Sultan Abdülmecid'in Hatirasini Yasatmak Için Yapilan Yesilköy Mecidiye Camii Havadan Görüntülendi

Yesilköy’de bulunan tek Osmanli dönemine ait ve Sultan Mehmet Resat tarafindan babasi Sultan Abdülmecid’in anisina yaptirilan Yesilköy Mecidiye Camii, havadan görüntülendi.

Sultan Abdülmecid'in Hatirasini Yasatmak Için Yapilan Yesilköy Mecidiye Camii Havadan Görüntülendi


Bakirköy ilçesi Yesilköy Mahallesi’nde bulunan Yesilköy Mecidiye Camii, Sultan Mehmet Resad tarafindan babasi Sultan Abdülmecid için 1911 yilinda yaptirildi. Yesilköy’de bulunan Osmanli dönemine ait tek eser olma özelligini tasiyan cami hakkinda Arastirmaci ve Tarihçi Ömer Faruk Yavasçay, bilgi verdi. Rum, Ermeni ve Ortodoks nüfusunun yogun oldugu bölgede Türk nüfusunun artmasiyla bir cami ihtiyaci dogdugunu anlatan Arastirmaci ve Tarihçi Ömer Faruk Yavasçay, bu ihtiyaci Sultan Mehmet Resad’in giderdigini Yesilköy Mecidiye Camii’ni yaptirdigini söyledi.

Geçmis dönemde yasayan bir padisah için cami yapilmasi Osmanli döneminde sik rastlanan bir durum olmadigini belirten Yavasçay, Osmanli’nin son dönemlerinde Avrupa tarzina yönelik yapilan camilerin aksine Yesilköy Mecidiye Camii, 16. Yüzyila ait olan klasik Osmanli mimari özelliklerini tasidigini dile getirdi. Birinci ulusal mimarlik akiminin önemli mimarlarindan Mimar Kemalettin’in izlerini tasiyan cami ise havadan görüntülendi.

“Sultan Mehmet Resad döneminde yapilmasina ragmen Sultan Abdülmecid için yapildi”

Yesilköy’de bulunan tek Osmanli dönemine ait cami hakkinda bilgi veren Arastirmaci ve Tarihçi Ömer Faruk Yavasçay, “Yesilköy’ün tek Osmanli camisinin önündeyiz. Burasi Osmanli’nin son dönemine kadar Rumlar, Emeniler ve Ortodokslar tarafindan yogun oturulan bölgeydi. Osmanli’nin son dönemlerinde ise Türkler tarafindan yerlesilmeye baslanmasiyla burada bir cami ihtiyaci dogdu. Osmanli’da 1911 tarihinde Sultan Mehmet Resad döneminde buraya bir cami yapildi. Bu caminin söyle bir özelligi var; Sultan Mehmet Resad döneminde yapilmasina ragmen Sultan Abdülmecid için yapildi. Bu çokça rastlanan bir durum degil. Geçmis dönemdeki bir padisah için sonraki dönemde cami yapilmasi. Burasi Sultan Abdülmecid için önemli bir ilçe çünkü buraya sikça ziyarete geliyordu. Onun için anisina bir cami yaptiriliyor. Bu camiyi yaptiran kisi ise Mimar Kemalettin’dir. Mimar Kemalettin ise birinci ulusal mimarlik akiminin önde gelen mimarlarindan biridir. Ayrica kendisi günümüzde kullandigimiz 20 liranin arkasinda fotografi bulunan kisidir. Burasinin farkli mimarlik özellikleri ise klasik Osmanli cami olarak yapiliyor. Normal de Osmanli’nin son döneminde biraz Avrupai tarzda camiler yapilmasina ragmen son dönemde klasik Osmanli camilerindendir. Yani 16. yüzyil camisi. Ayrica bu caminin girisindeki babalar normalde Osmanli’nin mimari parçalarindan bunlar. Diger camilerde küçük oluyor. Ama bu caminin girisinde büyük yapilmis. Bu da önemli mimari bir ayrintidir” dedi.

Kaynak: İHA