Büyük Umutlarla Ekimi Yapilan Karabugday Hasat Edildi

Mus’ta üretimine baslanan ve çölyak hastalarinin umudu olan karabugday bitkisinde hasat basladi.

Büyük Umutlarla Ekimi Yapilan Karabugday Hasat Edildi
"Mus Ekolojisinde Karabugday Yetistiriciligi ve Yayimi Projesi" çerçevesinde 10 dönüm alana ekimi yapilan karabugdayin hasadi yapildi.

Mus Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Mus Alparslan Üniversitesi, Konya Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü, Mus Belediyesi, Mus Il Özel Idaresi ve Mus Çölyak Dernegi is birligiyle yürütülen "Mus Ekolojisinde Karabugday Yetistiriciligi ve Yayimi Projesi" çerçevesinde ekimi yapilan karabugday hasadi yapildi.

Projenin çölyak hastalarina umut oldugunu ifade eden Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Gün, "Ilimizde, ilk olarak bu yil 4 ayri lokasyonda toplam 50 dekar alanda ekilisini yaptigimiz karabugday diye bilinen Kuzukulagigiller familyasindan olan, protein içerigi ve lif kaynagi açisindan çok degerli olan bu bitkinin, üreticilerimize tanitilmasi ve üretiminin giderek arttirilmasi adina üniversitemiz ile birlikte bu etkinligi düzenliyoruz. Karabugday yüzde 80 oraninda lif içeren ve glütene duyarli olan hastalar için kiymetli degerli besleyici bir bitkidir. Üreticilerimiz açisindan da üretim masraflarinin düsük olmasi, pazar degerinin olmasi, karliliginin yüksek olmasi sebebiyle önerdigimiz ve tavsiye ettigimiz bu proje Mus Tarim ve Orman Müdürlügü, Mus Alparslan Üniversitesi ve çölyak hastalarinin sikintilarini gidermek amaciyla Çölyak Dernegi ile birlikte yürüttügümüz bir sosyal sorumluluk projesidir. 16-17 Mayis tarihinde ekimi yapilmis ve gelisimi oldukça iyi durumdadir. Hasadi biçerdöverle çok rahatlikla yapilabilmektedir. 120 kilogram civarinda verim alinmasi beklenmektedir. Önümüzdeki yillarda karabugdayla ilgili çalismalarimiz insallah devam edecektir. Bu projede emegi geçen herkese sahsim ve kurumum adina tesekkür ederim" dedi.

Gerçeklestirilen hasat programina; Mus Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Mus Alparslan Üniversitesi Rektör Yardimcisi Uygulamali Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yasar Karadag, Mus Çölyak Dernegi ve Mus Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glütensiz Beslenme Toplulugu Danismani Dr. Ögretim Üyesi Züleyha Almaz, Konya Bahri Dagdas Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsünden Arastirmaci Dr. Ahmet Günes, Il Özel Idaresi Tarimsal Isler Sube Müdürü Ahmet Ayman, akademik personel, Yildiz Tarim Isletmesi yetkilileri, STK temsilcileri, kurum amirleri ve personel ile üreticiler katildi.

Kaynak: İHA