900 Yildir Bu Mahallede Davul Çalinmiyor

Denizli’nin Sarayköy ilçesine bagli Tekke Mahallesi’nde, ugursuzluk getirdigi düsüncesiyle, deprem olacagi, firtina kopacagi ve insanin basina kötülükler gelecegi inanciyla 900 yildir davul çalinmiyor.

900 Yildir Bu Mahallede Davul Çalinmiyor


Horasan’dan Islamiyet’i yaymak için gelen Sultan Saribaba’nin da türbesinin bulundugu Sarayköy ilçesine bagli Tekke Mahallesi’nde 900 yildir davul çalinmasi yasak. Mahallede davul çalinmamasinin nedenlerinden biri de Sultan Saribaba’nin ruhunun rahatsiz olacagina inanilmasi.

Mahallede davul çalanlarin basina kötü olaylarin geldigini, davul çalindiktan sonra deprem oldugunu, firtina yasandigini anlatan Arastirmaci Yazar Ibrahim Afatoglu, “Suan da Sarayköy Tekke Mahallesi’nde Sultan Sari Baba Türbesinin önündeyiz. Sultan Sari Baba bundan 900 yil önce buranin Denizli’nin Türk ve Islam memleketi olmasi için gelmis. Burada Tekke kurmus. Horasan dervisi Haci Bektas Veli halifelerinden birisi oldugu konusunda bilgilerimiz var. Sultan Sari baba sagliginda davul çalmaktan hoslanmayan bir dervis ve erenmis. Hayati boyunca Tekke mahallesinde davul çalinmamis. Fakat daha sonraki yillarda bunun bir menkibe oldugunu düsünen komsu köyden kiz almaya gelen bir dügün kafilesi bu menkibeyi kulak ardi etmis tekkenin önünden ve Türbenin önünden geçerken davul çalmaya devam etmis. O an da bu Tekke mahallesinde büyük bir firtina kopmus, deprem olmus bütün dügün alayindaki insanlar ölmüs. Daha sonra 2012 yilinda gene bu davul çalma gelenegini artik yani bir hurafedir diye düsünen bir çift gene davul çalmis o gün Sarayköy ve çevresinde 5 dakika içerisinde yeniden bir firtina kopmus, evlerin çatilarini uçurmus, yollardaki büyük levhalari devirmis büyük bir firtina kopmus. O yüzden 900 yildir bu Tekke mahallesinde davul çalinmiyor. Davul çalmak yasak ve bu yasagi hala bu mahalle sakinleri devam ettiriyorlar, onun için bu köyden geçerken sakin ha teyp çalmayin, davul çalmayin ve gürültü yapmayin” dedi.



Mahallede Ramazan’da da davul çalinmiyor

Mahallede dügün sünnetlerin disinda Ramazan Aylarinda da Ramazan Davulunun çalinmadigina dikkat çeken yazar Afatoglu, “Burada dügün sünnet, nisan törenlerinin disinda Ramazan aylarinda da Ramazan davulu çalinmaz. Davul çalindiginda Sultan Saribaba’nin ruhunun rahatsiz olduguna inanilir” diye konustu.

Kaynak: İHA