'Türkiye Kanatli Et Üretiminde Kendi Kendine Yeten Bir Ülke'

Kocaeli Il Tarim Müdürü Levent Küçük, "Kirmizi et üretiminde yüzde 98, süt üretiminde yüzde 108, yumurta üretiminde yüzde 123 oraninda, kanatli et üretiminde yüzde 137 oraninda kendi kendimize yeten bir ülkeyiz" dedi. Türkiye Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birligi Baskani Abdullah Koç ise üreticinin haklarini korumak için kooperatif kuracaklarini söyledi.

Kocaeli Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Birligi istisare toplantisi gerçeklestirildi.

Toplantida konusan Kocaeli Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Birligi Baskani Tayfun Sönmez, Kocaeli’nin Türkiye’nin beyaz et yetistiriciliginde önemli bir paya sahip oldugunu söyleyerek, "Önümüzdeki yillarda amacimiz profesyonel çiftçilik, modern tarim üzerinde çalismalar yapmak. Modern tavukçulugun dogusundan bu yana geçtigimiz yüzyili geride birakan tavuk, dünyanin en popüler eti oldu. Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü ile Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü’nün yayinladigi rapora göre önümüzdeki 10 yil içerisinde de bu trend ivme kazanacak. Rapora göre yilda 74 milyar tavuk yetistirilip tüketiliyor. Bu rakamin 2023 yili itibariyla yüzde 15 artarak 85 milyara çikacagi tahmin ediliyor. Yani biz üreticiler toplumsal sinif tanimaksizin her sofraya ürünler yetistiriyoruz. Birlik çatisi altinda daha fazla zaman geçirerek bu yükselen ivmede daha büyük katki saglamanizi bekliyoruz" diye konustu.



"Pazar sorunumuz yok"

Kocaeli’nin her anlamda üretim kenti oldugunu dile getiren Il Tarim ve Orman Müdürü Levent Küçük, "Üretimin önemi özellikle pandemide ortaya çikti. Kendi kendine yetebilen bir sehir olmanin önemi çok büyük olmaya basladi.

Çünkü zor zamanda kimsenin kimseye yardim etmedigini gördük. Dolayisiyla sehirler olarak, ülkeler olarak kendi kendimize yetebilmeyi saglamak zorundayiz. Dünyada üretimin bu derece artmasi, önem kazanmasi sehrimiz için de önemli. Sehrimizin nüfusu 2 milyon ama bana sorarsaniz 18 arti 2 milyon. Yani basimizda koskoca bir mega kent var. Dolayisiyla pazar sorunumuzun olmamasi, üretimimizi ve pazarlamamizi kolay yapabilmemiz çok önemli bir konu" seklinde konustu.



"Kanatli et üretiminde yüzde 137 oraninda kendi kendimize yeten bir ülkeyiz"

Hayvansal üretim hakkinda bilgi veren Küçük, "Çok klise sözler var. Mesela gida krizi kelimesi ve deyimi ortaya çikmaya basladi.

Ülkemizin verilerine göre hayvansal üretimimizde özellikle et, süt, bal, kanatli et, beyaz et, yumurta üretiminde kendi kendimize yeterlilik oranlarimiz son derece doyurucu. Kirmizi et üretiminde yüzde 98 oraninda kendi kendine yetebilen bir ülkeyiz. Süt üretimimizde yüzde 108 oraninda kendi kendimize yetebilen bir ülkeyiz. Yumurta üretimimizde yüzde 123 oraninda, kanatli et üretiminde yüzde 137 oraninda kendi kendimize yeten bir ülkeyiz. Dolayisiyla sizin üretiminizle hem kendi ülkemizin ihtiyacini karsilamaniz hem bu üretimle ihracat yapmamiz ülkeye ayri bir fayda saglamaktadir. Kanatli et birligi yöneticilerimizle bir araya geliyoruz. Onlarin sorunlarini ve projelerini dinliyoruz. Yer sorunlari, yeni yatirim sorunlari, tarimsal alanda yeni yapilar yapma sorunlarini dinledik. Bunlar için insallah çalismalar yapacagiz. Yeni projeleri var. Gübre üretimi konusundaki projeleriyle ilgileniyoruz. Üretimde payimiza ne düsüyorsa, üreticilerimizin yaninda olabilmek adina elimizden geleni yapacagiz" ifadelerini kullandi.

"4 yilda tarim ve hayvanciliga 433 milyonluk destegimiz oldu"

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Dis Iliskiler ve Sivil Toplum Dairesi Baskani Sebahattin Yaman, "Kocaeli’de 2019-2023 yillari arasinda 54 projeyle 433 milyonluk bir tarim ve hayvanciliga destegimiz oldu. Bu rakam her geçen gün büyümeye ve katlanmaya devam edecektir. Bu canli hayvandan tutun da gübreden, kati atiktan yakita, mazota, fide verimine kadar birçok farkli sektörü destekliyoruz" dedi.



"Merkez birligine vekalet verirseniz hakkinizi sizin adiniza biz savunacagiz"

"2017 yilinda imkansiz denilen bir kanatli yönetmeligi çikartildi" diyen Türkiye Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birligi Baskani Abdullah Koç, "Her ne kadar tam olarak uygulanmasa da veya resmi kurumlar tarafindan yaptirim gücü yok dense de bugüne kadar bu yönetmelik sayesinde 2017 yilindan beri ciddi kazanim elde ettik. Bundan 3 ay önce Sözlesmeli Tarim Kanunu çerçevesinde yeni bir kanun tasarisi çikti. Biz de o tasari içinde yer aldik. Su anda belki resmi olarak yayinlanmadi ama muhtemelen eylül ayi içerisinde bizimle ilgili olan bu yönetmelik yayinlanacak. Bu yönetmelikte kanatli sektörünün ihtiyaci olan her sey var. Bu baglamda merkez birligi görevini Ankara’da layikiyla yerine getirdigini düsünüyorum. Bu yönetmeligin uygulanmasi için entegreler yaklasim göstermezse veya tamamen uygulamazlarsa ne yapacagiz? Yönetmelik eger elinizdeki tüm haklarinizi vermezse mahkeme yolunu seçeceksiniz. Kaybetmekten çekinen ve hukuk yoluna basvurmayanlar için kooperatif kurma karari aldik. Merkez birligine vekalet verirseniz hakkinizi sizin adiniza biz savunacagiz. Bu yüzden vekalet önemli" seklinde konustu.

Toplantiya Türkiye Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birligi Baskani Abdullah Koç, Kocaeli Kanatli Hayvan Eti Üreticileri Birligi Baskani Tayfun Sönmez, Il Tarim ve Orman Müdürü Levent Küçük, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Dis Iliskiler ve Sivil Toplum Dairesi Baskani Sebahattin Yaman, ilçe tarim ve orman müdürleri, baskanlari ve çok sayida üretici katildi.

Kaynak: İHA