Dogu Krom Ve Pomza Zengini

Volkanik ve metamorfik olaylara ugramasi sonucu Dogu Anadolu Bölgesi’nin ve özellikle Yukari Firat Bölümü’nün, ülkemizin maden çesitliligi ve kaynaginin en fazla yogun bölgesi oldugu ifade edildi.

Dogu Krom Ve Pomza Zengini


Pomza kaynaginin yüzde 55’i bölgede

Dogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Programi Eylem Plani’nda, bölgenin maden zenginligi ve çesitliliginde bahsedilirken, “Özellikle demir, krom, bakir, kursun-çinko, linyit, Oltu tasi, barit, kaya tuzu, perlit, pomza, Nadir Toprak Elementleri (NTE), feldspat, mermer, altin, profillit gibi ekonomik olarak rekabet gücü yüksek madenlerin önemli bir kismi DAP Bölgesinde bulunmaktadir. Kaynak bakimindan Bölgenin en zengin oldugu madenler pomza ve perlittir. Pomza kaynaklari açisindan DAP Bölgesi ülke maden kaynaklarinin yaklasik yüzde 55’ine ve Bitlis ili tek basina yaklasik yüzde 50’sine sahiptir. Türkiye’deki pomza kaynagi, dünya pomza kaynaginin yaklasik yüzde 16’sina karsilik gelmekte iken Türkiye’nin dünya üretimindeki payi yaklasik yüzde 24’tür.” denildi.

Bölge krom madeni zengini

Dogu Anadolu Bölgesi’nin ayni zamanda diger bir zengin madeninin ise krom oldugu belirtilen eylem planinda su ifadelere yer verildi, “Krom madeninde ülkemizin toplam kaynaginin yüzde 45’ine sahiptir. Krom ihracatinin yaklasik yüzde 50’si bölge illerinden Elazig’dan (Guleman) saglanmaktadir. 2014-2018 döneminde bölgede madencilik ve tas ocakçiligi sektöründe ihracat degerlerinin ithalat degerlerinden daha yüksek oldugu görülmektedir. Ülkemizin madencilik gelecegi açisindan, çikarilan madenlerin herhangi bir katma deger eklenmeksizin dogrudan satisa konu edilmesinden ziyade, katma degeri yüksek madencilik ürünlerinin üretilmesine ve islenmis ürün kapasitesinin, ürün çesitliliginin ve ürün kalitesinin gelistirilmesine yönelik entegre madencilik yatirimlarinin desteklenmesine önem verilmesi gerekmektedir.”

Çikarilan madenler degerlendirilmeli

Basta pomza ve krom olmak üzere bölgedeki baslica metalik madenler, endüstriyel hammaddeler ve enerji ham maddeleri kaynaklarina iliskin arama, arastirma ve haritalandirma çalismalarina önem ve öncelik verilmesi gerektigi vurgulanarak “Bu çerçevede, güncel tutulacak envanterler sayesinde bölge madenciliginin ekonomimize katkisinin artirilmasi, istikrarli bir büyümenin saglanmasi ve istihdamin artirilmasi gibi sosyal yararlarin elde edilmesi için arama ve isletme süreçleri basta olmak üzere tüm madencilik yatirimlari ve faaliyetleri daha fazla tesvik edilmelidir. Ekonomik rekabet gücü yüksek madenlerin önemli bir kismi DAP Bölgesinde yer almasina ragmen Bölgedeki kamu yatirimlari içerisinde yüzde 0,25 ile en az yatirim yapilan sektör olmustur. Bölgede çikarilan madenlerin katma degeri yüksek ürünler haline getirilerek pazarlanmasina iliskin yatirimlarin artirilmasi, bölge madenciliginin gelisimi açisindan önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA