MAÜ Yerlestirme Puan Siralamasinda Türkiye'de Ön Sirada

2023 Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) Yerlestirme Sonuçlari ÖSYM tarafindan açiklandi. MAÜ, yerlestirme siralarinda olumlu yerlerde yer aliyor.

Üniversite adayi gençlerin tercihleri dogrultusunda, yüksekögretim programlarina merkezi yerlestirme islemleri tamamlandi.

Yüzbinlerce genç hayalini kurduklari üniversite ve bölümlere yerlesmis olmanin mutlulugunu yasarken üniversiteler de yeni ögrencilerini karsilayacak olmanin heyecanini yasiyor. Bu çerçevede sehrin tek üniversitesi olan Mardin Artuklu Üniversitesi de ÖSYM Tercih Kilavuzunda yer alan ve lisans düzeyinde egitim veren tip fakültesi, saglik bilimleri fakültesi, edebiyat fakültesi, turizm fakültesi, Islami ilimler fakültesi, mühendislik mimarlik fakültesi, güzel sanatlar fakültesi, sanat ve tasarim fakültesi, iktisat ve idari bilimler fakültesi ve yabanci diller yüksekokulu ile ön lisans düzeyinde egitim veren meslek yüksekokullarina yeni ögrencilerini aldi.

Yerlestirmelerin yapildigi ögrenci yerlestirme taban puanlarina göre Mardin Artuklu Üniversitesi, ögrenci alan birçok bölümüyle Türkiye geneli üniversiteler arasinda ön siralarda yer aldi. MAÜ, ÖSYM’nin açikladigi 2023 YKS verilerine göre ögrenci alan bütün bölümlerinde ön siralarda yer alarak birçok üniversiteyi geride birakmayi basardi. Ülkede bulunan bütün devlet üniversiteleri arasinda Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Isletmeciligi Bölümü 8. sirada, turizm rehberligi bölümü 8. sirada, gastronomi ve mutfak sanatlari bölümü 15. sirada yer aldi. Saglik bilimleri fakültesi ebelik bölümü 17. sirada, hemsirelik bölümü 24. sirada, beslenme ve diyetetik bölümü 39. sirada yer aldi. Mühendislik mimarlik fakültesi mimarlik bölümü Türkiye geneli mimarlik ögrencisi 60 üniversite arasinda 13. sirada yer aldi. Tip ögrencisi alan 103 tip fakültesi arasinda taban puan yönünden listeye 92. siradan giris yapan Mardin Tip Fakültesi de 11 tip fakültesini geride birakti. En yüksek puani alan ögrencilerin tercihleri göz önünde bulunduruldugunda ise Mardin Artuklu Üniversitesi Tip Fakültesi, Türkiye’den ögrenci alimi yapan 103 tip fakültesi arasinda listeye 81. siradan giris yaparak uzun yillardir ögrenci alan 22 tip fakültesini geride birakti.

Islami ilimler fakültesi ayni programda ögrenci alan 38 üniversite arasinda 9. sirada bulunurken, iktisadi ve idari bilimler fakültesi iktisat bölümü 79 üniversite arasinda 37. sirada, isletme bölümü 39. sirada, siyaset bölümü ve uluslararasi iliskiler bölümü 6. sirada bulundu.

Ingilizce mütercim ve tercümanlik alaninda egitim veren yabanci diller yüksekokulu da lisans düzeyinde 9. sirada yer aldi. Lisans düzeyinde ögrenci alan bölümlerin yani sira ön lisans düzeyinde ögrenci yetistiren birçok MAÜ programi da yerlestirme taban puanlarina göre Türkiye geneli önemli siralarda yer aldi. Ögrencilerin yogun ilgi gösterdigi saglik meslek yüksekokulu bölümlerinden çocuk gelisimi bu bölümde ögrenci alan 53 devlet üniversitesi arasinda 16. sirada yer alirken, dis protez 10. sirada, ilk ve acil yardim 80 üniversite arasinda 32. sirada, tibbi dokümantasyon ve sekreterlik 77 üniversite arasinda 23. sirada, tibbi tanitim ve pazarlama 4. sirada, yasli bakim bölümü de 61 üniversite arasinda 11. sirada yer aldi.

Evde hasta bakimi ögrencisi alan 13 üniversite arasinda ise Mardin Artuklu Üniversitesi 1. sirada yer almayi basardi. Merkez ve ilçelerde bulunan bütün meslek yüksekokullarinda da ayni basariyi gösteren Mardin Artuklu Üniversitesi 2023 YKS Yerlestirme sürecini tam kapasite ile kapatmis oldu.

MAÜ ülke geneli tercih edilen bir üniversite oldu

Bünyelerinde bulunan lisans ve ön lisans düzeyinde ögrenci yetistiren bütün bölümlerin ülkemiz geneli ögrenciler tarafindan öncelikle tercih edilmis oldugunu gördüklerini belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Özcosar, bu basaridan memnuniyet duyduklarini ifade etti.

Simdiden yeni ögrencileriyle bulusacak olmanin heyecanini Mardin Artuklu Üniversitesi ailesi olarak yasadiklarini anlatan Özcosar, ögrencilerle birlikte gelecege basarili adimlarla yürümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA