Kanada'dan Meta'ya Haber Erisimi Yasagini Kaldirma Talebi

Kanadali hükümet yetkilileri, ABD merkezli teknoloji sirketi Meta’nin Kanada’daki tüm kullanicilar için Facebook ve Instagram’da uyguladigi haberlere erisim yasagini kaldirmasini talep etti.



ABD merkezli teknoloji sirketi Meta, 2 Agustos’ta medya kurumlarinin haber içerikleri için ödeme yapmasini zorunlu kilan yeni bir yasayi uygulamaya koymus, Kanada’daki tüm kullanicilar için Facebook ve Instagram platformlarinda haberler kaldirilmaya baslanmisti. Kanadali hükümet yetkilileri söz konusu yasagin ülkede devam eden orman yanginlarinda bilgi paylasimini saglayabilmek için kaldirilmasini talep etti. Kanada Ulastirma Bakani Pablo Rodriguez konuya iliskin yaptigi basin açiklamasinda, “Meta’nin yaptigi sey kesinlikle kabul edilemez. Bu yasaklar ile insanlarin çok önemli bilgilere erisemedigini görüyoruz. Meta’dan bu karari geri almasini talep ediyorum.” dedi.

Iktidardaki Kanada Liberal Partisi Milletvekili Chris Bittle de, “Meta’nin haberlere erisim yasagi getirmesi sorumsuzca ve pervasizca” ifadelerini kullandi.

Öte yandan Meta’nin bu elestirilere yanit olarak Facebook’ta kullanicilarin bir dogal afet veya kriz sonrasinda güvende olduklarini duyurmalarina imkan taniyan "Güvenlik Kontrolü" özelligini etkinlestirdigi duyuruldu.
Kaynak: İHA