TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat ÇELIK Açiklamasi 'Asiri Sicaklar Sektörümüzü Olumsuz Etkiliyor.'

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, “Asiri sicaklar sektörümüzü olumsuz etkiliyor” dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat ÇELIK Açiklamasi 'Asiri Sicaklar Sektörümüzü Olumsuz Etkiliyor.'
Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, asiri sicak havalarin küçükbas hayvanciligi olumsuz etkiledigini belirterek sicaklik stresinin azaltilmasina yönelik alinmasi gereken tedbirler hakkinda çesitli uyarilarda bulundu.

“Asiri sicaklar sektörümüzü olumsuz etkiliyor”

Genel Baskan Çelik, ülkemizin uzun bir süredir asiri sicak ve yüksek nemli hava dalgasinin etkisi altinda kaldigini ve sicakliklarin bazi bölgelerde gölgede bile 40 derecenin üzerine çiktigini ifade ederek “Asiri sicak havalar sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Koyun ve keçiler sicaga en dayanikli türler arasinda kabul edilse bile özellikle sicaklik stresine bagli verim kayiplari ciddi problemlere yol açmaktadir. Sicaklik artisina bagli kurak ve yari kurak bölgelerde hayvanlarin dogum oranlarinda azalma, hastalik, düsük ve ölüm oranlarinda ise artis ile suya erisim problemleri sikça görülmektedir. Dolayisiyla tüm bu olumsuzluklarin hayvansal üretimde düsüse neden olmasi beklenen bir durumdur. Iklim degisikliginin neden oldugu sicaklik stresine yönelik alinacak tedbirleri zaman kaybetmeden hayata geçirmemiz hayvansal üretimimizin devamini saglayacaktir“ dedi.



“Sicaklik stresinin azaltilmasina yönelik tedbirler alinmali”

Sicaklik stresinin azaltilmasina yönelik alinabilecek tedbirlere dikkat çeken Çelik “Oglak ve kuzu ölümlerinin azaltilmasi açisindan ana ve yavrularin bakimina özen gösterilerek küresel isinmadan kaynakli stres olusumu azaltilmalidir. Hayvanlarin susuz kalmamasina özen gösterilmeli, suluklar ve su tanklari temiz ve çalisir durumda olmalidir. Sicakligin çok fazla yükseldigi durumlarda depolardaki su uzun süre bekletilmemeli ve hayvanlarin önüne sürekli olarak taze su gelmelidir. Diger taraftan sicaklik stresi nedeniyle hayvanlarin yem tüketimi azalabilmektedir. Yemlemenin günün serin saatlerine yapilmasi yem tüketiminde artis saglayacak çok basit ama önemli bir uygulamadir. Isi stresinin etkilerini azaltmada C ve E vitamin takviyesi uygulamalari da hayvanlarda olumsuz etkileri azaltabilmektedir. Hayvanlarin günes ile direkt olarak temas etmemesi ve daha rahat yem tüketebilmesi için gezinti ve otlatma alanlarinda gölgelik alanlarin bulundurulmasina özen gösterilmelidir. Böylece yem tüketimi de artacaktir. Bir diger tedbir olarak da özellikle orta ve büyük ölçekli isletmelerde havalandirma fanlari ve fiskiyeler ile daha rahat ve ferah ortam olusturulabilir“ ifadelerini kullandi.

“Iklim risklerine karsi mevcut mera kanunu yeniden gözden geçirilmeli”

Çelik, küçükbas hayvanciligin en önemli yem kaynagi olan meralarin kuraklik ve asiri sicak havalardan oldukça fazla etkilendigini belirterek “Meralarin korunmasi ve etkin kullaniminin saglanmasi hayvansal üretimimiz için oldukça önemlidir. Ülkemiz meralarinda uzun yillardir devam eden baski ve yanlis kullanim sonucu biyoçesitliligi olusturan tür zenginligi ve bitkiyle kapli alan orani oldukça azalmistir. Dolayisiyla mevcut haliyle yasam savasi veren meralarimizin iklim kaynakli bir krizle basa çikmasi için ne lazimsa yapilmasi gerekmektedir. Mevcut mera kanununun iklim degisikliklerinden kaynakli riskler kapsaminda yeniden gözden geçirilmesi, daha kapsayici hale getirilmesi hayvanciligimizin gelecegi ve dolayisiyla da insanlarimizin beslenmesi açisindan son derece önemlidir“ seklinde konustu.

Kaynak: İHA