Bakan Bolat Açiklamasi 'Ihracat Ekonomik Büyümede Her Aman Itici Güç Olmustur'

Ticaret Bakani Ömer Bolat, genç ihracatçilarin ödüllendirildigi programda konustu. Bakan Bolat, "Ihracat ekonomik büyümede her aman itici güç olmustur. Bakanlik olarak, genç girisimciliginin önünü açmak ve genç ihracatçi sayisini artirmanin öneminin oldukça farkindayiz. Bu vizyondan hareketle, genç girisimcilerimizin dis pazarlara açilmalarini kolaylastirarak küresel ticaretin bir parçasi olmalarini saglamak ve onlari ihracata tesvik etmek amaciyla birçok çalisma yürütüyoruz" dedi.



Ülke ekonomisine ihracat yaparak katki sunan gençlerin sayisini artirmak ve ihracata daha fazla tesvik edilmesini saglamak amaciyla 35 yas alti genç ihracatçilarin ödüllendirildigi “Altin Konteyner Ihracat Ödülleri” Istanbul’da düzenlendi.

Ticaret Bakani Ömer Bolat’in katilimiyla düzenlenen törene is dünyasindan ve STK’lardan çok sayida davetli katildi.



"Ihracatimizdaki ivmelenme 2023 yilinda devam etmektedir"

Programda konusan Bakan Bolat, ihracatin ekonomik büyümede her zaman itici güç oldugunu dikkat çekti. Bolat, "Ülkemiz, 2003-2022 döneminde yillik ortalama yüzde 5,4 oraninda büyüyerek küresel anlamda çok güçlü bir performans sergilemistir. 2002 yilinda 36,1 milyar dolar olan mal ihracatimiz, 2022 yili sonunda 7 kat artirarak 254,2 milyar dolar seviyesine çikmis ve Cumhuriyet tarihimizin rekoru kirilmistir. Benzer sekilde, 2002 yilinda 14 milyar dolar olan hizmet ihracatimiz, son 20 yilda 6 kattan fazla artarak 2022 yilinda 90,5 milyar dolara ulasmistir. Ihracatimizdaki bu ivmelenme 2023 yilinda da devam etmektedir. 2023 yili Ocak-Temmuz döneminde ihracatimiz 143,4 milyar dolar olarak gerçeklesmis, geçtigimiz günlerde açikladigimiz Temmuz ayi ihracatimiz ise tüm zamanlarin Temmuz ayi ihracat rekorunu kirarak, geçen yila oranla yüzde 8,4 artisla 20,1 milyar dolar seviyesine ulasmistir" dedi.



Bakan Bolat, "Covid-19 salgini, küresel tedarik zinciri aksakliklari, Rusya-Ukrayna savasi, hammadde ve enerji krizi ile yüksek enflasyona ragmen ihracatçilarimiz dünyanin en uzak köselerine dahi ayak basarak toplamda 229 ülkeye/gümrük bölgesine ihracat yapti. 2023 yili Ocak-Temmuz döneminde de 226 ülkeye/gümrük bölgesine gerçeklestirdigimiz ihracatla bu istikrarli basariyi sürdürdük" diye konustu.



"Genç ihracatçi sayisini artirmanin öneminin farkindayiz"

Ihracatçilara bakanlik olarak verilen desteklerden de bahseden Bakan Bolat, "Bakanlik olarak, genç girisimciliginin önünü açmak ve genç ihracatçi sayisini artirmanin öneminin oldukça farkindayiz. Bu vizyondan hareketle, genç girisimcilerimizin dis pazarlara açilmalarini kolaylastirarak küresel ticaretin bir parçasi olmalarini saglamak ve onlari ihracata tesvik etmek amaciyla birçok çalisma yürütüyoruz. Bu kapsamda, Export Akademi-Ihracatçi Yetistirme Programi ile ihracat yapmaya istekli, potansiyeli olan girisimcilerimize yönelik, ihracata baslangiç asamasindan ihracat desteklerine, küresel pazarlara giris çalismalarindan dijital pazarlamaya kadar farkli konu basliklari altinda egitimler veriyoruz" dedi.



Genç girisimcilere destek programlari hayata geçiriliyor

Üniversiteler ile isbirligi içinde olacaklarinin da altini çizen Bolat, "Üniversitelerle isbirligi içerisinde, 3. ve 4. siniflarda egitim almakta olan ögrencilerin girisimcilik ve sonrasinda ihracat ile tanistirilmasi amaçlayan, firmalarda staj imkanlarinin da dahil edildigi yeni bir projeyi hayata geçirmeyi planliyoruz. Genç girisimcilere yönelik diger bir projemiz ise Melek Yatirimci Agi Platformu. Bu dijital platform ile melek yatirimcilar ile yeni is fikirlerine sahip girisimcileri bir araya getirmek amaciyla web tabanli bir platform olusturduk. Altyapisi tamamlanan ve yakin zamanda yapacagimiz lansman ile tanitimini yapacagimiz “Melek Yatirimci Agi Platformu” ile melek yatirimcilar ve özel sermaye yatirim fonlarinin, genç girisimcilerin firmalarina yatirim yapmalarini ve genç girisimcilerin ihracata yönlendirilmelerini hedefliyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA