ECOWAS Siyasi Isler, Baris Ve Güvenlik Komiseri Açiklamasi 'Emir Ne Zaman Verilirse Askeri Müdahalede Bulunmaya Haziriz'

Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu’nun (ECOWAS) Siyasi Isler, Baris ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer’deki cunta yönetimine iliskin “Emir ne zaman verilirse askeri müdahalede bulunmaya haziriz.” dedi.

ECOWAS Siyasi Isler, Baris Ve Güvenlik Komiseri Açiklamasi 'Emir Ne Zaman Verilirse Askeri Müdahalede Bulunmaya Haziriz'


Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) üyesi ülkelerin genelkurmay baskanlari Gana’nin baskenti Akra’da Nijer’deki darbe gündemiyle tekrar bir araya geldi. Iki gün süren görüsmelerin sona ermesinin ardindan açiklamalarda bulunan ECOWAS Siyasi Isler, Baris ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, “Emir ne zaman verilirse askeri müdahalede bulunmaya haziriz” dedi.

Barisçil bir çözümün ECOWAS’in tercih ettigi seçenek olmaya devam ettigini söyleyen Musah, kaç askerin konuslandirilacagini ve diger stratejik ayrintilari paylasmayi reddederek, "Müdahale için neyin gerekli olacagina zaten karar verdik ve ince ayarlar yaptik" dedi.



“Sonsuz diyaloga girmeyecegiz”

Nijer’de demokrasiyi yeniden tesis etmek için savas ilan etmeyeceklerini belirten Musah, Nijer ile sonsuz diyalog kurmayacagini vurgulayarak, “Konustugumuz gibi, hala ülkeye arabuluculuk misyonu hazirliyoruz, bu nedenle hiçbir kapiyi kapatmadik. Ancak sonsuz bir diyaloga girmeyecegiz" ifadelerini kullandi.

Musah’in açiklamalarina iliskin Nijer’deki cunta yönetiminden bir açiklama gelmedi.

Ne olmustu?

Nijer Devlet Baskani Bazoum’un 26 Temmuz’da Muhafiz Alayi tarafindan Baskanlik Sarayi’nda alikonulmasinin ardindan Ordu Sözcüsü Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumus, Devlet Baskanligi Muhafiz Alayi Komutani General Omar Tchiani daha sonra geçis hükümetinin basina geçtigini açiklamisti.

ECOWAS, 30 Temmuz’da gerçeklestirdigi olaganüstü toplantida Bazoum’un 1 hafta içinde yeniden göreve iade edilmemesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmus, 10 Agustos’ta ise savunma bakanlarina Nijer’de anayasal düzeni yeniden saglamak için ihtiyat kuvvetlerini hazir hale getirme ve konuslandirma talimati vermisti.
Kaynak: İHA