Marmara Depreminin 24. Yilinda Acilar Hala Dün Gibi Taze

17 Agustos 1999 Depremi’nin merkez üssü Gölcük’te, deprem sehitlerini anma programina katilan Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim, “Bugüne kadar farkli ülkelerde yardimlara katilan ve insani yardimlar bakimindan dünyanin en cömert ülkesi kabul edilen, ülkemizin yillar içinde kurdugu dostluklarin, kurdugu köprülerin ne denli güçlü oldugunu bu vesileyle bir kez daha tecrübe ettik” dedi.

Marmara Depreminin 24. Yilinda Acilar Hala Dün Gibi Taze


17 Agustos 1999’da saat 03.02’de 7,4 büyüklügünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Istanbul, Yalova, Sakarya ve Düzce’de yikima sebep oldu. 18 bin 373 kisi hayatini kaybetti, 48 bin 901 kisi yaralandi. Depremin 24. seneyi devriyesi sebebiyle ilçeye bagli kavakli sahilinde anma programi düzenlendi.

Kuran-i Kerim tilavetiyle baslayan program dualar ile devam etti. Programa, Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, Eski KBB Baskani Ibrahim Karaosmanoglu, Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, Japonya Istanbul Baskonsolosu Kasahara Kenichi, Rusya Baskonsolos Vekili Adrey Buravov, Il Jandarma Komutani Albay Yavuz Salih Biçak, Garnizon Komutani Albay Ali Tuna Baysal, Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Mehmet Akif Yilmaz, Sadettin Hülagü, Radiye Sezer, Yeniden Refah Partisi Kocaeli Milletvekili Mehmet Asila, bilim adamlari, arama kurtarma ekipleri ve çok sayida vatandas katildi.



“122’nin üzerinde orta hasarli ya da metruk olan bina yikildi”

Sehirlerin saglam temellerde insa edilmesi gerektigini ifade eden Gölcük Belediye Baskani Ali Yildirim Sezer, “17 Agustos’ta meydana gelen depremin üzerinden 24 yil geçti. Bu 24 yillik süre içerisinde sehrimizde su an bulundugumuz alan dahil neredeyse imar edilmeyen, yeniden ihya edilmeyen bir alan kalmadi. Zor kosullarda mücadele ederek sehri tekrar eski haline getirdiler diyemeyecegim çünkü daha iyi bir noktaya geldi. Allah’in izniyle de daha iyi bir noktaya gelecek. Simdi de basta Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tahir Büyükakin olmak üzere yine yöneticilerimizin, devletimizin gayretiyle çarsi merkezde halihazirda baslayan kentsel dönüsümde oldugu gibi imar faaliyetleri devam ediyor. Daha önce de yine eski sanayide, Denizevler’de, kentsel dönüsüm tamamlanmisti. Yine bu dönem Gölcük için söylüyorum bu rakami, 122’nin üzerinde orta hasarli ya da metruk olan bina yikildi, enkazi kaldirildi” dedi.



“Yaklasik yüzde 15’inin taramasi tamamlandi”

Deprem öncesinde tedbir alan sehirlerin bulundugu bir ülke olmak istediklerini belirten Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin, “250 bin yapi var sehrimizde. Konut anlaminda ifade ediyorum ayri, bagimsiz daireden bahsetmiyorum. Binadan bahsediyorum bunlarin tamami büyüksehir belediyemiz, 2 üniversitemiz insaat mühendisleri odamiz ve ilgili diger kamu kurumlariyla birlikte valiligimizin destegiyle taranmaya baslandi. Yaklasik yüzde 15’inin taramasi tamamlandi. Insallah 9 aylik bir zaman zarfinda, tamamini bitirecegiz. Risk haritasi çikarildiktan sonra da dönüsümle ilgili adimlar atilacak. 7 noktada kentsel dönüsüm çalismasi kentimizde Çevre Bakanligimiz eliyle yürütülüyor” diye konustu.



“30 okulumuzu yapmis oldugumuz takiplerden sonra bosaltacagiz”

Depremzedeler için seferber olduklarini ifade eden Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Bin 500 kamyon, 217 vagon, 3 gemi ve 451 bin gida paketinden bahsediyoruz. 424 bin koli sudan ve inanilmaz bir yardim kampanyasindan bahsediyoruz. Bizim hesaplamalarimiza göre 2 milyar TL’yi asan bir yardimi bölgeye kayitli olarak aktardik. Afete dirençli toplum olusturmasi hedefini ortaya koyuyoruz. 30 okulumuzu yapmis oldugumuz takiplerden sonra bosaltacagiz. 2020’den itibaren 553 sinifli 46 okulumuzu tamamen yeniledik ve egitim ögretime açtik. 133 sinifli okulumuzun insaati devam ediyor, yakin bir sürede teslim edecegiz. 240 sinifin ihalelerini yaptik. Yer teslim çalismalari devam ediyor. Ayrica on bes okulumuzun güçlendirme toplantisini yaptik. En geç 20 Eylül olmak üzere bütün güçlendirme çalismalari bitirilmis olarak egitim ve ögretime artmis olacagiz. Bütün kamu binalarini elden geçiriyoruz. Basta okullarimiz olmak üzere özellikle depreme ve afete dayanikli kamu kurum ve kuruluslarini ortaya koyuyoruz. Sehrimiz kayitli 40 bin 100 depremzede kardesimize ev sahipligi yaptik. Onlarin her türlü ihtiyaç ve sorununu karsiladik. Sosyal marketten 17 bin kardesimiz Kocaeli’de istifade etti” seklinde konustu.



“Ülkemizin yillar içinde kurdugu dostluklarin, kurdugu köprülerin ne denli güçlü oldugunu bu vesileyle bir kez daha tecrübe ettik”

Gösterilen dayanisma dolayisiyla uluslararasi topluma minnettar oldugunu ifade eden Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim, “Toplamda 90 ülkeden 12 bine yakin arama kurtarma ekibinin ülkemize gelmesini, koordinasyonunu sagladik. 26 ülkeden 36 sahra hastanesini ülkemizde kurulmasini sagladik. Acil barinma ihtiyaçlari çerçevesinde yurt disindan 500 binden fazla çadiri tüm mesai arkadaslarimizla birlikte organize ettik. Dünya çapinda tüm büyükelçilerimiz ve baskonsolosluklarimiz da depremzedelerimizin yaralarini sarmak için yurt disindaki vatandaslarimizla birlikte seferber oldular. Tüm dis temsilciliklerimiz ihtiyaç duydugunuz yardimlari en hizli sekilde ülkemize ulastirilmasini, sagladilar. Dünyanin her yerindeki dis temsilciliklerimizden hesaplarinda toplanan maddi ve on binlerce ton yardimin, deprem bölgesindeki ihtiyaçlari için koordinasyonunu sagladik. Birlesmis Milletler’in depremin ardindan ilan ettigi acil çagri çerçevesinde 500 milyon dolar fazladan destek saglayarak oradaki insanlarimizin acil ihtiyaçlarina karsilik bulmaya çalistik. 20 Mart’ta Brüksel’de düzenlenen uluslararasi bagisçilar konferansinda toplam 6 milyar Euro taahhüt olarak açiklandi. Bu taahhütlerin hayata geçirilmesiyle ilgili ülkeler ve uluslararasi toplum nezdinde girisimlerimizi devam ederek takibini yapiyoruz. Bugüne kadar farkli ülkelerde yardimlara katilan ve insani yardimlar bakimindan dünyanin en cömert ülkesi kabul eden, ülkemizin yillar içinde kurdugu dostluklarin, kurdugu köprülerin ne denli güçlü oldugunu bu vesileyle bir kez daha tecrübe ettik” dedi.



“Biz Türkiye’nin bu yardimini hiçbir zaman unutmuyoruz”

Japonya ve Türkiye’nin siklikla deprem meydana gelen ülkeler oldugunu belirten Japonya Istanbul Baskonsolosu Kasahara Kenichi, “Japonya depremin acisini üzerinden kaldirirken, Türkiye’de benzer büyüklükte deprem oldu, hepimiz soke olduk. Japonya, Türkiye’de deprem oldugunu ögrendikten sonra 30 kisilik arama kurtarma ekibini gönderdi. Depremde yaralananlarin tedavisi için tibbi ekipleri de gönderdi. Depremde hasar gören alt yapinin onarilmasi için uzman ekipler göndererek kalinma plani yapilasini sagladi. 2011 yilinda Japonya’da meydana gelen büyük depremde bu sefer Türkiye’den Japonya’ya arama kurtarma ekibi gönderildi. Yabanci ülkeler arasinda en uzun süre duran ekip Türkiye oldu. Biz Türkiye’nin bu yardimini hiçbir zaman unutmuyoruz” seklinde konustu.



“Deprem bölgesindeki konut yapilanmasi 1 yil içinde bitecek”

1999 depreminde 9 saat göçük altinda kalan AK Parti Kocaeli Milletteki Sadettin Hülagü, “Kahramanmaras depremi sabahi yaklasik 3-4 saat sonra devlet bütün güçleriyle, binlerce yardim toplanarak deprem bölgesinin yaralari sarildi. Insallah cumhurbaskanimizin talimatlariyla baslayan deprem bölgesindeki konut yapilanmasi 1 yil içinde bitecek. Depremde 3 ay kadar çadirda yasadim, çadirda yasamanin ne oldugunu biliyorum. Yemek, içmek ve banyo ihtiyacinin ne oldugunu yasamayan bilmez, biz Kocaelililer olarak çok iyi biliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA