BIK Analitik Ölçüm Verileri Internet Haber Siteleriyle Paylasildi

Ziyaretçi trafiklerini ölçümlemek için Basin Ilan Kurumu tarafindan gelistirilen BIK Analitik yazilimindan elde edilen veriler haber siteleri ile paylasildi. Ölçüm verileri, 1 Ekim 2023 tarihi itibariyla resmi ilan dagitiminda esas alinacak.

BIK Analitik Ölçüm Verileri Internet Haber Siteleriyle Paylasildi
Internet haber sitelerinin resmi ilan yayimlama hakki kazanabilmeleri ile bu hakkin sürekliliginin saglanmasindaki ölçütlerin basinda gelen ziyaretçi trafik bilgilerinin tespitinde yerli ölçüm sisteminin kullanilmasi çalismalarinda önemli bir asama daha tamamlandi. Geçtigimiz subat ayinda çalismalarina baslanan ve haziran ayinda ilk veri akisinin alindigi BIK Analitik ölçüm sistemi, temmuz ayi boyunca gerçeklestirilen çok yönlü kontrol ve güvenilirlik testlerinden basariyla geçti. 1 Agustos 2023 tarihinden itibaren Kurum görev alanindaki tüm internet haber sitelerini 7/24 esasina bagli olarak kesintisiz takip ederek elde ettigi verileri ilgili birim müdürlükleri ekranlarina yansitan BIK Analitik, anlik raporlama kabiliyeti sayesinde 1 Ekim 2023 tarihine kadar haber sitelerinin eksiklerini tamamlamalarinda önemli bir rol üstlenecek.

Ilk etapta 50 haber sitesi üzerinde gerçeklestirilen testlerin ardindan temmuz ayindan itibaren Kurum görev alanindaki bekleme süresindekiler hariç 398 sitenin ziyaretçi trafigi ölçümlenerek kayit altina alindi. Günlük tekil ziyaretçi, aylik ortalama tekil ziyaretçi, yurt içi - yurt disi ziyaretçi ve sayfa görüntülenme sayilari ile ortalama sayfada kalma sürelerine iliskin veriler, bugün itibariyla Ilan Bilisim Sistemi (ILANBIS) üzerinden haber siteleriyle paylasildi. Bilgi paylasimi, haber sitelerinin Basin Ilan Kurumu’nun referans alacagi ölçütleri önceden ögrenmeleri ve Kurumun kriterlerine uyum saglamalari açisindan rehber niteliginde olacak.

Ölçümlemede hangi metrikler dikkate aliniyor?

BIK Analitik ölçümlemelerinde Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi’nde belirtilen hükümler esas aliniyor. Buna göre, tekil ziyaretçi sayilarinin kategori ve göstergelere göre en az yüzde 15’inin dogrudan gelen ziyaretçilerden olusmasi gerekiyor. Günlük ortalama sayfada kalma süresi 1., 2., 3., 4. ve 5. Kategorilerde yer alan internet haber siteleri için en az 1 dakika, Genel Kategorideki siteler için ise en az 2 dakika olarak belirlendi.

Genel Kategori hariç ziyaretçi trafik bilgilerinde yurt içi kaynakli olanlar dikkate aliniyor. Genel Kategoride yer alan internet haber sitelerinin yurt disi kaynakli trafiklerinin ise yüzde 5’i analize dahil ediliyor.

Öte yandan ziyaretçi trafik bilgilerinde manipülasyon yapildigina iliskin kanaat olusmasi halinde haber sitesine dair tüm veriler detayli incelemeye aliniyor.

BIK Analitik verileri ilan dagitiminda referans alinacak

Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi, Kurum tarafindan metrikleri belirlenen ve ziyaretçi trafik bilgilerini toplayan ölçüm aracinin kullanilmasini zorunlu kiliyor. Internet haber siteleri, mevzuatin genel hükümlerinin yani sira bulundugu kategoride aranan sartlari, ziyaretçi trafigi basta olmak üzere asgari düzeyde karsilamalari halinde ancak resmi ilan ve reklam yayimlama hakkindan yararlanabiliyor. Bu amaca yönelik gelistirilen BIK Analitik, internet haber sitelerinin trafik yükümlülüklerini saglayip saglamadiklarina yönelik veri analizleri yapiyor ve haber sitelerinin kesintisiz olarak denetlenmelerine imkan sagliyor.

Kurum, internet mecrasina yönelik gelistirilen farkli ölçüm sistemlerinin hiçbir surette dikkate alinmayacagini daha önce kamuoyuyla paylasmisti.

Diger taraftan Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi’ne göre gazetelere ait internet haber siteleri, 30 Eylül 2023 tarihine kadar asgari trafik sartindan muaf tutulurken, deprem bölgesindeki 10 ilde yayin yapan internet haber siteleri için bu süre 31 Aralik 2023 tarihine kadar uzatilmisti.

Nitelikli haber sitelerinin haklari korunacak

Basin Ilan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkilinç, büyük özveriyle yürütülen dijital altyapi çalismalari ve gelistirilen BIK Analitik yazilimiyla nitelikli gazetecilik yapan internet haber sitelerinin haklarinin korunacagini ifade etti.

Erkilinç, “Basinda dijital dönüsümün saglikli bir sekilde gerçeklesmesi amaciyla Kurum olarak üzerimize düseni yaptik. Gazeteciligin dijital mecrada saglikli bir sekilde yürütülebilmesi baglaminda gerek mevzuat düzenlemeleri, gerekse teknik gelistirmeler anlaminda önemli bir süreçten geçiyoruz. Internet haber sitelerimize hazirliklarini yapabilmeleri için makul süreler tanindi. Simdi ise internet sitelerimizden elde ettigimiz verilere dair bilgi paylasimina baslamis bulunuyoruz. En çok önemsedigimiz konularin basinda haber sitelerinin trafik verileri geliyor. Mevzuatla ortaya koydugumuz ölçütlerin tek amaci mesleki niteligin yükseltilmesini saglamaya yönelikti. Bunu da denetlemenin en güvenilir yolu site trafiklerini ölçümlemeden geçiyor. Dolayisiyla BIK Analitik nitelikli gazeteciligin en büyük güvencesi olacak” dedi.

Kaynak: İHA