Adana Büyüksehir Toplu Tasima Hizmetinde Fiyat Artisi

Adana Büyüksehir Belediyesi’ne ait toplu tasima ücretleri güncellendi. Buna göre belediye otobüsleri ve hafif rayli sistem fiyatlari ögrenci 7 lira, ögretmen 12 lira, sivil 15 lira oldu.

Adana Büyüksehir Belediyesi Ulasim Daire Baskanligi belediye otobüsleri ve hafif rayli sistem fiyatlarinin ögrenci 7 lira, ögretmen 12 lira, sivil 15 lira oldugunu belirterek yaptigi açiklamada:“Toplu tasima ücretleri Ankara’da tam 15 lira, ögrenci 7,5 lira, Antalya’da tam 15, ögrenci 6,5 lira olarak uygulamaya geçmistir. Tüm Büyüksehir Belediyeleri yeni fiyatlarini devreye almaya basladi.

Hazine ve Maliye Bakanligi’nin akaryakit ÖTV ve toplu tasima KDV oranlarinda yapmis oldugu artislar ile Merkez Bankasi’nin dolar kuru üzerindeki ani dalgalandirmalari toplu tasima araçlarinin ana gideri olan akaryakit, bakim onarim yedek parça fiyatlarinda yüzde yüzün üzerinde hareketlilige sebep olmustur. Artislar sistemin çalisilabilir düzeyde kalabilmesi amaciyla mecburen yapilmistir. Vatandasa hizmet verebilmek için üzülerek fiyat ayarlamasi yapiyoruz. 21.06. 2023 tarihinde akaryakit (motorin) fiyati 24,5 lira iken 02.08.2023 itibariyle yaklasik yüzde 52 artisla 37,36 lira olmustur. 2022 Haziran ayinda brüt asgari ücret 5 bin 4 lira seviyelerinden 2023 yili Temmuz itibariyle brüt 13 bin 414 liraya çikmasiyla personel giderlerinde yüzde 168’lik bir artis meydana gelmistir. Mevcut araçlarin bakim maliyeti kilometre basina yaklasik 5 lira iken, Agustos 2023 itibariyle bu deger kilometre basina 13 lira seviyesine yükselmistir. Kent içi ulasim sisteminin ana gider kalemleri olan akaryakit, personel ve bakim maliyetleri son bir yil içinde yüzde 100’ün üzerinde bir maliyet artisina neden olmustur. Son yapmis oldugumuz zamlardan sonra araç alimsiz her bir yolcu için belediye olarak 12,24 TL destekleme yapiyoruz. Araç alimini da ekledigimizde Büyüksehir Belediyemiz her bir yolcu için 17,24 TL destekleme yapmis oluyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA