Nijerya Devlet Baskani Tinubu, Nijer'e Askeri Müdahale Için Senatodan Destek Istedi

Nijerya Devlet Baskani Bola Ahmed Tinubu, ordunun yönetime el koydugu Nijer’e askeri müdahale için senatodan destek istedi.

Nijer’de ordunun yönetime el koymasinin ardindan çevre ülkelerden tepkiler gelmeye devam ediyor. Nijerya Devlet Baskani Bola Ahmed Tinubu, senatoya “Nijer’deki Siyasi Durum” baslikli bir mektup gönderdi. Tinubu mektubunda, “Nijer’de hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan siyasi durumun ardindan liderligim altindaki Bati Afrika Devleti Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) darbeyi bütünüyle kinadi ve barisi yeniden saglamak amaciyla demokratik olarak seçilmis hükümetin geri dönmesini istedi. Ülkedeki siyasi durum kapsaminda Nijer ile tüm kara sinirlarinin kapatilmasi, izlenmesi ve sinir sondaj tatbikatinin yeniden etkinlestirilmesi, Nijer’e elektrik arzinin kesilmesi, ECOWAS hükümlerinin uygulanmasi için uluslararasi destegin seferber edilmesi, Nijer’e ticari ve özel uçuslarin isletilmesinin engellenmesi, Lagos ve dogu limanlarindan Nijer’e geçiste mallara abluka uygulanmasi ve Nijer’deki askeri cuntaya karsi askeri müdahale için askeri yiginak ve personel konuslandirmasi karari verildi“ ifadelerine yer verdi.

Nijer’deki darbe

Nijer’in devrik lideri Devlet Baskani Muhammed Bazoum, 26 Temmuz’da Muhafiz Alayi tarafindan Baskanlik Sarayi’nda alikonulmus, sonrasinda Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumustu. Abdramane, anayasanin feshedildigini, tüm kurumlarin askiya alindigini ve ülkenin sinirlarinin kapatildigini açiklamisti. Askeri darbenin ardindan geçis hükümeti kurulmus, darbeye liderlik eden 62 yasindaki Devlet Baskanligi Muhafiz Alayi Komutani General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatani Koruma Ulusal Konseyi"nin baskani olmustu. Nijer’de 1960’ta Fransa’dan bagimsizligini kazanmasindan bu yana 4 darbe yasanmisti.
Kaynak: İHA