciligi ile bu dönüsüm sürecinde isletmelerimize bugünkü seminerde oldugu gibi hem bilgilendirme hem de firmaya özel danismanlik hizmeti yoluyla rehberlik etmeyi hedefliyoruz. Bu hedef için mevcut durumu tespit etmek üzere bir anket yaptik. Bu anket bize yerelde neler yapmamiz gerektigi konusunda bazi ipuçlari veriyor. Ancak bu ipuçlarini küresel ve ulusal düzeydeki politikalarla, gelismelerle uyumlu sekilde aksiyona çevirmezsek o bahsettigimiz verimlilikten uzaklasir, kaynaklari heba ederiz” seklinde konustu.



“Yesil Dönüsüm ilerleyen yillarda çok önemli olacak”

Özdurak’in ardindan kürsüye gelen IDEMA Genel Müdür Yardimcisi Gökçe Ahi ise tüm projeleri kalkinma odakli yürüttüklerini Yesil Teknoloji Koordinasyon Merkezinin de bu anlamda çok deger verdikleri bir proje oldugunu söyleyerek, “Bu proje GTO üyelerinin geri bildirimleriyle, ihtiyaç ve talepleriyle hareket ediyor. Ilerleyen yillarda çok önemli olacak Yesil Dönüsüm konusunda buradaki firmalarin gelisimini görmekten büyük mutluluk duyacagiz. GTO’ya bu projedeki öncülügü için çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Yesil Teknoloji Koordinasyon Merkezi Proje Takim Lideri Serdar Kabukçuoglu, GTO tarafindan üyelerinin katilimiyla düzenlenen anket çalismasinin çiktilarini degerlendirerek Merkez çalismalarina bu anket sonuçlarina göre yön verilecegini aktardi.

Etkinligin devaminda moderasyonunu GTO Is Gelistirme Danismani Figen Çeliktürk’ün üstlendigi panelde T.C. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Döngüsel Ekonomi Müdürlügü Çevre ve Sehircilik Uzmani Ece Dinsel “Döngüsel Ekonomiye Geçis Için Türkiye’nin Yol Haritasi”, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Kiliç “Sanayide Kaynak Verimliliginde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarinin Rolü”, EnerjiSA Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Baskani Ebru Tasçioglu ise “Kaynak Verimliligi Iyi Uygulama Örnegi: Daha Iyi Bir Gelecek Platformu” konusunda sunum gerçeklestirdi.

Ilgiyle takip edilen etkinlik soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA