Doç. Dr. Solmaz Açiklamasi 'Lenf Büyümesi, Gece Terlemesi Ve Kilo Kaybina Dikkat'

Hematoloji Uzmani Doç. Dr. Soner Solmaz, lenfomada erken teshis ile hastanin yasam kalitesinin arttigina deginerek, “Lenfoma semptomlarinin basinda lenf büyümesi, kilo kaybi ve gece terlemeleri ile kendini belli ediyor. Bu konuda toplumda farkindalik artarsa erken taniya ve daha iyi sonuçlara ulasabiliriz” dedi.

Doç. Dr. Solmaz Açiklamasi 'Lenf Büyümesi, Gece Terlemesi Ve Kilo Kaybina Dikkat'
Vücudun bagisiklik sisteminin önemli bir parçasi olan lenfatik sistemden kaynaklanan kanser türü lenfoma hakkinda bilgi veren Acibadem Adana Hastanesi Hematoloji Uzmani Doç. Dr. Soner Solmaz, 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü’nün bu hastalik hakkinda farkindalik olusturmak, hastalara ve ailelerine destek saglamak ve tedavi seçeneklerinde daha fazla arastirma ve ilerlemeyi savunmak için önemli bir vesile oldugunu söyledi.



Lenfomanin, vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleserek kontrolsüz büyümesi anlamina geldigini belirten Doç. Dr. Solmaz, lenf kanserinin siklikla vücudun en önemli savunma mekanizmalarindan lenf bezleri üzerinde görüldügünü vurguladi. Hodgkin lenfoma (HL) ve Hodgkin olmayan lenfoma (NHL) olmak üzere iki tipi oldugunu ifade eden Doç. Dr. Solmaz “Bu türlerin her birinin çok sayida alt türü vardir. Non Hodgkin lenfomanin en az 40-50 alt tipi, Hodgkin lenfomanin ise 6-8 alt tipi mevcut. Bu kadar farkli alt tipleri olmasi, lenfomalari çesitli ve karmasik bir hastalik kümesi haline getirir. Semptomlar, teshis ve tedavi seçenekleri bu alt tipler arasinda büyük farkliliklar göstermektedir ve bu da artan farkindalik ve anlayis ihtiyacini vurgulamaktadir” dedi.

“Kilo kaybi, yorgunluk ve ates belirtiler arasinda”

Erken teshisin hastaligin seyrini önemli ölçüde etkileyebileceginin altini çizen Doç. Dr. Solmaz, bu nedenle Dünya Lenfoma Günü’nün temel hedeflerinden birinin de halki lenfomalarin belirti ve semptomlari konusunda egiterek hastaligin teshis sürecini hizlandirmak oldugunu anlatti.

Hastaligin yaygin semptomlar arasinda “büyümüs lenf dügümleri, açiklanamayan kilo kaybi, yorgunluk, ates, gece terlemesi ve kasinti” oldugunu söyleyen Doç. Dr. Solmaz, “Bununla birlikte, bu semptomlar hafif olabilir veya diger daha az ciddi durumlara atfedilebilir ve tanida gecikmelere yol açabilir. Bu semptomlar hakkinda farkindaligin artirilmasi, bireylerin derhal tibbi yardim almasina yardimci olabilir, bu da potansiyel olarak daha erken taniya ve daha iyi sonuçlara yol açabilir” diye konustu.

Hastaligin nedeninin kesin olarak bilinemedigini söyleyen Doç. Dr. Solmaz, dogru teshis ve tedaviyle kisinin yasam süresi ve yasam kalitesinin artabildiginden, son yillarda kullanimi artan akilli ilaçlar sayesinde gelecekte daha da basarili sonuçlar alinabileceginden bahsetti.

“Hastalari, hikayelerini paylasmaya tesvik ediyor”

Ayrica arastirma ve gelistirilmis tedavi seçeneklerinin gündeme gelmesinin, Dünya Lenfoma Günü’nün bir baska ayrilmaz yönü olduguna deginen Doç. Dr. Solmaz, “Arastirmacilar ve saglik uzmanlari, daha az yan etkiyle daha etkili tedaviler gelistirmek için yorulmadan çalisiyor. Artan farkindalik erken teshis oraninin artmasina yol açar. Bu da tedavi basarisi için ilk ve önemli adimdir.

Ayrica yenilikçi tedavilerin gelisimini hizlandiracak önemli bir motivasyon kaynagi olabilir” dedi.

Solmaz, Dünya Lenfoma Günü’nün erken teshisin öneminin vurgulama, bireylere saglik yolculuklarinda aktif rol alma gücü verme özetle lenfomalarla mücadelede hayati bir araç görevi görüldügünü dile getirdi.
Kaynak: İHA