Rize'nin Ganali Laz Usagi Sosyal Medya Fenomeni Oldu

Ganali genç 5 yil önce üniversite egitimi için geldigi Rize’de yöre kültürünü ögrenerek sosyal medyada fenomen oldu.

Rize'nin Ganali Laz Usagi Sosyal Medya Fenomeni Oldu
Bati Afrika ülkelerinden Gana’dan Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi (RTEÜ) Tip Fakültesi’nin kazanarak Rize’ye gelen 25 yasindaki 5. Sinif ögrencisi Abdulai Yahaya çalismak için yazlari Çamlihemsin’in Behice Köyü’ndeki bir otelde ise basladi.

Yazlari okul harçligini çikarmanin pesinde olan Yahaya, hem isini yapti hem de tulum esliginde horon oynayanlari izledi. Bir süre sonra horonu çözen Ganali horon halkasina girip, onlarla birlikte oynamaya basladi.

Bir gün horondaki komutçunun gelmemesiyle talihi degisen Yahaya, horondaki komutçunun yerini alarak turistlerin gözdesi oldu. Gana’dan gelerek Rize’nin kültürünü ögrenen Yahaya, horonu, türküleri ve horondaki komutlariyla simdi Rizelilere bile tas çikartiyor.

Okuldaki ilk yilinda Türkçe ögrendigini ama sonrasinda kendisini daha da gelistirdigini ifade eden Yahaya “Normalde okulda Türkçe kurs aliyoruz. Ilk yil ögrendikten sonra fakülteye geçiyoruz. Öyle ögrendim Türkçeyi. Tüm yazlari Rize’de geçiriyorum. Geldigimden beri Gana’ya hiç gitmedim. Yaz aylarinda Rize’de otellerde çalisiyorum” dedi.

Komutçu çocugun gelmemesiyle kendisinin artik horonlari kendisinin kurmaya basladigini belirten Yahaya “4-5 yildir bu otelde çalisiyorum. Ilk çalistigim zamanlar her aksam oynuyordular, bende sadece çalisiyordum ve izliyordum. Müzik ritmi kulagima çok hos geliyordu. Bir gün patron ‘Sende gir oyna’ dedi.

Girdim, oynuyoruz, dönüyoruz, hosuma gidiyor. Ikinci gün de girdim, sonra oynaya oynaya ögrenmeye basladim. Türküleri hareketleri falan ögrendim. Bir gün komutçu çocuk gelmedi. Patron ‘Sen bu horonu oynatirsin’ dedi.

Basladik, oynadik, güzel oldu. Sonra kendimi biraz daha gelistirdim ve simdi ben kendim oynatiyorum” ifadelerini kullandi.

Horon oynadigi, türkü söyledigi ve horonda komut verdigi videolari sosyal medyada paylasinca bir anda insanlarin sasirdigini ve kendisine ilginin arttigini ifade eden Yahaya “3-4 yildir oynuyordum ama fazla paylasmiyordum. Simdi paylasmaya baslayinca insanlar begendi. Bende sasirdim, yurt isindan bile yazanlar oluyor. Her gün takipçim arttikça bende sasiriyorum. 4 yildir ayni isi yapiyordum ama bu yil böyle patladi videolar. Afrika’dan geldim, böyle bir kültür ögrendim, oynuyorum, insanlar sasiriyor. Bir de iyi horoncuyum tabi. Kiskananlar da oluyor ama çogu begeniyor. Kendi sayfamda bir video paylastim ve 2 gün içerisinde 1 milyon izlenme oldu. Bende çok sasirdim. Çok büyük bir hedefim yok. Sadece kültürü yasatmaya çalisiyorum. Artik bizde Laz olduk. Kültürü sevdik, böyle yasatmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.



“O artik Laz oldu”

Abdulai Yahaya’nin çalistigi otelin isletmecisi olan Hatice Kaptan, Yahaya’dan manevi evladimiz diye bahsederek “Yahaya bizim manevi çocugumuz oldu artik. Ilk Türkiye’ye geldigi yil tanistik. Bölgemizde ki personel sikintisindan ötürü Il Kültür Turizm Müdürlügü bir fuar yapmisti ve orada basvurular ile tanistik. Bizimle çalismaya basladi ve çok çabuk Türkçeyi ögrendi. Çok çabuk kültürümüzü ögrendi. Bir Baktik ki horonlarda önce oyuncu olarak girdi ama sonra oyun vurmaya, kurmaya basladi.

Çok çabuk algilayan, çok çabuk ögrenen biri. Atma Türkülerimizi de çok çabuk ögrendi. Burada bunlari yapa yapa bir anda sosyal medyanin da etkisiyle fenomen oldu. Kislari da baska etkinliklere katilarak daha da taninir hale geldi. O artik Laz oldu, Laz usagi oldu” dedi.

Kaynak: İHA