Devletten Aldigi Destek Ile Babasindan Kalan Ahiri Modern Çiftlige Çevirdi

Elazig’da besici Sidik Akbulut, dedesinden ve babasindan ögrendigi hayvanciligi devletten aldigi destek ile baska bir noktaya tasidi. 5.8 milyon liralik yatirim ile 400 kapasiteli modern bir besi çiftligi kuran ve üzerini GES ile kaplayan Akbulut, ülke ekonomisine katki sagliyor.

Devletten Aldigi Destek Ile Babasindan Kalan Ahiri Modern Çiftlige Çevirdi
Elazig’da yasayan 4 çocuk babasi Sidik Akbulut, dedesi ve babasindan kalan hayvancilik meslegini devam ettirmek istedi. Bir süre Almanya’da da çiftlikte çalisan Akbulut ardindan memleketine dönerek, baba meslegini profesyonel bir sekilde yapmak için arastirma yapti. Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumuna (TKDK) basvuru yapan Akbulut, devletten aldigi yüzde 70 hibe destegi ile 2018 yilinda çiftligi kurarak besicilige basladi.

Yaklasik 5 bin metrekarelik kapali alana 400 büyükbas hayvan kapasiteli çiftlik kuran Akbulut, ardindan yine devletten aldigi 2 ayri destek ile çiftligin üzerine GES kurdu. Toplamda 380 KW ile enerji ihtiyacini günesten karsilayan Akbulut, simental ve sorel cinsi 200 bas ile su anda üretime devam ediyor. Toplamda 2.5 milyon lira hibe destegi ile 5.8 milyon liralik yatirimi hayata geçiren Akbulut, ülke ekonomisine katki sagliyor.

Babasinin çiftçi oldugunu dile getiren Sidik Akbulut, “Tarim ve hayvancilikla ugrasiyordu. Dedem de ayni sekildeydi. Onlar biraz daha bu isi amatör yapiyorlardi. Hayvanlar azdi. Belli bir süre köyde kaldim. Çocukken yardimci olduk. Büyüyünce bir süre Almanya’ya gittim. Orada bir çiftlikte çalistim. Ülkeye döndüm ve askerlik yaptim ardindan meslegimizi devam ettirelim dedik. TKDK’ya gittim ve arastirdim, sorusturdum. Hayvanciligi profesyonel olarak yapmayi düsündüm. TKDK bize bayagi bir yardimci oldu. Insaatimizi 2018’de bitirdik ve isletmeyi açtik. Buranin insasina 5.8 milyon TL yatirim yaptik. Bunun 2.5 milyon lirasini devletten destek aldik. Burasi 18 dönüm” dedi.

Su an 200 hayvan oldugunu aktaran Akbulut, “Kapasitesi 400’e çikiyor. Dünyanin genelinde bir enerji ihtiyaci var. Bizim de burada enerji ihtiyaci var ve oda bayagi bir yüksek çikiyor. Tüm ekipmanlar, elektrikle çalisiyor. Bizde GES’e karar verdik. Yine TKDK ile görüsmelerimiz oldu. Buraya ilk etapta 100 KW GES kurduk. Ardindan 280 KW basvuru yaptik. Su an o da aktif. Toplamda su an 380 KW elektrik üretiyoruz ve enerjimizi karsiliyor. Devletin bize büyük bir katkisi oldu. Bu isi yapabilene tavsiye ederim. Devletin bu imkanlarindan faydalansinlar. Ama bu isi bilmesi gerekiyor. Daha önce yapmis veya tecrübeli olacak. Çünkü 7-24 bakman lazim. Burada birakip gidemezsin” diye konustu.

Kaynak: İHA