Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'Faizsiz 2 Yil Geri Ödemesiz Kredi Uygulamasi Baslatildi'

Hatay’da STK temsilcileriyle bir araya gelen Ticaret Bakani Ömer Bolat, "TOKI’nin koordinasyonunda vatandaslarimizin yerlerini yapmasiyla alakali yeni bir model de gelistirildi. Bu model çerçevesinde büyüklügüne göre konut için 500 bin TL hibe ve 500 ile 800 bin TL arasinda faizsiz kredi iki yil ödemesiz, on yil vadeli, is yerleri için de 250 bin TL hibe ve 250-500 bin TL yine faizsiz kredi uygulamasi baslatildi" dedi.

Ticaret Bakani Bolat Açiklamasi 'Faizsiz 2 Yil Geri Ödemesiz Kredi Uygulamasi Baslatildi'
Ticaret Bakani Ömer Bolat, Hatay’a gelerek bir dizi ziyaretler gerçeklestirdi, ardindan Afet Koordinasyon Merkezi’nde STK temsilcileri ile bir araya geldi. Burada basin açiklamasi yapan Bakan Bolat, "Hatay’in bir an önce eski günlerine kavusmasi, hatta eskisinden daha güzel bir sehircilik ve modern bir sehir konumuna erismesi, yasanabilir, huzurlu güzel bir sehir haline gelmesi için canla basla bir çalisma içindeyiz. Depremin üçüncü haftasindan itibaren kalici konutlarla ilgili rezerv alanlari tespiti ve temel atma çalismalari yapildi. Basta hastaneler olmak üzere geçici ve kalici yatirimlar yapiliyor" diye konustu.



"Faizsiz 2 yil geri ödemesiz kredi uygulamasi baslatildi"

Bakan Bolat, göreve basladiktan sonra yeni bir yöntem olarak da Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin çalismalariyla yerinde dönüsüm projesi de baslatildigini ifade ederek, "TOKI’nin koordinasyonunda vatandaslarimizin yerlerini yapmasiyla alakali yeni bir model de gelistirildi. Bu model çerçevesinde büyüklügüne göre konut için 500 bin TL hibe ve 500 ile 800 bin TL arasinda faizsiz kredi iki yil ödemesiz, on yil vadeli, is yerleri için de 250 bin TL hibe ve 250-500 bin TL yine faizsiz kredi uygulamasi baslatildi. Gördük ki vatandaslarimiz bu modeli de benimsemisler. Bu modelle de çalismalar hizlandirilacak ve depremin maliyetlerinin biraz daha düsürülmesi noktasinda önemli bir adim olacak. Biz de Ticaret Bakanligi olarak depremin ilk anindan itibaren tüm kadromuzla basta yurt disindan gelen yardimlarin Türkiye’ye girisi noktasinda gümrüklerde her türlü kolayligi sergiledik" sözlerine yer verdi.

"Esnaflarin kredi borcu 6 ay daha uzatildi"

Esnaf için destek paket sunduklarini, bu noktada kredi geri ödemelerinin en az 6 ay uzatildigini vurgulayan Bakan Bolat, "Simdi hükümetimiz bu kredi borcu geri ödemelerini bir alti ay daha uzatma karari aldi. Yeni olarak, Hatay ilimizde 3 bin 836 esnafa kullandirilan deprem destek süreci yaklasik 1 milyar lira olmustur. Bu noktada ayrica 5 bin 984 esnaf ve sanatkara yüzde 50 ve yüzde yüz hazine faiz destekli yatirim kredileri toplami da 2 milyar 700 milyon liraya ulasmistir" diye konustu.



"En kisa sürede Iskenderun Limani’nin tam kapasite çalismasi için söz aldik"

Iskenderun Limani’nin en kisa sürede tam kapasiteyle hizmete ulastirilmasi noktasinda isletmeciyle görüstüklerini aktaran Bolat, "Liman sahibiyle görüstügümüzde tam kapasiteyle çalisma noktasinda söz aldik. Çünkü Iskenderun Limani tam kapasite çalismaya basladiginda Hatay’in, Iskenderun’un ekonomisine önemli katki saglayacak. Limandaki hasarin da oldukça büyük oldugunu da gözlemledik" seklinde konustu.



"OSB Hatay ekonomisi için büyük fayda saglayacak"

50 bin dekarlik araziye kurulmasi planlanan Hassa Organize Sanayi Bölgesi ve Amanos tüneli gibi yatirimlarin tamamlanmasi ve diger sektörlere entegre edilmesi projesi olduguna deginen Bolat, "Bunun Hatay ekonomisi için çok büyük bir fayda saglayacagina inaniyoruz. Ana metal sanayi, tekstil ve tarim sektörlerinde öne çikan Hatay ilimiz ihracatta da oldukça basarili bir performans göstermekte. Bu çerçeveden 2022 yilinda 4 milyar 700 milyon dolarlik bir ihraçti basaran Hatay ilimiz tabii 2023 yilinin Ocak, Temmuz döneminde ihracatin yüzde 40 azaldigini görüyoruz Hatay’da. 1,5 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki yil bu kayip dönemini insallah asacagiz. Eski parlak günlerine Hatay ve diger deprem bölgesindeki illerimiz kavusacak" diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA